piotrex89 Napisano 22 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2021 (edytowany) Witam, moj sprzęt to: Yamaha RX-A3070 Końcówka mocy Meridian 555 (podłączone fronty) Fronty Dali Concept 8 Centralny Dali Vokal Tył Dali Concept 1 x2 Subwoofer Rel t7i Temat jest taki: Puszczam na YT https://www.youtube.com/watch?v=_TX--Fku9NQ&t=3s i wszystko idzie super do momentu 39sec, wtedy sygnał dźwięku idzie na tył, czy dobrze rozumiem, że powinien najpierw lewy później prawy WYŁĄCZNIE GRAĆ? Tymczasem gra ledwosłyszalny tył lewy wraz z lewym frontem(też jest jakby w oddali), który jest wytłumiony, z tym, że z przewagą głośności frontu. Z tego co widze po filmiku i po innych na YT to zawsze sytuacja ta sama, że dołącza się do tyłu front. Ustawień amplitunera już wiele stosowałem filtr jakiego używałem to Spectacle, 9H Stereo, Auto(tam sobie ampli sam wybiera, co ma aktualnie zagrać(dolby itp). Stosowałem, też autokalibrację z pilota yamahy - to samo Próbowałem różnych ustawień, naprawdę różnych... Przy kalibracji manualnej przygłaśniałem mocno tyły i dalej w tym teści fronty "dopełniają tył". Przy kalibracji manualnej "test tone - ON" staram się tak wyregulować głośność by słyszeć tak samo wszystkie kanały. Generalnie moje pytanie podstawowe, czy od 39sek, powinny załączać się z tyłem równocześnie przednie głośniki kolejno lewy i prawy? Już kilka miesięcy mam tą konfigurację, filmy puszczam w trybie auto i byłem bardzo zadowolony, ale ostatnio po trafieniu na ten test, stwierdziłem, że warto zapytać, może robię coś nie tak. swoją drogą powinienem mieć ampli ustawione na 6 czy 8 OHM.? Dzięki za odpowiedzi i opinie. YT puszczam przez nVida Shield(tam też próbowałem "stereo wysokiej jakości" oraz "5.1" w ustawieniach, i jeszcze jedno ustawienie bodajże "konwersja do PCM" efekt cały czas mniej bądź więcej podobny. PS. Pozdrawiam sklep w Oświęcimiu, Rel gra RE WE LA CYJ NIE! Edytowano 22 stycznia 2021 przez piotrex89 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stolarz Napisano 22 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2021 Ale wiesz, że youtube nie obsługuje odtwarzania dźwięku 5.1? Nawet jak ktoś zuploaduje tam taki film to i tak youtube konwertuje do stereo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrex89 Napisano 22 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 22 stycznia 2021 Czyli ten test to delikatnie mówiąc fake? Gdzie zatem sprawdzić poprawność działania? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stolarz Napisano 22 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2021 Musiałbyś na USB np. nagrać filmik testowy i odtworzyć z USB podpiętego do amplitunera. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrex89 Napisano 22 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 22 stycznia 2021 Mój ampli nie lubi filmów z USB, wyłącznie muzykę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stolarz Napisano 22 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2021 Nie rozumiem co Ty chcesz testować. Piszesz, że w filmach jest ok a trafiłeś na filmik na youtube który nie obsługuje 5.1 i zacząłeś się martwić? Poza tym Twój zestaw kolumn nie ma nic z Atmosem wspólnego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrex89 Napisano 22 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 22 stycznia 2021 Dziękuję Wam za odpowiedzi, pomogliście. Rozwialiście moje wątpliwości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 25 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 25 stycznia 2021 Dnia 22.01.2021 o 14:55, Stolarz napisał: Musiałbyś na USB np. nagrać filmik testowy i odtworzyć z USB podpiętego do amplitunera. To też jest Fake. Żaden amplituner nie odtwarza filmów z USB. I ścieżek multi. Tylko stereo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stolarz Napisano 25 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 25 stycznia 2021 Kurde fakt. Sam się na to nadziałem jak chciałem testować kino Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrex89 Napisano 26 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 stycznia 2021 Sonometr pomógł:) Co prawda bardzo dużej różnicy nie ma, ale jednak jest lepiej. Macie rady jakieś co do rel'aT7i? Są trzy pokrętła(jedno wiadomo na środku jest uniwersalnie), a dwa pozostałe? Tu sonometr nie pomoże, jakieś uniwersalne rozwiązanie jest czy tylko na słuch? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 26 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2021 Na słuch! Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrex89 Napisano 5 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 lutego 2021 Prawda taka(może to autosugestia, ale nie sądzę, bo żona mówi to samo, nie widzedząc jaką "metodą" kalibrowałem poziom dźwięku), że jak dla mnie po sonometrze kino brzmi lepiej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts