Skocz do zawartości

Wzmacniacz + CD + Streamer + DAC - ból głowy

Recommended Posts

Napisano

Szanowni,

Jakiś czas temu założyłem wątek dotyczący doboru wzmacniacza do kolum AE Aelite3. Z naszych dyskusji wynikało, że do rozjaśnienia ich brzmienia najlepiej może mogą posłużyć Roxan K3 lub CA Azur 851A choć pojawiło się zdanie odrębne aby spróbować Arcama SA30.

W międzyczasie umarł mój CD więc możemy przyjąć, że poza kolumnami nie mam aktualnie nic.

Sprawa byłaby pewnie nawet niezbyt skomplikowana gdyby nie to, że chciałbym zbudować możliwie kompleksowe rozwiązanie. Czyli:

- wzmacniacz ogarniający w/w kolumny

- CD

- streamer obsługujący Tidal Master czyli pliki MQA (przyjmijmy roboczo, że jest sens)

- DAC

Bardzo poważnie zacząłem rozważać Roksan K3 Amp i CD DI (można kupić aktualnie w promocji za 10k) plus do tego NOD2i (2,5k). Uznałem, że DAC wbudowany w transport CD to fajna opcja ale... pytanie czy to dobry DAC? W dodatku on chyba nie rozkoduje MQA. Dodatkowo - nie bardzo rozumiem dlaczego, ale ponoć oddzielny DAC Roksana oparty na tym samym chipie jest o niebo lepszy od DAC w samym transporcie... Hmmm... Czyli aby uzyskać dobry efekt CD trzeba kupić dodatkowy klocek - bez sensu.

Opcja nr 2 to 851A + 851C . Tu podobnie w transporcie jest DAC - pytanie czy sensowny? Pewnie również nie rozkoduje to MQA. Cena niestety wyższa - obawiam się że 15k + 2,5k za Nod-a.

No i opcja nr. 3. Nie brałem jej specjalnie pod uwagę ale... za 10k jest mocny wzmacniacz ze streamerem w jednym, najlepszy z trójki DAC (w dodatku jedyny, który rozkoduje MQA). Do tego CDS50 (jedyny, który obsłuży SACD, i z najlepszym DAC na pokładzie) za 4k. 

Nie wiem... Zgubiłem się już w tym zupełnie.

A może lepiej 851A + CXC + Nod + DAC np. Topinga (lepszy od wszystkiego co powyżej).

A może olać MQA i wtedy:

- Roksan K3 Amp i CD + "jakiś sensowny" streamer + mocny DAC

- 851A + 851N + CXC + mocny DAC

I chyba najważniejsze pytanie - czy jest gdzieś miejsce w Polsce gdzie można w/w klocki na raz odsłuchać?

Napisano

W przypadku wyboru cambridge dokupienie osobnego DACa nie ma sensu.

Cambridge CXN albo 851N najlepiej gra jako DAC i to po USB. Więc tutaj dokupowanie kolejnego mija się z celem.

Uważam że rozjaśnienie brzmienia seria 851 to dobry pomysł.

Zasadniczo wole brzmienie Roksana K3 dlatego tego także bym ci polecał do sprawdzenia. Gra może mnie jasno ale dynamiczniej, bardziej wciągająco w dzwięk.

Tutaj w połączeniu AMP + CD dobrym kompanem bylby faktycznie Node 2i.

Zapraszam po wypozyczenie sprzetu na odsłuch.

Napisano

Cześć,
Jeśli chciałbyś posłuchać obu konfiguracji to na dzień dzisiejszy mamy wszystko na stanie i nie było by problemu z porównaniem. 
Odnośnie MQA panuje dziwne przekonanie, że jak dany sprzęt nie dekoduje MQA to jest nic nie warty. Mam pełne dekodowanie MQA i nie korzystam z niego, ponieważ szukam brzmienia naturalnego, bardziej muzykalnego a tego MQA nie zapewni. Tutaj wszystko zależy od naszych preferencji.
Przetwornik cyfrowo analogowy w 851n jest na prawdę niezły i aby mówić o czymś lepszym musielibyśmy zapewne oscylować w okolicy 4K zł. Warto z niego skorzystać.
851a to zdecydowanie większa muzykalność względem dynamicznego Roksana K3. 2 zupełnie inne brzmienia, które warto byłoby posłuchać. W przypadku tego zestawienia musiałbyś jeszcze dokupić coś do streamingu. Możesz zwrócić uwagę na SOtM SMS200 w połączeniu z jaśniejszym brzmieniem Topping D50s lub jak bardzo Ci zależy na MQA to Topping D90 MQA. Cieplejsze brzmienie zaprezentuje NuPrime DAC9. 

Zapraszam do kontaktu w sprawie umówienia odsłuchu oraz po wyceny. 

Napisano
Dnia 11.03.2021 o 07:36, S4Home napisał:

W przypadku wyboru cambridge dokupienie osobnego DACa nie ma sensu.

Cambridge CXN albo 851N najlepiej gra jako DAC i to po USB. Więc tutaj dokupowanie kolejnego mija się z celem.

Uważam że rozjaśnienie brzmienia seria 851 to dobry pomysł.

Zasadniczo wole brzmienie Roksana K3 dlatego tego także bym ci polecał do sprawdzenia. Gra może mnie jasno ale dynamiczniej, bardziej wciągająco w dzwięk.

Tutaj w połączeniu AMP + CD dobrym kompanem bylby faktycznie Node 2i.

Zapraszam po wypozyczenie sprzetu na odsłuch.

Obawiam się, że chcąc przesłuchać dwa zestawy, lepiej będzie przyjechać z kolumnami do Was. Chciałbym posłuchać obu zestawów jeden po drugim a depozyt na 40k mi się nie uśmiecha ;)