Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

O wzmacniaczu zintegrowanym myślimy tak jak wygląda – jak o całości. Pre i końcówka zamknięte w jednej obudowie dla nas są jednym i tak ma być. Bierzemy i porównujemy jeden wzmacniacz do drugiego zapominając o wewnętrznej budowie.

Obecnie zastanawiam się nad rozdzieleniem integry, czyli złożeniem zestawu pre+końcówka mocy. I tu prośba o pomoc.

Pomijając to, że końcówka daje waty, jaki jest wpływ tych elementów na ostateczny efekt jaki otrzymujemy? Za jakie elementy ostatecznego dźwięku odpowiada preamp, a za jakie końcówka? Chodzi mi tu o pojęcia, którymi zazwyczaj opisujemy granie: dynamiki, separacji, holografii, barwy itd.

Napisano

Cześć,
Niestety nie jest to takie proste, ponieważ zarówno końcówka mocy jak i przedwzmacniacz w znacznym stopniu wpływają na finalną jakość dźwięku i ciężko jest jednoznacznie powiedzieć za jakie cechy odpowiada każdy z tych elementów. Rozdzielenie systemu daje wiele możliwości ale trzeba w tym przypadku poświęcić bardzo dużo czasu. Ja po kilkudziesięciu próbach się poddałem i postawiłem na integrę ;)