Markcox Napisano 13 maja 2021 Udostępnij Napisano 13 maja 2021 Wręcz przeciwnie. Do odsłuchu muzyki w stereo, ustaw kolumny na "duże", zrezygnuj z jakiegokolwiek cięcia. Ale zgadzam się z kolegami, że wąskim gardłem jest tutaj posiadany przez Ciebie model ampli KD. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kfiatos Napisano 13 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 maja 2021 Wręcz przeciwnie. Do odsłuchu muzyki w stereo, ustaw kolumny na "duże", zrezygnuj z jakiegokolwiek cięcia. Ale zgadzam się z kolegami, że wąskim gardłem jest tutaj posiadany przez Ciebie model ampli KD. Ehh zmienimy Co mam wziąć za ampli żeby to miało sens na jakiś czas? Planuje później iść w coś w rodzaju Pylon 30/Aurora 700 (na razie wybrane głównie na podstawie opinii i wyglądu bo nie słuchałem). Ampli kupię raczej po nowym roku. Edit. Jak mam ustawić cięcie jeżeli słucham kina i stereo? Przecież nie będę tego co chwila zmieniał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 13 maja 2021 Udostępnij Napisano 13 maja 2021 Przed chwilą, kfiatos napisał: Ampli kupię raczej po nowym roku Więc wrócimy wtedy do tematu Teraz to jest wróżenie z fusów, bo wtedy będę już inne modele, niż obecnie, już nie wspominając o tym, że obecnie dostępność ampli KD jest praktycznie zerowa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kfiatos Napisano 13 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 maja 2021 Najwęższym gardłem to tutaj cały czas będzie ustawienie kolumn...Kurcze możesz mieć rację... To będzie raczej największy bloker. Na razie nie zmienię tego Z tego co do tej pory wyczytałem to jeżeli wzmak jest za słaby to przy cichszym graniu (czyli tak jak ja słucham) są właśnie problemy z wysterowaniem i basem. Mógłbym na testy załatwić jakis wzmacniacz ale to bardziej zabawa w kupowanie i zwracanie. Niby mogę ale Emotivy nie kupię w MediaMarktWysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu TapatalkaGdybym miał brać coś z używek to czego szukac teraz? Wolę lepszy środek i stonowaną górę. Brzmienie tych Quadrali jak na razie mi pasuje ale wiadomo że mam małe doświadczenieWysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kfiatos Napisano 13 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 maja 2021 Ok szanuję za szczerość. Gdybym znalazł im miejsce żeby poszły do przodu to pewnie by pomogło. Samo przesunięcie bliżej środka ściany w sumie też jest możliwe. Zobaczę i dam znać.Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 13 maja 2021 Udostępnij Napisano 13 maja 2021 1 godzinę temu, JaZz napisał: Najwęższym gardłem to tutaj cały czas będzie ustawienie kolumn... To prawda. Odnosiłem się stricte do samego sprzętu. 1 godzinę temu, JaZz napisał: Kolumny to instrumenty które żeby grały muszą mieć przestrzeń Ja tak twierdziłem, ale Piotr na pewno jest tego samego zdania Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kfiatos Napisano 13 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 maja 2021 @JaZz mam pure i tak słucham stereo. W pure nie bierze pod uwagę tych ustawień? W sumie miałoby to sensWysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 14 maja 2021 Udostępnij Napisano 14 maja 2021 Przy najmniej wiemy że nie problemem jest sprzęt. Ttuaj zakup innego suba czy tez koumn na ten moment nie ma sensu. Bądźmy powazni, pogadaj z zoną. Inaczej wydasz kasę po prostu głupio. Mowie Ci to jako sklep ktory mógł Ci zaoferować zakup czegoś z pseudo poprawą. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kfiatos Napisano 14 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 maja 2021 @S4Home nadal pozostaje kwestia suba do stereo/kina. Kolumny troszkę wysunąłem i testuje jak grają i reakcję żony.Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kfiatos Napisano 15 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 maja 2021 Wyciągnąłem kolumny i o ile grają lepiej to nie rozwiązało problemu buczącego basu. Poczytałem trochę o akustyce i okazuje się że mam tu duże problemy To co ja nazwałem buczącym basem to nakładające się odbicia od ścian które są gołe. Zostaje zdobycie mikrofonu i zrobienie pomiarów. Muszę zdecydować czy zostawić tego magnata. W filmach daje radę a w stereo go wyłączyłem i jest okWysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kfiatos Napisano 16 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 maja 2021 Odsunąłem na ok 1.5 od bocznych ścian i ok 1m przed komodą. Na kanapie pod ścianą nie pomogło niestety. Jak postawiłem sobie krzesło żeby miejsce odsłuchu było na szczycie trójkąta równobocznego z kolanami to faktycznie było lepiej. Ale kilka centymetrów w stronę kanapy i już dudnienie basu. Zostaje mi eksperymentalne zakupienie absorberów, mikrofonu i testy. Może mi się uda a może nie. Tak czy tak dam znaćWysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kfiatos Napisano 16 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 maja 2021 [mention=23975] S4Home[/mention] [mention=5269] Q21[/mention] po wnikliwej dyskusji doszliśmy do wniosku, że to nie była wina suba a kolumn lub ich ustawienia (raczej ustawienia) ale żeby wyeliminować kolumny jako przyczynę powinienem sprawdzić jakieś inne fronty. Co mogło by być zastępstwem grającym podobnie do 6650 w podobnej kolorystyce (orzech/wiśnia lub podobne) i dostępne w rozsądnym budżecie bo będzie na razie grało z sr578?Wolę na razie odpuścić suba i ewentualnie dołożyć do setu który w moich warunkach ma szansę zagrać poprawniej edit, dodałem budżet Okolice 3k PLN na 5.0 ewentualnie na razie fronty i centralny Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 maja 2021 Udostępnij Napisano 17 maja 2021 W tej cenie nic specjalnego z Nowego nie znajdziesz. Pylon Pearl 25? czy Quadral Argentum 6000 chodź te moze być trudniej ustawić Poszedł bym w używane jesli budżet nie zostanie podciągnięty. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kfiatos Napisano 17 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 maja 2021 W tej cenie nic specjalnego z Nowego nie znajdziesz. Pylon Pearl 25? czy Quadral Argentum 6000 chodź te moze być trudniej ustawić Poszedł bym w używane jesli budżet nie zostanie podciągnięty. PiotrMacie Pearl 25 do wypożyczenia? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kfiatos Napisano 17 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 maja 2021 @S4Home jestem gotów na razie nawet kupic fronty i centralny a surroundy później jeśli to pozwoli na więcej w tym budżecie. Centralny musi być bo dobrze słychać dialogi w filmach. Mam tez miejsce na centralny, które nie bardzo może być puste Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kfiatos Napisano 17 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 maja 2021 Oczywiście robiłem nawet kilka razy. Jeśli chodzi o brzmienie to pewnie bym na to przymknął oko ale wypadałoby żeby wyglądem się zrywały bo inaczej WAŻ strasznie spada Szukam teraz czegoś z używek. Na olx jest trochę do wyboru. Mam do wyboru Monitor audio mr4, tesi 560, pylon Pearl 20/25. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 18 maja 2021 Udostępnij Napisano 18 maja 2021 Klipsch F1, Tannoy M4/F4, Mission M34i albo Dali 450 Bezpieczne wybory Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kfiatos Napisano 25 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 maja 2021 @S4Home koncepcja jednak się zmieniła. Quadrale jadą do sklepu z powrotem. Powodem przebasowienia jest moje kiepskie ampli KD. Załatwiłem inny wzmacniacz i Pearle 25 zagrału u mnie całkiem ok (w ramach tego na co pozwala pomieszczenie). Rozważam teraz Pearle 25 (nowe, set 5.0) albo Opal 23 (używane) i dokupienie central i sat z serii Opal. Nie mam za bardzo możliwości posłuchania Opali w domu a szukam kompromisu pomiędzy ceną a możliwościami. Używane Opale z dokupionymi sat i central będą w podobnej kwocie co nowy set Pearl 25 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 26 maja 2021 Udostępnij Napisano 26 maja 2021 wole Parl. Opal nie rozumiem. Nie widze w nich nic ciekawego. A jaki to mas teraz inny wzmacniacz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kfiatos Napisano 26 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 maja 2021 Tymczasowo Topping mx3. Najpierw kupię ampli z pre out a potem wzmaczniacz. Ampli celuję w Denona min 3313 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 27 maja 2021 Udostępnij Napisano 27 maja 2021 Fajny ampli. nie najnowszy ale fajny Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kfiatos Napisano 28 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 maja 2021 Pojawiła się jeszcze opcja wzięcia frontów Sapphire 25 zamiast zestawu 5.0 Pearl 25. Cenowo wyjdzie to ok 30% drożej niż Pearl 25 i nie jestem w stanie posłuchać tych Sapphire u siebie w domu bo to używki z Olx (ale blisko mnie). Nadal pozostanie mi słaby amplituner i kiepski akustycznie pokój. Rzucać się na szafiry czy na spokojnie nauczyć się, co mi bardziej pasuje w brzmieniu na Pearlach i kiedyś je wymienić? Jeśli zostanę przy Pearl to będę w stanie zmienić ampli na lepsze źródło (ampli z pre out + wzmacniacz). Jeśli bym wziął Sapphire to że względu na wyższą cenę zmiana klocków będzie musiała poczekać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 28 maja 2021 Udostępnij Napisano 28 maja 2021 Szafiry sa bardziej Vką. Pearl jest równiejszy. Juz na tym ampli odkryjesz wiecej dynamiki, brzmienia, Ale nie wszyscy to lubia. Jednak warto je odsłuchać bo to specyficzne granie Pylona. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kfiatos Napisano 3 czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 czerwca 2021 Czy Yamaha 667 zagra lepiej niż Onkyo 578 z Pylon Pearl 25? Rozważam bo mam blisko taką i ma preout. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2021 Tak. Yamaha 667 jest wydajniejsza, mocniejsza, bardziej nasycona. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts