rezi Napisano 10 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2023 Dziękuję za odpowiedzi, dopiero zauważyłem a już sobie ogarnąłem. Wsadziłem do mojego Piera PHILIPS ECG 12AT7WC LAMPY GE 5814A A jakie ceny za ten zestaw, który posiadasz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 12 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2023 Dzień dobry. Czy ktoś z grupowiczów posiada przedwzmacniacz gramofonowy Pier Audio mm/mc 8 se? Szukam opini na jego temat. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariol Napisano 15 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2023 Dnia 10.04.2023 o 22:03, rezi napisał: Dziękuję za odpowiedzi, dopiero zauważyłem a już sobie ogarnąłem. Wsadziłem do mojego Piera PHILIPS ECG 12AT7WC LAMPY GE 5814A A jakie ceny za ten zestaw, który posiadasz? Za parę 12au7 GE5963 GP lub RCA5963 GP - 200pln Lamp 12at7 nie sprzedaję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 28 maja 2023 Udostępnij Napisano 28 maja 2023 Witam. Użytkuje może ktoś z was przedwzmacniacz gramofonowy Pier Audio MM/MC 8 SE ? https://www.pieraudio.pl/produkty/seria-gold/pier-audio-pre-phono Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabipabi Napisano 13 lipca 2023 Udostępnij Napisano 13 lipca 2023 Witam, przez przypadek znalazłem grupę, nie sądziłem, że tak mało znana i popularna u nas marka ma jednak swoje miejsce na tym znakomitym forum Jestem o krok od rozpoczęcia przygody z marką, wymieniam obecny wzmacniacz Cambridge Audio CXA 81 na właśnie Pier Audio MS-480 SE. Wzmacniacz będzie grał z głośnikami Focal Theva n3, do tego Ifi zen dac v2 i transport Ifi zen stream. Główne źródło to Tidal MQA. Nie mogę się doczekać, żeby podłączyć, wygrzać i porównać, czy faktycznie jest różnica w dźwięku. Na pewno chętnie zdam relację. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlary Napisano 18 lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 lipca 2023 (edytowany) To bardzo muzykalne wzmacniacze. Można jak za dawnych lat złotego wieku Hi Fi słuchać godzinami. I nic nie męczy. Yamaha AS 501 bardzo mnie męczyła. Edytowano 18 lipca 2023 przez hlary Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usiumoto Napisano 1 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 1 sierpnia 2023 Dnia 29.11.2021 o 22:07, MaciejKrk napisał: Witam, Również stałem się posiadaczem Pier Audio MS-680 SE w wersji z DAC. Mój set aktualnie jest ubogi...:) Składa się z kolumn Monitor Audio Silver 500 oraz wspomnianym Pier Audio. Póki co źródłem jest laptop ze Spotify i Tidal w najwyższej wersji podłączony przez DAC. Sprzęt się dopiero wygrzewa od dwóch dni niemniej wrażenia mogę podzielić na pozytywne i negatywne. Pozytywne to oczywiście wysokie i średnie tony - są świetne - wyraźne, odseparowane, kolorowe i plastyczne, wokale w sam raz - nie za ostro, nie za ciemno, choć czasami lekko zakłuje w uszach, wszelkiego rodzaju instrumenty są fajne, ciepłe i ładnie odseparowane, z kolumnami gra to na fajnej stosunkowo szerokiej i głebokiej scenie - w szczególności jak utwór jest dobrze zrealizowany - to dzieje się naprawdę sporo. Jednak mam jedną dość poważną rozterkę - kolumny mają w sobie dużą dawkę mocy jak się je dobrze napędzi, każda ma 2x20cm głośnik niskotonowy, no i.... Na tym wzmacniaczu praktycznie nie ma basu... Jest płasko, coś tam czasami plumknie ale to jest na poziomie niezauważalnego powiewu lekkiego letniego wiaru, choć w tle leci energiczny kawałek AC/DC, Metallica lub innego zespołu rockowego który ma dużo perkusji, basu, podwójnych stóp itp - a u mnie na tym wzmacniaczu... Mało co się dzieje - jest płytko, nudy - muzyka nie ma tej werwy, energii jaką powinna mieć - a jak napisałem, kolumny potrafią przyłoić, ale nie na tym wzmacniaczu. No i teraz zastanawiam się czy ten typ tak ma czy jednak to kwestia 1) Wygrzania 2) Źródła - korzystanie z wbudowanego DACa.... 3) Kabli? Mam 2,5mm, zamówiłem teraz 4mm. 4) Lub uwaga - lampy w tym wzmacniaczu - jak gdzieś wyżej jest wspomniane, wersja z DAC ma gorsze lampy niż Anniwersary. Brak basu to nie jest też na wprost kwestia akustyki - zmieniałem układ kolumn po całym salonie (20m2) - nie chodzi o to że ma łoić, ale teraz praktycznie go nie ma... Bas jest jedynie w nowoczesnych utworach gdzie jest podbity bas - ale i tu ten bas jest taki jakiś średni - mało kontrolowany - tak średnio. Tyle że co do kabli i źródła i wygrzania - z ciekawości do tych kolumn podłączyłem starego Cambridge Audio a351a - który ma ledwo 2x45W przy 8 omach - i on potrafił ruszyć te kolumny na basie - co prawda niekotrolowane, kluchowate - ale potrafią, a Pier Audio nie potrafi. Czy ktoś miał podobną sytuacje - ten typ tak ma czy jednak np: zmiana kabli + dobry DAC pobudzi tego wzmaka do generowania basu? Co myślicie Panowie Zmień na jakiś zewnętrzny dobry DAC ten wzmacniacz ma kopa i basu mu na pewno nie brakuje a porównywałem z kilkoma 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pratt64 Napisano 5 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 5 sierpnia 2023 Dzień dobry, czy ktoś z klubu użytkuje bądź choćby miał okazję posłuchać CD 880 SE? Poszukuję właściwie transportu CD, ale natknąłem się na tę lampę i ciekaw jestem opinii, a o te w necie niezmiernie trudno. pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlary Napisano 6 sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 sierpnia 2023 Przyłączam się. Teraz mam Cyrusa CDT. Pro-Ject z zasilaniem i DAC to koszt ponad 20.000 zł. Więc też się zastanawiam nad tym CD. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kris73 Napisano 27 września 2023 Udostępnij Napisano 27 września 2023 Witam, Brzmienie ma niezłe, ale napęd hałasuje, chińskie pochodzenie daje znać o sobie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nocny Marek Napisano 19 listopada 2023 Udostępnij Napisano 19 listopada 2023 Dnia 6.05.2021 o 11:53, Asia napisał: Czy masz jakieś uwagi co do działania pilota? U nas wzmacniacz stoi z boku i nie bardzo łapie sygnał z pilota. A to już czwarty testowany przez nas sprzęt - wcześniej nie było z tym problemu. Mega dziwne. Puloty są napidczerwień czy 2,4 GHz? Dnia 24.02.2021 o 14:47, hlary napisał: Witam, zakładam klub dla fanów i posiadaczy sprzętu Pier Audio (www.pier-audio.com). Dzisiaj otrzymałem zakupiony MS-680 SE Anniversary Edition. To integra z ukierunkowaniem na dźwięk lampowy. Sprzęt się wygrzewa, ale już skutecznie zamienił Vincenta SV-500. Gra głębiej, zdecydowanie lepszy bas. Przy moich Tannoy Revolution XT6F nawet się nie spodziewałem takiego głębokiego i czarującego basu. W każdym razie zapraszam do dyskusji i wymiany doświadczeń wszystkich zainteresowanych tą marką. Jakie tam masz lampy a jakie byly w Vincencie? Pier Audio zfaje się nie ma regulacji tonŏw? Lepsze odtwarzanie basu to kwestia lamp czy zestrojenia wzmaka? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlary Napisano 19 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 listopada 2023 10 minut temu, Nocny Marek napisał: Mega dziwne. Puloty są napidczerwień czy 2,4 GHz? Jakie tam masz lampy a jakie byly w Vincencie? Pier Audio zfaje się nie ma regulacji tonŏw? Lepsze odtwarzanie basu to kwestia lamp czy zestrojenia wzmaka? Lampy oryginalne z MS—680 SE czyli NOS. Nie wiem jakie. Pier Audio nie ma regulacji tonów, bo ma odtwarzać tak jak jest nagrane. Raczej lamp i kolumn. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariol Napisano 20 listopada 2023 Udostępnij Napisano 20 listopada 2023 Dnia 19.11.2023 o 18:41, Nocny Marek napisał: Mega dziwne. Puloty są napidczerwień czy 2,4 GHz? Jakie tam masz lampy a jakie byly w Vincencie? Pier Audio zfaje się nie ma regulacji tonŏw? Lepsze odtwarzanie basu to kwestia lamp czy zestrojenia wzmaka? Na temat pilota się nie wypowiem, nie używam. Oryginalnie lampy: Raytheon6414 i Tesla ECC802S Regulacja barwy jest zbyteczna, wszystko jest jak należy. Dopieścić można lampami i kabelkami. Lepszy bas to znaczy jaki? Jeżeli chcesz więcej basu to zamiast Tesli daj Raytheony 5963, sprawdzałem takie zestawieni u siebie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spalatin Napisano 28 marca Udostępnij Napisano 28 marca Witam Forumowiczów. Jestem posiadaczem Piera 680 od ponad roku. Zachwyca mnie swym brzmieniem grając z kolumnami Focal Chora 826. Od czasu do czasu pojawia się jednak problem - delikatne piszczenie w głośnikach wysokotonowych. Prawdopodobnie jest to spowodowane zakłóceniami, które mam w sieci. Mój Pier był testowany w salonie w którym go kupiłem, a także w serwisie i tego zjawiska tam nie zaobserwowano. Ja w tym czasie miałem inny model z salonu, a następnie z serwisu i ten problem nadal się pojawiał. Podłączałem wzmacniacz do różnych gniazdek w domu, miałem też kondycjoner Audioquest Niagara 1200 i nic się nie zmieniało. Delikatne piski pojawiają się losowo i tylko w jednym kanale, czasem prawym, a czasem lewym. Pojawiają się po kilku minutach od włączenia wzmacniacza, a czasem przez 2 tygodnie tego zjawiska nie ma. Piski ustają po kilku minutach lub jest konieczne wyłączenie i włączenie ponowne wzmacniacza. Wtedy ich nie ma. Czy któryś z Szanownych Forumowiczów miał może taki problem w swoim domu i może coś poradzić? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rezi Napisano 7 sierpnia Udostępnij Napisano 7 sierpnia Dnia 15.04.2023 o 08:45, mariol napisał: Za parę 12au7 GE5963 GP lub RCA5963 GP - 200pln Lamp 12at7 nie sprzedaję. Hej mariol, masz może jeszcze te lampy na zbyciu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariol Napisano 8 sierpnia Udostępnij Napisano 8 sierpnia Cześć, Została mi ostatnia para RCA5963 Gray Plate 12au7. Z uwagi, że zostało na nich mało opisów sprzedam za 100 zł. Koszt przesyłki po mojej stronie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rezi Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu Dnia 28.03.2024 o 11:35, Spalatin napisał: Witam Forumowiczów. Jestem posiadaczem Piera 680 od ponad roku. Zachwyca mnie swym brzmieniem grając z kolumnami Focal Chora 826. Od czasu do czasu pojawia się jednak problem - delikatne piszczenie w głośnikach wysokotonowych. Prawdopodobnie jest to spowodowane zakłóceniami, które mam w sieci. Mój Pier był testowany w salonie w którym go kupiłem, a także w serwisie i tego zjawiska tam nie zaobserwowano. Ja w tym czasie miałem inny model z salonu, a następnie z serwisu i ten problem nadal się pojawiał. Podłączałem wzmacniacz do różnych gniazdek w domu, miałem też kondycjoner Audioquest Niagara 1200 i nic się nie zmieniało. Delikatne piski pojawiają się losowo i tylko w jednym kanale, czasem prawym, a czasem lewym. Pojawiają się po kilku minutach od włączenia wzmacniacza, a czasem przez 2 tygodnie tego zjawiska nie ma. Piski ustają po kilku minutach lub jest konieczne wyłączenie i włączenie ponowne wzmacniacza. Wtedy ich nie ma. Czy któryś z Szanownych Forumowiczów miał może taki problem w swoim domu i może coś poradzić? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie! Hej Spalatin witam , właśnie miałem pisać o pomoc na forum w tym temacie a tutaj widzę Twoją wypowiedź i w sumie mogę się tylko podłączyć. U mnie jest to mocno słyszalne ponieważ głównie leci muzyka filmowa więc wiadomo spokojnie jest i te piski u mnie też się pojawiają i strasznie to męczy. Przed chwilą tak jak pisałeś wyłączyłem i włączyłem ponownie i teraz akurat tego nie ma ale na jak długo to nie wiadomo. Kiedyś mi się chyba trafiło gdzieś że to może być przez jeden z kondensatorów który za blisko jest czegoś usadowiony ale nie jestem pewny. Dlatego ja też się przyłączam z prośbą o pomoc z tym problemem. Mam także pytanie czy może to być też wina lamp?. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rezi Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu Dnia 8.08.2024 o 06:35, mariol napisał: Cześć, Została mi ostatnia para RCA5963 Gray Plate 12au7. Z uwagi, że zostało na nich mało opisów sprzedam za 100 zł. Koszt przesyłki po mojej stronie. Hej Mariol, jak coś to wezmę od Ciebie te lampy jak masz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts