J W Napisano 13 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 13 stycznia 2021 O wzmacniaczu zintegrowanym myślimy tak jak wygląda – jak o całości. Pre i końcówka zamknięte w jednej obudowie dla nas są jednym i tak ma być. Bierzemy i porównujemy jeden wzmacniacz do drugiego zapominając o wewnętrznej budowie. Obecnie zastanawiam się nad rozdzieleniem integry, czyli złożeniem zestawu pre+końcówka mocy. I tu prośba o pomoc. Pomijając to, że końcówka daje waty, jaki jest wpływ tych elementów na ostateczny efekt jaki otrzymujemy? Za jakie elementy ostatecznego dźwięku odpowiada preamp, a za jakie końcówka? Chodzi mi tu o pojęcia, którymi zazwyczaj opisujemy granie: dynamiki, separacji, holografii, barwy itd. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 14 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 14 stycznia 2021 Cześć, Niestety nie jest to takie proste, ponieważ zarówno końcówka mocy jak i przedwzmacniacz w znacznym stopniu wpływają na finalną jakość dźwięku i ciężko jest jednoznacznie powiedzieć za jakie cechy odpowiada każdy z tych elementów. Rozdzielenie systemu daje wiele możliwości ale trzeba w tym przypadku poświęcić bardzo dużo czasu. Ja po kilkudziesięciu próbach się poddałem i postawiłem na integrę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts