Sebastian Misztal Napisano 16 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 16 stycznia 2021 Witam wszystkich .potrzebuje pomocy ,zakupiłem amplituner yamahy rxv681.kombinuje bo chciałbym w końcu usłyszeć dolby atmos .posiadam tv ale niestety nie obsługuje ,zakupiłem wiec przystawke canal plus no i jest ,pojawiło sie dolby atmos przy filmach 4 k .ale teraz mój problem.nie wiem czy mam wszystko dobrze w ustawieniach amplitunera ,po podłączeniu przystawki hdmi na 5 wejsciach uzyskuje obraz ,ale brak dżwięku ,z przodu ampli jest wejście hdmi opisane jako aux ,i tu jest obraz +audio ,ale nie wyswietla mi dolby atmos .nie wiem czy ja coś żle podłączam czy to kwestia ustawień,jużgłupieje .jeżeli ktoś mógłby pomóc ,to będe wdzięczny Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 16 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 16 stycznia 2021 (edytowany) Rozumiem ,że zakupiłeś niedawno używany amplituner? Spróbuj zrobić reset do ustawień fabrycznych. W amplitunerach Yamahy tryb "straight" odpowiada za dekodowanie oryginalnej ścieżki dźwiękowej. A zatem, podsumowując na dekoderze/odtwarzaczu wybierz odpowiednią ścieżkę dźwiękową, a ampli włącz "straight" i powinno działać. Zakładam, ze instalację głośnikową masz zrobioną i odpowiednio skonfigurowany amplituner ( nie wiem jak Yamaha , ale w Denonie np. można przypisywać wzmacniacze opdpowiednio do konfiguracji głośników) Edytowano 16 stycznia 2021 przez Iron Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian Misztal Napisano 16 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 stycznia 2021 43 minuty temu, Iron napisał: Rozumiem ,że zakupiłeś niedawno używany amplituner? Spróbuj zrobić reset do ustawień fabrycznych. W amplitunerach Yamahy tryb "straight" odpowiada za dekodowanie oryginalnej ścieżki dźwiękowej. A zatem, podsumowując na dekoderze/odtwarzaczu wybierz odpowiednią ścieżkę dźwiękową, a ampli włącz "straight" i powinno działać. Zakładam, ze instalację głośnikową masz zrobioną i odpowiednio skonfigurowany amplituner ( nie wiem jak Yamaha , ale w Denonie np. można przypisywać wzmacniacze opdpowiednio do konfiguracji głośników) dzięki wielkie za odpowiedż ,po weekendzie sprawdze bo wyjechałem , nie wiesz może dlaczego przez tylne wejscia hdmi ,jest tylko obraz na tv ,nie ma audio przez ampli ,wyświetla się DECODER OFF.tak dokładnie zakupiłem używaną yamahe Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian Misztal Napisano 17 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 stycznia 2021 witam .przywróciłem fabryke ,hdmi działa tylne .rozpoznaje audio ,z kablówki dolby digital ,ale jak włącze z netflixa film z atmosem to rozpoznaje jako dolby digital+,może poprostu yamaha nie wyświetla komunikatu dolby atmos Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 17 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 17 stycznia 2021 (edytowany) Ale wybierasz ścieżkę dźwiękową z DA? Chodzi mi o ścieżkę w samej aplikacji Netfixa A na ampli Straight? Edytowano 17 stycznia 2021 przez Iron Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian Misztal Napisano 17 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 stycznia 2021 tak .wybrałem angielski oryginalny z DA 7 minut temu, Iron napisał: Ale wybierasz ścieżkę dźwiękową z DA? Chodzi mi o ścieżkę w samej aplikacji Netfixa A na ampli Straight? tak dokładnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 17 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 17 stycznia 2021 (edytowany) 7 minut temu, Sebastian Misztal napisał: tak .wybrałem angielski oryginalny z DA Spróbuj pobawić się trybami dźwięku miałem nieco podobny problem z DTS Edytowano 17 stycznia 2021 przez Iron Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian Misztal Napisano 17 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 stycznia 2021 7 minut temu, Sebastian Misztal napisał: tak .wybrałem angielski oryginalny z DA tak dokładnie jest możliwe ze kabel hdmi słaby ????ma to jakieś znaczenie?? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 17 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 17 stycznia 2021 Przed chwilą, Sebastian Misztal napisał: jest możliwe ze kabel hdmi słaby ????ma to jakieś znaczenie?? Raczej nie , choć można próbować zmienić Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian Misztal Napisano 17 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 stycznia 2021 2 minuty temu, Iron napisał: Spróbuj pobawić się trybami dźwięku miałem nieco podobny problem z DTS ok pobawie sie ,dam znać póżniej czy coś ,sie udało .bardzo dziękuje za podpowiedz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian Misztal Napisano 19 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 stycznia 2021 witam .ponownie .próbowałeem chyba wszystkiego .nadal dolby digital+.oszaleje chyba Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 19 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 19 stycznia 2021 ale głośniki atmosowe grają? Warto pamiętać, że atmos w Netflix'ie jest zbudowany właśnie na ścieżce DD+, a nie HD Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian Misztal Napisano 19 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 stycznia 2021 tak co tak coś grają.ale sciagnalem tez pliki niby z atmosem .nie wiem juz sam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian Misztal Napisano 19 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 stycznia 2021 ma ktoś może jakiś nr tel do yamahy ,gdzie udzieliliby mi informacji Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 19 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 19 stycznia 2021 spróbuj do Audio Klanu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian Misztal Napisano 19 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 stycznia 2021 ok .spróbuje jutro .dam znać pozdrawiam .dzięki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tasslehoff Napisano 20 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 20 stycznia 2021 w TV ustaw przesył dźwięku pass throu, bitstream, czy jakoś tak. Może masz na sztywno ustawione że ma iść DD+ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 20 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 20 stycznia 2021 (edytowany) A próbowałeś trybu 'Dolby Surround" ? Dziwne, że nie możesz uzyskać dźwięku Dolby Atmos. Czy to samo jest na próbkach DA ? One nie są na DD+ a na TrueHD (a przynajmniej niektóre) Pobierz jeszcze próbki DTS:X i zobacz jak amplituner to dekoduje Edytowano 20 stycznia 2021 przez Iron Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian Misztal Napisano 20 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 stycznia 2021 (edytowany) witam .gdzie można znalesc jakies pewne próbki własnie dts??na tych które mam i ogólnie do tej pory na ampli widziałem jedynie komunikaty dolby digital,dolby digital+,i pcm Edytowano 20 stycznia 2021 przez Sebastian Misztal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian Misztal Napisano 20 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 stycznia 2021 5 godzin temu, Sebastian Misztal napisał: witam .gdzie można znalesc jakies pewne próbki własnie dts??na tych które mam i ogólnie do tej pory na ampli widziałem jedynie komunikaty dolby digital,dolby digital+,i pcm mozen ten ultrabox hd cyfra plus ,cos z nim nie tak.znalazlem dts pliki,puszczam to przez kodi i tez mam dolby digital+ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian Misztal Napisano 21 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 stycznia 2021 trochę sytuacja sie rozjasniła ,jednak chyba to ten dekoder cyfry+,podłączyłem kompa przez hdmi do ampli ,na próbkach dts przełączyło na dts ,na próbkach z atmosem przełączyło na dolby true hd,może nie ma komunikatu dolby atmos poprostu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian Misztal Napisano 21 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 stycznia 2021 szukam kogoś kto ma ten nowy odbiornik na androidzie od canal+ i ma ten sam problem ,bo jeżeli on nie wypuszcza atmosa to bede chciał go im zwrócić ,tylko po to go kupiłem .expert niby z rtv euro agd zapewnił mnie że obsługuje . witam .czy obsługuje dzwiek dolby atmos misiura zapytał 11 dni temu Tak, rozpoznaje i obsługuje te formaty. Adam EKSPERT RTV EURO AGD odpowiedział 9 dni temu KOMENTARZE (2) SKOMENTUJ Przydatna odpowiedź? (1) (1) dobrze rozumiem że posiadając ampltuner z dolby atmos podłączając go przewodem hdmi uzyskam ten dżwięk bez koniecznosci wymiany tv? .posiadam tv 4k bez obsługi dolby atmos misiura skomentował 3 dni temu Tak, można dekoder podłączyć bezpośrednio do kina domowego. Adam EKSPERT RTV EURO AGD skomentował 22 godziny temu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 21 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2021 Spróbuj w takim razie wejść w ustawienia dźwięku na Androidzie. I zobacz co masz tam poustawiane Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stolarz Napisano 21 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2021 (edytowany) @Sebastian Misztal który dokładnie masz ten dekoder? Ten?https://pl.canalplus.com/-/media/ncplus/images/dekodery/box_header/header_box_2.png?&sc=0.5&hash=A83115DBC12A83DB1795E43309976038 Jeśli tak to w instrukcji jest tak: Audio: • MPEG Audio layers 1, 2, 3 • MPEG-4 Audio AAC LC, AAC LC + SBR Level 2, AAC 5.1, AAC HE Level 2 i Level 4 • Dolby Digital MS12 Dolby Digital MS12 opis masz tutaj ale nie widzę nic o Dolby Atmos.https://professional.dolby.com/product/home-entertainment/dolby-multistream-decoder-ms12/ Zerknij w menu dekodera: DODATKOWE USTAWIENIA DEKODERAEKRAN GŁÓWNY dekodera: Więcej. Ustawienia dekodera. -> ustawienie formatu dźwięku. Edytowano 21 stycznia 2021 przez Stolarz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 21 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2021 (edytowany) 13 godzin temu, Sebastian Misztal napisał: mozen ten ultrabox hd cyfra plus ,cos z nim nie tak.znalazlem dts pliki,puszczam to przez kodi i tez mam dolby digital+ W Kodi też musisz skonfigurować ustawienie dźwięku (przekazywanie dźwięku w System->dźwięk). Ale dostępne formaty są zależne od ustawień Boxa, z tego co kojarzę Edytowano 21 stycznia 2021 przez Iron Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts