Piotr Krzysztof Marzec Napisano 2 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2021 Czesc, Dostalem wzmacniacz Sony TA-FE300R i chcialem do niego dokupic kolumny. Warunek ze maja byc nowe bo rodzice sponsoruja. Sluchac bede glownien z YT i troche z podlaczonegi DVD. Moj pokoj to jakies 20m. Polecicie cos niedrogiego? Jakiej mocy kolumn szukac pod taki sprzet? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kilroy Napisano 2 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2021 Określ budżet, bo niedrogo to dla każdego oznacza co innego, tak jak z samochodami i „tanie daily” Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Krzysztof Marzec Napisano 2 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 stycznia 2021 Chcialbym sie zmiescic do 1 tys ale gorna polka to 1,5 tys. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz38 Napisano 2 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2021 Jakiej muzyki będziesz słuchał? Pop , rock , metal ? Czy lubisz dużo basu czy pełną średnicę czy jasną górę ? I nie drogie to znaczy do jakiej kwoty , podstawkowe czy podłogówki ? Nie drogie a dobre to np. Tannoy M1, M2 ale to używki . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Krzysztof Marzec Napisano 2 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 stycznia 2021 Raczej lubie duzo basu alenfajnir seby bylo wszystko nie tylko bas, podlogowe, tak max 1.5 tys. Muza hip hop, rock, pop. Nie bardzo wiem co to jasna gora. Ta w Czestochowie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz38 Napisano 2 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2021 Jasna góra to znaczy że zawiera dość dużo wysokich tonów i są one bardziej dominujące niż reszta pasma . Podłogówki - Pylon Audio Pearl 20 Ale zawsze polecam zabrać wzmacniacz do salonu audio i posłuchać z kolumnami by uniknąć rozczarowania, kupna w ciemno. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Krzysztof Marzec Napisano 2 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 stycznia 2021 Ok. Dzieki. Jeszcze jakies propozycje gdyby tych nie bylo do sprawdzenia? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Krzysztof Marzec Napisano 2 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 stycznia 2021 Moze Magnat 802 albo yamaha ns 51? Uciagnie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz38 Napisano 3 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2021 Uciągnie , Magnaty zagrają mocniej dołem i górą Yamaha zagra z większą kulturą i z mniejszym dołem , nie będzie tak obszerny jak u magnatów , NS51 mają podbity wyższy bas, średnio czytelne wyższe pasmo ale to już kwestia gustu , ale zachęcam do odsłuchów przed zakupem. Lepszym rozwiązaniem by były używane Magnat Quantum 675 lub 605 dużo lepsze niż wcześniejsze nowe 605 mają mocny nisko schodzący bas i jest go dużo, środek pasma jest trochę cofnięty. Ale podstawa posłuchać. Jeśli w przyszłości planujesz rozbudować stereo , przejść na wyższy pułap to bym bardziej proponował teraz kupić nie drogie używki gdyż z tego wzmacniacza szału nie będzie . A dozbierać i przyszłości zmienić wzmacniacz i kolumny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Krzysztof Marzec Napisano 3 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 stycznia 2021 (edytowany) Wzmacniacz ma 2x40w przy 8 ohm. Czyli pewnie ok 55w przy 4? Ogladajac kolumny w necie do jakiej mocy szukac przy takich parametrach? Wg danych w sklepie: Impedancja nominalna 4 Ω Moc muz. 340 W Moc RMS 170 W Czy wzmacniacz 50W do kolumn 170 to nie za malo? A czy myslac bardziej rozwojowo mozna np kupic Heco 702 podlaczyc pod ten sprzet a w przyszlosci zostawic kolumny a wymienic wzmacniacz na inny? Edytowano 3 stycznia 2021 przez Piotr Krzysztof Marzec Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz38 Napisano 3 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2021 Nie jest za mało , dyskoteki chyba nie będziesz robił , mocniejszy wzmacniacz więcej wyciśnie z kolumn przy głośniejszym graniu , wzmacniacze lampowe mają moc 15 - 20 W i grają , 170W RMS - Przy kolumnach i głośnikach podany parametr RMS określa jaką wartością mocy można je obciążyć. Nigdy nie osiągniesz pełnej głośności na wzmacniaczu (gałka na max) , gdyż to doprowadzi do przesterowania wzmacniacza i z racje tego można uszkodzić kolumny (głośnik wysokotonowy) Objaw przesterowania ( zaczyna się zniekształcać dzwięk ,chrypieć itp.) Heco 702 mogą być ale nadal bym proponował posłuchać . Te same kolumny z różną elektroniką zagrają inaczej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Krzysztof Marzec Napisano 3 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 stycznia 2021 Kiedys slyszlem o zasadzie ze wzmacniacz * 1,5 to powinna byc moc kolumn ale to pewnie legenda. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz38 Napisano 3 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2021 Moc mocą ale naprawdę nie spodziewaj się cudów z tego wzmacniacza bo jest naprawdę słaby w brzmieniu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DudasDudek Napisano 3 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2021 7 godzin temu, Grzegorz38 napisał: Lepszym rozwiązaniem by były używane Magnat Quantum 675 lub 605 dużo lepsze niż wcześniejsze nowe Podłącze się. Właśnie znajomemu szukam wzmacniacza do Magnet Quantum 675 do 1000zł. Oczywiście chodzi o używane. Miałbyś jakieś propozycje? Ja odrazu pomyślałem o Nad 326. By trochę złagodzić górę. A i mile widziane wyjście Pre Out/Sub Out. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz38 Napisano 3 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2021 Nad 325 ,326 bee, to dobre konstrukcje w przystępnej cenie a dzwięk dają obszerny z naciskiem na dolne rejestry i lekko wysuniętą średnice i delikatniejszą górą . Dobra dynamika , Nad potrafi dać kopa . Swego czasu miałem dwa miechy model 325 , grał ciekawie ale mu coś brakowało , przy kupnie używki trzeba zwracać uwagę na kondensatory w sekcji zasilania końcówki (te dwa duże) czy nie są wybulone z góry , gdyż często padają w wzmacniaczach NAD , u mnie poszły do wymiany . Troszkę droższy Nad 355, 356 ale zdecydowanie lepsze konstrukcje . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DudasDudek Napisano 3 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2021 Wiem, wiem, sam mam 356. Dlatego 326 odrazu mi przyszedł do głowy. Ale coś innego by pasowało? Bo tak szukam w okolicy i myślę, co by jeszcze pasowało. No i chodzi mi o młodsze konstrukcje, bo tylko na takie mam pozwolenie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz38 Napisano 3 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2021 Młodsze nie znaczy lepsze Ewentualnie Denon 720ae , wyższe modele przekraczają budżet , Yamaha , Marantz , CA nie ocieplą Atoll przekracza budżet stanowczo. Kablami można coś spróbować poprawić Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Krzysztof Marzec Napisano 3 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 stycznia 2021 Ok -wrzucicie jeszcze prosze swoje opinie o Taga 906F v3? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DudasDudek Napisano 3 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2021 4 godziny temu, Grzegorz38 napisał: Młodsze nie znaczy lepsze Ewentualnie Denon 720ae , wyższe modele przekraczają budżet , Yamaha , Marantz , CA nie ocieplą Atoll przekracza budżet stanowczo. Kablami można coś spróbować poprawić Właśnie mam w okolicy Marantza PM6004. Pewnie nie ociepli góry, ale nie powinien też jej wzmocnić. Więc to też jakieś wyjście. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 4 stycznia 2021 Kup sobie używane Magnaty Quantum albo Klipsch z serii Synergy. To i tak nie ma specjalnie znaczenia skoro źródłem będzie YT. Zatem żeby było po prostu poprawnie. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DudasDudek Napisano 4 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 4 stycznia 2021 Pisze informacyjnie, Magnat Quantum 675 nieźle się zgrywa z Marantz PM6004. Klarowane brzmienie, czyste, po jaśniejszej stronie, ale w żaden sposób nie ostre. Minus to dociążenia trochę brakuje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 5 stycznia 2021 Marantz ma loudness, nadrobi Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DudasDudek Napisano 5 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 5 stycznia 2021 1 godzinę temu, S4Home napisał: Marantz ma loudness, nadrobi Piotr Tak, tak, to plus, i wtedy jest już zdecydowanie lepiej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts