Sebano79 Napisano 14 marca 2021 Udostępnij Napisano 14 marca 2021 (edytowany) Jako, że piszę tu pierwszy raz to witam wszystkich serdecznie. Po 20 latach użytkowania marketowego zestawu kina domowego SONY (STR-DE 497) chciałbym je wymienić i zamontować głośniki w suficie. Pomieszczenie nad garażem ma powierzchnię podłogi 3,5x6m, ale niestety mam dwa skosy - za głową i za TV. Odnośnie amplitunera wybór padł na DENON AVR-X2700H z kilku powodów: wejście phono, dwa wyjścia HDMI oraz wyjście na drugą strefę. Co do głośników to wybór jest dużo trudniejszy. Wizualnie i cenowo pasuje mi zestaw JAMO S809 z tą różnicą, że zamiast tych nakładek na sufit trafiła by para S801. Niestety, o tym zestawie ciężko przeczytać pozytywne opinie. Drugą opcją jest Indiana Line nota. I tu również na sufit para 240x. Ale to już 1,5k więcej i nie wiem, czy warto do samych filmów. Może lepiej te Jamo + sub za zaoszczędzone 1,5k? Po kilku postach na forum rozważam również Dali spector (najdroższe) lub Heco victa prime (w cenie Jamo). Aktualnie posiadany amlituner ma finalnie trafić na parter i z tego denona będzie puszczona do niego druga strefa. Tu już raczej na pewno pójdzie para indiana line. Proszę jednak o poradę w kwestii głośników to pokoju TV. Cena oczywiście gra dużą rolę. Wygląd również. Pokój służy wyłącznie do oglądania TV. Edytowano 14 marca 2021 przez Sebastian Bazar Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 15 marca 2021 Udostępnij Napisano 15 marca 2021 Jamo S809 to bardzo słabe kolumny. Nie polecam. Czy na sufit będziesz montował głośniki tylne czy Atmosowe? Bo inne do końca to rozumiem. Możesz pokazać zdjęcie tego pomieszczenia? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 15 marca 2021 Udostępnij Napisano 15 marca 2021 Cześć, obawiam się, że głośniki tylne autor chciałby zamontować do sufitu. Nie da to niestety odpowiedniego efektu. Zrób zdjęcie pomieszczenia, bo ciężko jest coś zaproponować. Jedno jest pewne, że do Denona 2700 warto postawić na dynamiczne brzmienie kolumn, Indiana Line Nota będą za ciepłe i stłumią szczegóły. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebano79 Napisano 15 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 marca 2021 Skoro Jamo i Indiana line odpadają to zostaje (z racji ceny) Heco victa prime. Dali ładniejsze ale raczej nie będę mógł sobie pozwolić na dołożenie 2k do samego wyglądu. Więc tak: podłogowe 602 lub 702, center 102, na tył 302 i na sufit 202 i SUB 252 (lub tańszy magnat). Nie jestem melomanem i zależy mi raczej na efektach. W załączniku zdjęcia pomieszczenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 15 marca 2021 Udostępnij Napisano 15 marca 2021 Heco Victa Prime 702 set będą zdecydowanie lepszą opcją, która zapewni lepszą dynamikę. Możesz jeszcze zwrócić uwagę na polskie Pylon AUdio Pearl 25 set, które zapewnią lepszą przestrzeń oraz większą szczegółowość względem Heco. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kit34 Napisano 15 marca 2021 Udostępnij Napisano 15 marca 2021 13 godzin temu, Q21 napisał: Cześć, obawiam się, że głośniki tylne autor chciałby zamontować do sufitu. Nie da to niestety odpowiedniego efektu. Zrób zdjęcie pomieszczenia, bo ciężko jest coś zaproponować. Jedno jest pewne, że do Denona 2700 warto postawić na dynamiczne brzmienie kolumn, Indiana Line Nota będą za ciepłe i stłumią szczegóły. Q21, piszesz ze do 2700 nota nie będzie rozwiązaniem, a jak dziś pytałem to powiedzieliście że będzie ok i proponowaliście mi zakup. Czego tu nie rozumień Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 16 marca 2021 Udostępnij Napisano 16 marca 2021 Victa prime to bardzo dobre a tanie kolumny. Tylko dlaczego tyłów nie dasz na boczną ścianę? 9 godzin temu, Kit34 napisał: Q21, piszesz ze do 2700 nota nie będzie rozwiązaniem, a jak dziś pytałem to powiedzieliście że będzie ok i proponowaliście mi zakup. Czego tu nie rozumień Ja Noty do Denona nie polecam. Koledzy odpowiedzą sami o co chodzi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebano79 Napisano 16 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 marca 2021 Tyły będą na bocznej ścianie. Inaczej się nie da. Za kanapą od razu jest skos. Jak się przyjrzysz, to na zdjęciu widać małe głośniczki po bokach rogówki. Sufit będę zabudowywać drewnianymi lamelami więc górne nie będą się rzucać w oczy. A na te skosy trochę pianki akustycznej. Dziękiza pomoc i pozdrawiam! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebano79 Napisano 16 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 marca 2021 A tak jeszcze z ciekawości, co powiecie o Tonsil maestro II ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 marca 2021 Udostępnij Napisano 17 marca 2021 Fujki jak to mówią małolaty Czyli tam będzie też Atmos tak? Nie wiem czy jest sens w pomieszczeniu i takim skosie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebano79 Napisano 17 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 marca 2021 Stary jestem, nie wiem co znaczy fujka 🙂 Że brzydkie? A do drugiej strefy? (Salon 27m2). Lubię kupować polskie rzeczy, o ile są warte swojej ceny. Tak, docelowo będzie tam atmos. Niestety, sprawa się przeciągnie bo wczoraj ortodonta wystawił mi cennik za aparat syna (10800zł 😱) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 18 marca 2021 Udostępnij Napisano 18 marca 2021 Że grają słabo. 23 godziny temu, Sebastian Bazar napisał: Niestety, sprawa się przeciągnie bo wczoraj ortodonta wystawił mi cennik za aparat syna (10800zł 😱) WTF?!? Serio? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebano79 Napisano 18 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 marca 2021 Serio. Dwa aparaty po 2k, 2 mikroimplanty po 600, jeszcze coś za 600 i 5040 wizyty. Już mogli do równego 5k zaokrąglić 😠 Razem 10840. Za tą kasę wymienił bym nie tylko kino ale i TV. Ale zdrowie dzieci ważniejsze... Jeszcze raz dzięki za pomoc. Na pewno wykorzystam zdobytą tu wiedzę 💪👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 19 marca 2021 Udostępnij Napisano 19 marca 2021 Nie spodziewałem się. Serio. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebano79 Napisano 19 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 marca 2021 Ja też 😂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebano79 Napisano 25 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2021 Ok, udało się kupić heco victa prime 5.0 za 1800 zł i do tego magnat 302a za niecałe 700. Denon będzie musiał poczekać. Jeszcze raz dzięki za pomoc w doborze sprzętu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 26 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 26 kwietnia 2021 Nie ma sprawy. Cieszę się że mogłem pomóc. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebano79 Napisano 20 czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 czerwca 2021 (edytowany) Jakoś tak spontanicznie, wykorzystując chwilę słabości małżonki kupiłem już wspominanego Denona. Mam więc kolejne pytania. Impedencja głośników HECO wg producenta to 4-8Ohm. Jaką zatem wartość ustawić w amplitunerze? I czy coś stoi na przeszkodzie , aby głośniki Magnat IWP62 zamontować w suficie jako TFL/TFR? (mają mniejszą głębokość montażu niż ICP). I czy warto dopłacać do większego modelu (Magnat IWP82)? Edytowano 20 czerwca 2021 przez Sebano79 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 21 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 21 czerwca 2021 Jeśli masz możliwość ustawić 4 to daj 4. Jak nie to zapewne będzie się dało ustawić 6 19 godzin temu, Sebano79 napisał: I czy coś stoi na przeszkodzie , aby głośniki Magnat IWP62 zamontować w suficie jako TFL/TFR? (mają mniejszą głębokość montażu niż ICP). I czy warto dopłacać do większego modelu (Magnat IWP82)? Mozna. Nie będzie to problematyczne Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebano79 Napisano 21 czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 czerwca 2021 Jeszcze raz dzięki 🍻 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts