justdanek Napisano 23 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2021 Prośba o doradzenie przy wyborze projektora dalekiego rzutu do 20k. 1. Rozmiar pomieszczenia w którym ma być projektor około 40m2. 2. Odległość projektora od ekranu 3-3,5 m (odległość w której będzie oglądany obraz 2,5-3 m). 3. Zakupiony ekran Viz-Art URAN CINE B230 BB40 MW - maksymalny rozmiar wyświetlanego obrazu 100 cali. 4. Sam projektor będzie zamontowany na wprost ekranu, korzystanie z niego również na wprost (może trochę sofa nieznacznie będzie przesunięta na lewo od ekranu). 5. Sprzęt będzie wykorzystywany w ciągu dnia, nie tylko wieczorami. 6. Pomieszczenie mocno oświetlone, ale planuję kupić zasłony, które będę grube i tym samym będę mało przepuszczać światła. 7. Mam już przygotowane okablowanie pod projektor, ale ważna komunikacja wifi głównie ze względu na podłączenie tego do smart home. 8. Projektor ma być wykorzystywany głównie do oglądania filmów, czasem wydarzeń sportowych, sporadycznie do gier. Powiedzmy średnio 1 godzinę na dzień. 9 . Przydałaby się możliwość oglądania netflixa bez zbędnego kombinowania. Może przekierowanie obrazu z komputera. 10. Wstępnie weryfikowałem modele Sony VPL-VW270ES oraz SONY VPL-VW260ES/B. Czy warto aż tyle inwestować? To będzie mój pierwszy projektor. Czy pomiędzy projektorami w cenach 5k vs 8k vs 15k będą zauważalne różnice dla laika? 11. 3D mile widziane 12. Maksymalna kwota jak wyżej napisałem to 20k. 13. Byłbym zainteresowany kalibracją obrazu. 14. Docelowo planuję zakup subwoofera i amplitunera. 15. Nagłośnienie sufitowe - jeszcze nie wybrane. 16. Czy na terenie małopolski znajdę jakiś sklep, w którym będzie możliwość porównania obrazu na żywo? Dzięki za pomoc! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paul klacska Napisano 23 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2021 Nie ma sensu pchać się w drogi projektor do takiego pomieszczenia. Kupić Epsona 9400, umieścić go w takiej odległości od ekranu by osiągnąć te 100 cali i po temacie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
justdanek Napisano 23 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2021 Nad tym też się zastanawiałem, ale pooglądałem videorecenzje w których specjalista powiedział, że Epsony to taka średnio-dobra półka, a Sony i np. JVC stoją dużo wyżej. Ten, który zaproponowałeś do tanich również nie należy, a mógłbyś rozwinąć myśl dlaczego nie ma sensu pchać się w Sony w takim pomieszczeniu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paul klacska Napisano 23 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2021 18 minut temu, justdanek napisał: Nad tym też się zastanawiałem, ale pooglądałem videorecenzje w których specjalista powiedział, że Epsony to taka średnio-dobra półka, a Sony i np. JVC stoją dużo wyżej. Ten, który zaproponowałeś do tanich również nie należy, a mógłbyś rozwinąć myśl dlaczego nie ma sensu pchać się w Sony w takim pomieszczeniu? Dla takich drogich projektorów jak jvc czy sony, to musisz mieć dedykowane pomieszczenie by wykorzystać ich możliwości. Tego nie posiadasz więc po co przepłacać. Do normalnego dziennego pokoju to najlepiej ekran ARL i np. Epson 9400. To w zupełności wystarczy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 23 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2021 Bo w takim pomieszczeniu i tak nie uzyskasz efektów i detali, za które się płaci w przypadku Sony, czy JVC. 20k na projektor, do niezaadaptowanego pomieszczenia, to trochę wyrzucone pieniądze w błoto Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
justdanek Napisano 23 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2021 A czy coś oprócz Epsona 9400 jest sens rozważać? Już nie piszę o Sony czy JVC tylko coś o podobnej specyfice. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paul klacska Napisano 23 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2021 1 minutę temu, justdanek napisał: A czy coś oprócz Epsona 9400 jest sens rozważać? Już nie piszę o Sony czy JVC tylko coś o podobnej specyfice. Raczej nie, w kwocie ok.10 tyś pln, to jest raczej optymalny zakup moim zdanim. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 23 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2021 Epson 6700 w zupełności wystarczy. Szkoda wydawać więcej kasy . Używany z 3k , reszta na głośniki i amplituner . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 23 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2021 Lub Sony HW 65 za 3.9k z Wroclawia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raul1975 Napisano 24 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2021 (edytowany) U mnie w EPSON 9400 W mały problem 😔 zielona plamka Edytowano 24 kwietnia 2021 przez Raul1975 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paul klacska Napisano 24 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2021 6 minut temu, Raul1975 napisał: U mnie w EPSON 9400 W mały problem 😔 zielona plamka Umnie też 9400 i plamki brak.🤪 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raul1975 Napisano 24 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2021 super masz to podświetlenie 👍 W poniedziałek kontakt z serwisem mnie czeka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paul klacska Napisano 24 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2021 5 minut temu, Raul1975 napisał: super masz to podświetlenie 👍 W poniedziałek kontakt z serwisem mnie czeka Planuje je wymienić na Philips hue ze względu na to, że mam sterownik i w ten sposób pozbędę się jednego pilota. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raul1975 Napisano 24 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2021 dobry pomysł. Jestem przed remontem, w przyszłym tygodniu ma projektantka wysłać wstępny projekt m. in. szafki RTV, zobaczymy co zaproponuje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paul klacska Napisano 24 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2021 10 minut temu, Raul1975 napisał: dobry pomysł. Jestem przed remontem, w przyszłym tygodniu ma projektantka wysłać wstępny projekt m. in. szafki RTV, zobaczymy co zaproponuje. Chcę dać tą taśmę, nie wiem tylko czy dać jedną czy łączyć dwie ponieważ ekran ma 120 cali: https://www.philips-hue.com/en-us/products/smart-lightstrips Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 26 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 26 kwietnia 2021 Ja nie stoję najlepiej w projektorach. Mamy w ofercie kilka ciekawych z tego co wiem. Jeśli chcesz poznać dodatkowo zdanie branży do zadzwoń do nas i pogadaj ze Staszkiem. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts