Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam, chciałbym zamontować nagłośnienie 5.1 do salonu. Salon jest otwarty, +/- 30m^2. Zależy mi na umieszczeniu głośników na suficie. Myślałem nad takimi głośnikami Monacor Głośnik sufitowy EDL-8.

Do tego subwoofer i amplituner jednak nie wiem dokładnie który wybrac oraz gdzie umieścić te glosniki ponieważ otwory na głośniki nie sa jeszcze zrobione. W załączniku zdjęcie jak wygląda salon.

Dziękuję za porady

IMG-20210502-WA0000.jpg

Napisano (edytowany)

Kolego, jeżeli 5.1 więc mówimy o kinie domowym. Jednak głośniki sufitowe oznaczone są po liczbie subwooferów, czyli np. 5.1.2, 5.1.4 czy nawet 7.2.4. Pierwsza cyfra to głośniki przednie, centralny (do dialogów) i głośniki efektowe umieszczone z boków lub z tyłu. Nie wyobrażam sobie, aby te głośniki umieścić w suficie. Druga to liczba subwooferów. Trzecia to liczba głośników sufitowych. Też szukam dobrych i niedrogich głośników montażowych więc będę obserwował temat.

Pozdrawiam

Edytowano przez Sebano79
Napisano
4 minuty temu, Sebano79 napisał:

Kolego, jeżeli 5.1 więc mówimy o kinie domowym. Jednak głośniki sufitowe oznaczone są po liczbie subwooferów, czyli np. 5.1.2, 5.1.4 czy nawet 7.2.4. Pierwsza cyfra to głośniki przednie, centralny (do dialogów) i głośniki efektowe umieszczone z boków lub z tyłu. Nie wyobrażam sobie, aby te głośniki umieścić w suficie. Druga to liczba subwooferów. Trzecia to liczba głośników sufitowych. Też szukam dobrych i niedrogich głośników montażowych więc będę obserwował temat.

Pozdrawiam

Czyli samych głośników sufitowych bez tych centralnych i efektowych nie ma co umieszczać tak?

Napisano

Z głośnika centralnego w filmach lecą dialogi i powinien być on umieszczony pod/nad TV. Wyobrażasz sobie, że widzisz aktora przed sobą a jego głos słyszysz z sufitu? To tak w skrócie. Jak nie chcesz stawiać kolumn to pomyśl o głośnikach montażowych w ścianach. Sufitowe też możesz zamontować ale niewiele filmów je wykorzystuje. Ja jeszcze nie mam ale do końca roku też planuję taką rozbudowę. Podobno nalot w Dunkierce albo kroki w suficie w filmie Obecność 2 robią wrażenie, jeżeli mamy kino ze standardem dolby atmos.

Napisano
10 godzin temu, Sebano79 napisał:

Podobno nalot w Dunkierce

Dunkierka nie występuje w wersji Atmos, reżyserem jest Nolan a on z jakiegoś powodu w swoich filmach maksymalnie co wykorzystuje to DTS-HD MA. Tak samo jak najnowszy jego film Tenet - notabene polecam - również nie jest w Atmosie.

Napisano

Cześć,
Masz spore pomieszczenie do nagłośnienia i chcesz zastosować głośniki sufitowe? Odpowiedz sobie na pytanie czy podoba Ci się brzmienie z sklepach odzieżowych? Dokładnie taki sam efekt uzyskasz jeśli wszędzie zastosujesz głośniki montażowe. Napisz jaki masz budżet i jakiego brzmienia oczekujesz. 

Napisano
23 godziny temu, Sebano79 napisał:

Za to widziałem Tenet. Ciekawa wizja.

jeżeli nie widziałeś dodatków to je również zobacz, wtedy ten film staje się jeszcze bardziej kosmiczny gdy widzi jak go kręcili.

23 godziny temu, Q21 napisał:

Masz spore pomieszczenie do nagłośnienia

Trochę przesadziłeś, on ma tylko +/-30m2 jak sam napisał.