Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
3 minuty temu, Wito76 napisał:

Może estetyka tutaj będzie słabym punktem i trochę partyzantka

Znasz słowo EFEKTYWNOŚC ? :) I zaraz partyzantka ?  Robiłem już ten eksperyment wpinając filtr pod zwykły przedłużacz , efekt wg. mnie identyczny jak w później wykonanej listwie. można rozkręcić przedłużacz i sprawdzić czy nie ma aluminium w środku ,ot tak dla spokoju sumienia.

Napisano
Tu masz gotową listwę , aluminiową, dobrze wykonaną, z filtrami EMI/RFI i ochroną przepięciową 60 000 A. Osobiście dokładnie taką posiadam.https://allegro.pl/oferta/listwa-przeciwprzepieciowa-6g-brennenstuhl-60-000a-9237656931?reco_id=13c0cce6-97d6-11eb-a038-40a6b7320990&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951  

Tylko nie bardzo wiadomo co tam w środku siedzi. Chłopaki testowali i filtr filtrowi nierówny.Sam filtr Shaffnera kosztuje praktycznie tyle co cała ta listwa Brennenstuhl. Jakby co to jest jeszcze tansza alternatywa Acar Xp Ultra - listwa filtrująca. Tu akurat doczytałem, że tłumienność to około 35db czyli tak ani dobrze ani źle. Zobacz charakterystyki tego Schaffnera.

Znasz słowo EFEKTYWNOŚC ?  I zaraz partyzantka ?  Robiłem już ten eksperyment wpinając filtr pod zwykły przedłużacz , efekt wg. mnie identyczny jak w później wykonanej listwie. można rozkręcić przedłużacz i sprawdzić czy nie ma aluminium w środku ,ot tak dla spokoju sumienia.    

Kojarzę gdzieś z forum ten Twój filtr podpięty do zwykłego białego przedłużacza. Też nie mam spiny na błyszczące pudełeczko ze szczotkowanego aluminium. Listwa leży u mnie za szafką więc estetyka mi wisi. Swoją zrobiłem w plastikowej obudowie za 18pln. Liczy się efekt czy tam EFEKTYWNOŚĆ laugh.png  f0ca9361c1bbe25a8a2e1c68eefb696f.jpg&key=c95905e78acb1166fee0666b269a3de509997c34285f6570754c31daebdd77b2

A jeszcze jedną testowo zrobiłem z tego co miałem pod ręką, kreatywność 10/10 z pudełka po elektrodach. To jest dopiero partyzantka. 247f697bde0de249320e36cec5a24a58.jpg&key=4b42da923d27760345b2b0e05715b691ee533e90e7637458b2b679b82a3292e5

Napisano
11 minut temu, Wito76 napisał:

Sam filtr Shaffnera kosztuje praktycznie tyle co cała ta listwa Brennenstuhl. Jakby co to jest jeszcze tansza alternatywa Acar Xp Ultra - listwa filtrująca. Tu akurat doczytałem, że tłumienność to około 35db czyli tak ani dobrze ani źle. Zobacz charakterystyki tego Schaffnera.

Nie neguję,że w listwie którą zaproponowałem, jest "słabszy" filtr niż "czysty" filtr Shaffnera.

Ale po pierwsze - może w zupełności wystarczający ? Po drugie ,jak słusznie zauważyłeś, w cenie samego filtra Shaffnera, otrzymujemy i filtr i wysokie zabezpieczenie przeciwprzepięciowe, i gotową do użytkowania , dobrze wykonananą  przez uznanego bądź co bądź producenta takich komponentów, listwę.

Napisano
30 minut temu, terracan1929 napisał:

i wysokie zabezpieczenie przeciwprzepięciowe,

nie ma lepszego niż bezpiecznik 

https://sklep.avt.pl/bezpiecznik-10a.html

+

wlutowany warystor

https://www.tme.eu/pl/details/siov-s14k250/warystory-tht/epcos/b72214s0251k101/

całość 1,70 gr.

są jeszcze zabezpieczenia termiczne ale działają z większym opóźnieniem niż warystory.

Aby nie było , nikt nie neguje takiego zakupu jak Twój , dobrze wykonana listwa i bezpieczna.

55 minut temu, Wito76 napisał:

A jeszcze jedną testowo zrobiłem z tego co miałem pod ręką, kreatywność 10/10 z pudełka po elektrodach. To jest dopiero partyzantka.

Na Twoim miejscu bym to opatentował , a potem to już życie rentiera :) 

Napisano
Na Twoim miejscu bym to opatentował , a potem to już życie rentiera  
Jak to się mówi, albo ładna albo mądra. Ta partyzancka ma filtr i DC blocker w środku, złocone gniazdka podróbki furutech z Ali i złoconą wtyczkę :-)
Napisano

Hello :) ale się rozpisaliscie , osobiście taka partyzantka dobrze wykonana wewnątrz by mnie najbardziej cieszyła ;) nie kupuje listwy dla ozdoby ze jak ktoś wejdzie do chaty to powie mi wow jaka listwa tylko żeby miała sens działania :) i żebym mógł ja skrzętnie ukryć za szafka :) wiec jeżeli ktoś takowa posiada wolna to prosze o oferty :) 

• 1 year later...
Napisano (edytowany)
Dnia 5.04.2021 o 16:36, Kamill00 napisał:

Miałem Gigawata PF 1 MK II, zmieniłem na Furutech TP80e i jestem bardziej zadowolony. 

Wyśle Ci zaraz na PW link do listwy Furutech - zastanów się 😊

Polecane kable zasilające do tych listew to podstawowe Furutech-y FP-314AG więc możesz nawet kupić na metry + 2 wtyki (moja listwa, akurat miała ten kabel z wtykami w komplecie). 

ja p... *, 3 tysiące za listwę...

Edytowano przez RoRo
* Usunąłem wulgaryzm