MMarek Napisano 17 lutego 2021 Napisano 17 lutego 2021 Naszła mnie ochota, aby podłączyć do NAIM Uniti Atom komputer. Posiadam stacjonarny, ale w innym pomieszczeniu. Zatem zamierzam kupić laptopa i w związku z tym pytanie. Czy jeśli bym nabył z wyjściem HDMI, to podłączając pod wejście HDMI NAIMa, nie stracę na jakości ? Aktualnie to wejście mam podłączone pod TV i wydaje się, że brzmieniowo jest doskonale. Oczywiście mogę dokupić DACa, ale być może połączenie HDMI - HDMI, będzie nie gorsze niż przez DACa ? Załączam tylną ściankę, ponieważ może są jakieś inne rozwiązania ? Odpisz, cytując
mkk Napisano 17 lutego 2021 Napisano 17 lutego 2021 Ten naim ma upnp i wejścia usb ( chyba nie tylko jako pamięć ) , więc z kompem nie widzę większych problemów. Odpisz, cytując
MMarek Napisano 17 lutego 2021 Autor Napisano 17 lutego 2021 To HDMI mam "z głowy", a więc pozostaje UPNP (cokolwiek to dla mnie oznacza) i optyk. Zabieram się za studiowanie internetów, aby zgłębić tę opcję. Muszę jeszcze wybrać laptopa do 14" matryca IPS, zwracając uwagę na wyjście optyczne w gnieździe słuchawkowym (to na wszelki wypadek, gdyby z UPNP...coś nie tak). Wszelkie podpowiedzi mile widziane. Odpisz, cytując
mkk Napisano 17 lutego 2021 Napisano 17 lutego 2021 A co z tego kompa chcesz puszczać ? Tak z ciekawości Bo streaming sam Naim ogarnia, dysk sieciowy dla plików też. Yt to przez google cast , airplaya czy bt. Odpisz, cytując
MMarek Napisano 17 lutego 2021 Autor Napisano 17 lutego 2021 Pliki muzyczne. Oczywiście mogę z USB, nawet z dwóch, wybierając w aplikacji (Front lub Rear). Nie wiem, czy to ma sens, ale tak sobie wymyśliłem 😃. Odpisz, cytując
Jack Frost Napisano 17 lutego 2021 Napisano 17 lutego 2021 Ja wygodnie odtwarzam pliki audio do 24/192kHz bezprzewodowo przez stream dlna realizowany przez foobara na kompie. Jest to bardzo szybkie i wygodne rozwiązanie, które w 95% zaspokaja moje potrzeby. Żadnych kabli, szybko i wygodnie. Ewentualnie serwer upnp jeżeli potrzebowałbyś bardziej rozbudowanej funkcjonalności chociaż ja nie mogłeś się do żadnego przekonać a przetestowałem około ośmiu najpopularniejszych i polecanych na pc. Tak to u mnie wygląda: Odpisz, cytując
Jack Frost Napisano 17 lutego 2021 Napisano 17 lutego 2021 Pytanie, czy ten laptop i tak ma się pojawić w domu i przy okazji ma być źródłem czy jednak mówimy o dedykowanej jednostce tylko do audio. Jeżeli to drugie to tak jak radzi @Felix1, zaadoptować stacjonarkę jako server DLNA z możliwością kontroli przez apkę na tablecie lub telefonie. Ewentualnie, jeżeli już masz sporo muzyki w plikach, nie uzupełniasz zbyt często swojej biblioteki to dysk ssd podłączony przez USB do Naima. Jakiś Crucial MX500 2TB mógłby być rozwiązaniem jeżeli apka do Naima i odtwarzanie z usb jest wygodne. U mnie wygodniej jest odtwarzać po dlna chociaż mam również podłączony na stałe dysk ssd z wybranymi albumami. Odpisz, cytując
MMarek Napisano 19 lutego 2021 Autor Napisano 19 lutego 2021 Dziękuję kolegom za cenne rady, a także, że "wybili" mi z głowy odtwarzanie przez laptopa. Kupiłem dysk SSD o pojemności 1 TB, który leży obok urządzenia, a sterowanie odbywa się za pomocą tabletu, ze znakomitą aplikacją Naima. Bardzo dobra płyta, brzmieniowo i muzycznie - Karen Souza Essentials, której okładka jest wyświetlana - polecam. Odpisz, cytując
Recommended Posts