PanR Napisano 10 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2021 Witam wszystkich. Chciałbym pokusić się o zrobienie swoich kabli głośnikowych. Chciałbym opisać zamysł poniżej, i byłbym wdzięczny za wasze uwagi czy wg was ma prawo to zagrać. Trochę poczytałem o fizyce, która zachodzi w przewodach i postanowiłem pospinać część rzeczy ze sobą :) Ameryki wiadomo nie odkryję, ale będę się przy tym dobrze bawił, nauczę się czegoś więcej, a może nawet powstanie przypadkiem dobry kabel :) No to zaczynajmy : Parę danych odnośnie źródła dźwięku i odbiornika, itp. Wzmacniacz 145 W na kanał Kolumna głośnikowa140 W każdy, 6 Ohm Chciałbym wykonać przewody o długości ok. 2,5-3 m każdy. Plan zakłada wykonanie przewodu w systemie mieszanym: główna budowa kabla typu litz, połączona z przeplotem. Po pierwsze chciałbym wykorzystać miedzianą lice, gdzie każda żyła jest izolowana od reszty. 3 przewody "czerwone" (po 270 żyłek o średnicy 0,07 mm) o przekroju 1,08 mm2 każdy, czyli razem 3,24 mm2 , obok 3 przewody "czarne" z taką samą charakterystyką. Zastosowanie licy ma na celu zminimalizowanie występowania naskórkowości. Dodatkowo przewód "czarny" chciałbym zaplec z przewodem "czerwonym" z racji że prąd w przewodach jest zmienny, taki zabieg ma na celu zniesie się indukowanego prądu z "czerwonego" kabla , z prądem z "czarnego". Zatem stworzyłbym 3 plecionki "czarno-czerwone". Myślałem by na koniec całość zamknąć albo w oplocie ekranującym( miedzianym ?) albo owinąć taśmą teflonową. Końcówki zarobić do bananów Nakamichi. Co o tym myślicie? Wszelkie uwagi mile widziane :) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 10 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2021 Ciekawy projekt , trzymam kciuki , opisuj wszystko. na twoim miejscu pogadałbym z kolegą @nowy78 To jego poczynania i dzieło które miałem okazję podziwiać , bo na odsłuch niestety już nie było mnie stać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanR Napisano 10 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2021 Już rzucam okiem na to co podrzuciłeś i dziękuje za to opiszę wszystko i postaram się dodać zdjęcia, tylko zanim ruszę z tym myślałem, że ktoś tu z forum zaproponuje jakieś zmiany albo doradzi, że źle myślę No zobaczymy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 25 września 2021 Udostępnij Napisano 25 września 2021 @PanR i co z tym kabelkiem, zrobiłeś go czy jednak zaniechałeś? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts