Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witajcie!

Wpadł mi w łapy taki oto gramofon. Z uwagi na to, że jest to mój pierwszy tak profesjonalny;) sprzęt (dopiero, co względnie oswoiłem się z Fonicą GS-475) mam parę pytań i wątpliwości, co do jego kalibracji. Dotychczas wykonałem następujące czynności:

1. Wyważyłem ramię do pozycji poziomej (przy dźwigni CUE w położeniu "w dół", a nie wiem czy nie powinno być "w górę").

2. Ustawiłem nacisk igły na 2 gramy i tu najwięcej wątpliwości:

- końcówka ramienia, na którą nałożona jest przeciwwaga jest "elastyczny" (lekko mówiąc) - jest tam szczelina ok 1,5 mm (patrz zdjęcie), co powoduje, że odważnikiem można manipulować w górę i w dół... wydaje mi się to uszkodzeniem - jeśli tak, to czy można to jakość usunąć/naprawić?

- nie mogłem znaleźć specyfikacji mojej wkładki (Ortofon LMB 5), zasugerowałem się innymi Ortofonami, stąd nacisk 2 gramy (nie wiem czy to dobrze)? Czy ktoś zna specyfikację tej wkładki?

- sprawdzałem wagą jubilerską położoną na talerzu gramofonu i rzeczywiście jest 2 gramy.

- czy ze zdjęcia można coś powiedzieć o stanie igły (bo ja nie potrafię tego ocenić)?

3. Antyskating ustawiłem na 2, bo gdzieś wyczytałem w necie, że można ustawić taką samą wartość jak nacisk igły (a nie mam pojęcia jak inaczej to być powinno i liczę na to, że od Was się dowiem).

4. Gramofon wyposażony jest w tzw. Qartz Lock, co jak rozumiem ma blokować ustawienia obrotów. Przy obrotach nic nie grzebałem, bo kręci (wydaje mi się właściwie i od strony stroboskopu i na ucho). Jaka jest zasada działania tego Qartza i jak to ewentualnie wyregulować/zastosować?

Podsumowując, gramofon gra. Jakość nie powaliła mnie w stosunku do Fonicy z nową wkładką Audio-Technicy AT 95E, jest porównywalna/taka sama. Moje obawy dotyczą tego, że z powodu niewłaściwego skalibrowania (szczególnie w związku z tym luzem przeciwwagi) podrapię sobie płyty.

Używam zestawu: Yamaha AX-700 i kolumny Pilot Classic 800.

Pozdrawiam.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

Napisano
12 godzin temu, Yattaman napisał:

Może ktoś dokonywał takiej naprawy? Mogę liczyć na pomoc?

Mam podobne rozwiązanie w JVC , to odizolowanie służyło redukcji drgań ramienia , konstruktorzy nie przewidzieli , że te drapaki będą funkcjonować przez 40 lat. Guma parcieje i siły na to nie ma. Najpierw proponuje znaleźć w necie jakie masz ramię w tym gramofonie  , znalazłem instrukcję serwisową twojego gramofonu / załącznik/ , niestety nie ma rozrysowanego ramienia. Zdejmij przeciwwagę i zobacz jakie jest połączenie. To powinno Ci pomóc

https://audiokarma.org/forums/index.php?threads/jvc-ql-a7-tone-arm-repair.395071/

http://audiocafe.pl/gramofony-ramiona-wkladki-i-przedwzmacniacze/naprawa-ua-5045/

ja posłużyłem się tą podpowiedzią

https://www.audiovintage.fr/leforum/viewtopic.php?t=55306

od razu powiem , że najtrudniejsze jest dostosowanie średnicy oraz kształtu gumy. Ja użyłem papieru ściernego i wiertarki.

Dnia 18.04.2021 o 11:49, Yattaman napisał:

Czy ktoś zna specyfikację tej wkładki?

Nacisk to 1,5 -2 gramy. Tutaj masz zamiennik 

https://www.turntableneedles.com/akai-cartridge-lmb-5-stylus-541-deg-akai-lmb-5

3. Antyskating ustawiłem na 2, bo gdzieś wyczytałem w necie, że można ustawić taką samą wartość jak nacisk igły (a nie mam pojęcia jak inaczej to być powinno i liczę na to, że od Was się dowiem).

Ustawiłeś dobrze , by ustawić idealnie potrzebna jest płyta testowa.

Jaka jest zasada działania tego Qartza i jak to ewentualnie wyregulować/zastosować?

Jak jest dobrze to się nie dotykaj

Wyważyłem ramię do pozycji poziomej (przy dźwigni CUE w położeniu "w dół", a nie wiem czy nie powinno być "w górę").

Wyważasz ramię przy opuszczonej dźwigni i antyskatingu na "0"

Zobacz czy masz dobrze ustawiony overhang , dla ramienia Twojego drapaka powinien wynosić 15 mm.

ve_akai_ap-b21_ap-d33_ap-q55_service.pdf