Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam serdecznie i prosze o pomoc w temacie doboru kolumn do Denon AVR X540 Bt.W wątku na forum(z 2017 r) sa podane 3 propozycje(Magnat,Quadral Quinas 6500 i Taga 606 V3)pytanie czy od 2017,kiedy byla duskusja ,cos sie zmienilo czy nadal te 3 propozycje sa najlepsze?

Dodam, ze skłaniam sie do Quadral Quintas 6500 LE 

Krotko moje warunki, możliwości i potrzeby:

Budżet na kolumny 1500 zł (Mam juz Subwoofer Magnat 302a) 

Salon ok.40m2(prostokat 5mx8m),sprzet i kolumny wolnostojace beda ustawione w ok.1/3 dlugosci dłuższej ściany salonu czyli odpowiednio front pierwszy 2 metry od rogu pokoju i drugi front ok.2 metry dalej (mniej więcej w połowie długości ściany. Fronty mogą być oddalone od ściany ok.25 cm

Aktualnie do rzeczonego Denona podłączone mam:

- Tonsil Sub.Sat 1.1

- Magnat 302A.

Jestem względnie zadowolony z jakości ale wierze,ze może być lepiej z Waszymi propozycjami i bez konieczności wygranej w lotto. 

Największy dotychczasowy sukces to wstępna akceptacja projektu przez żonę i zakup ww suba Magnata (zresztą wg opinii i wskazań na forum)

Co ważne całość ma być wykorzystywana w połowie do kina i stereo.Nie jestem audiofilem lecz przy "zadowolonym" uchu automatycznie sie usmiecham no i odroźnię dzwięk z boomboxa od tego z kolumn

Oddzielny temat to muzyka w stereo - tu rozważam wykorzystać jeszcze stary amplituner ITT 8033 przez "preout" jako koncowkę mocy -jesli dobrze doczytałem w necie ale to chyba nie ten wątek i może ostatecznie nie będzie to potrzebne bo jakość mnie zadowoli?)

Jeśli czegoś nie dopisałem to proszę mnie uświadomić 

Napisano
1 godzinę temu, S4Home napisał:

Nic się nie zmieniło. :)

Quadral do tego amplitunera jest ok

Z czasem do tych 40 metrów pomyśl po prostu o drugim subie Magnata i juz.

Piotr

Piękne dzięki za rzeczową i krótką odpowiedź, która powoduje że jeszcze przed świętami jest szansa na odpalenie kompletu.

A jeśli chodzi o Magnata, to już przy tym jednym - jak jest odpowiedni utwór i głośność - szkło dzwoni w witrynce :)  więc strach pomyśleć co będzie jak wstawię drugi...

Napisano

ale zastosowanie drugiego sub'a nie ma na celu dwukrotnego zwiększenia dzwonienia szkła, tylko m.in. lepszego rozłożenia niskich tonów, w bądź co bądź niemałym w Twoim przypadku pomieszczeniu. W wolnej chwili poczytaj sobie tematy dotyczące zastosowania dual sub :)