Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć, jestem tegorocznym maturzystą mającym jakąś większą styczność z muzyką i szkołą muzyczną. Zastanawiam się nad wybraniem kierunku na AGH- Inżynieria Akustyczna. Niestety nie mam nikogo znajomego kto odpowiedział by na moje pytania odnośnie tego zawodu. Interesują mnie np. jakie są perspektywy w tym zawodzie, jakie jest realne zapotrzebowanie na inżynierów akustyków, gdzie później można by szukać pracy i jakie mogą być wynagrodzenia? Chodzi mi dokładnie o studia z specjalizacją ,,drgania" a nie z realizacji dźwięku. Znalazłem kilka wpisów na internecie o tym ale biorę pod uwagę ,że mogą się nie do końca pokrywać z rzeczywistością. Z góry dzięki za odpowiedź

Napisano

Ja kończyłem ten kierunek parę lat temu ze specjalnością Drgania i hałas w technice i środowisku, więc myślę że mogę pomóc. Teraz uczę na tym kierunku, prowadzę zajęcia z Akustyki architektonicznej, Akustyki małych pomieszczeń, Elektroakustyki, Projektowania systemów dźwiękowych, Auralizacji, Metod numerycznych w akustyce, Techniki pochłaniania i rozpraszania dźwięku, większość na specjalizacji drganiowej na II stopniu. Jakbyś chciał to załatwię Ci też kontakt do studenta z wyższego roku. Pracy w zawodzie w specjalności technicznej jest mało, raczej dla najlepszych absolwentów pojawiają się 3-4 fajne oferty rocznie z fajnymi stawkami w branży automotive, elektroakustyki, protetyki słuchu i R&D, jakby się przekwalifikować w kierunku nieco bardziej IT i DSP to tej pracy jest dużo ale to już jest bliżej programowania. Trochę łatwiej o robotę przy pomiarach hałasu i wibroakustyce, ale to są stosunkowo małe pieniądze i nudna robota. 3-4 oferty, przy czym warto zauważyć że absolwentów mgr jest 12-15 osób rocznie, z czego sensownie do roboty nadaje się połowa, tlyko czasem trzeba chwilę poczekać aż ta robota wyjdzie i być wytrwałym jak chcesz pracować w zawodzie. Ew. za granicą jest sporo pracy bo np. w Niemczech są już spore centra R&D Huawei, Apple, masa automotive itd. i tam szukają też akustyków właśnie technicznych

jakbyś miał dalsze pytania to dzwoń, 692490990

Napisano

Dziękuję bardzo za numer, ale myślę że nie będę zawracał głowy o taki jeden szczegół, mianowicie jak wyglądają tak mniej więcej zarobki na rękę, inżynierów akustyków? Tak mniej wiecej w jakich granicach. 

Napisano
Dnia 10.05.2021 o 21:34, Franko napisał:

Dziękuję bardzo za numer, ale myślę że nie będę zawracał głowy o taki jeden szczegół, mianowicie jak wyglądają tak mniej więcej zarobki na rękę, inżynierów akustyków? Tak mniej wiecej w jakich granicach. 

Nie sądzę, że dostaniesz odpowiedź na Twoje pytanie. Jest ono moim zdaniem trochę nie na miejscu. Nikt nie wiedząc co umiesz ( bądź możesz umieć) nie określi ile zarobisz. Ja rekrutując pracownika i słysząc jako pierwsze pytanie: jakie będą warunki finansowe i nie mając pojęcia jak ktoś pracuje i co sobą prezentuje, w zasadzie najczęściej skreślam kandydata.

Napisano

ja aż tak drastycznie bym tego nie stawiał, ale jedno jest pewne - jeśli interesuje Cię zarabianie dużych pieniędzy i zaczynasz od tego pytanie, to nie powinieneś szukać kariery inżyniera akustyka. Nawet na porównywalnym stopniu doświadczenia/odpowiedzialności akustykom w jakimś korpo technicznym płacą nieco mniej niż np. inżynierom mechanicznym/elektrycznym, co jest tym dziwniejsze że dużo trudniej ich znaleźć bo wąska specjalizacja. Idąc tym tropem programiści i inni lekarze zarabiają więcej. Ludzie to robią dlatego że chcą, bo robota jest często ciekawa i po prostu chcieli się tym zajmować a nie dlatego że dużo lub mało płacą

Jakby to tak skompresować, poniższe stawki podane jako cały etat "na rękę" dla osoby, dotyczy rynku Polskiego i absolwentów z tytułem inż. lub mgr inż. bo raczej należy to zrównać, problem w tym że na inż. nie uzyskuje się pełny kwalifikacji a na mgr jeszcze dużo się dzieje:

1. akustyk w hałasie środowiskowym, robi pomiary raporty i inne ekspertyzy hałasowo-drganiowe - od. 3 do 6 tys. przy czym raczej 3-4, tutaj ciężko o dobre pieniądze bo tych ludzi stosunkowo łatwo zastąpić. Jak duża firma a la corpo to nawet do 8-9 tys na stanowiskach seniorskich itd.

2. inżynier dźwięku w teatrze itd. - raczej 3-5 tys.

3. akustyka budowlana - podobnie jak hałasowi przy czym dla lepszych ludzi tutaj ta mediana może wynieść 3.5-5 bo dobrych ludzi z tej branży ciężej zastąpić

4. R&D w akustyce - w Polsce tego jest bardzo mało, ale raczej 4-10 tys

5. DSP, przetwarzanie mowy, rzeczy bardziej programistyczne w tym machine learning, klasyfikacja sygnałów akustycznych i programowanie tego typu rzeczy - 4-12 tys zł przy czym to jest już bardziej IT to nawet zdarzają się wyższe oferty jak niedawno np. Intel i Samsung szukali

6. Obliczenia numeryczne i podobne w akustyce, to się też czasem zdarza i jest stosunkowo trudne i wymaga umiejętności i wiedzy, raczej od 4 do 10 tys zł

przy czym należy mieć na uwadze, że te górne widełki to już raczej ludzie z większym doświadczeniem, rzadko spotykani i stosunkowo najlepsi. Nie dotyczy ludzi na własnych działalnościach

Napisano

Nic nie zmienia faktu że jak jesteś naprawdę dobry i pracowity to wcześniej czy później "wypłyniesz" i rynek się o ciebie upomni:) Jedyny minus tego konkretnego zawodu to regionalizacja rynku pracy w odniesieniu dobrych ofert pracy. Fakt że z reguły trzeba trochę poszukać tej pracy. 

Napisano

Dziękuję bardzo Panowie za pomoc i radę. Jestem wam bardzo wdzięczny, teraz będę musiał sobie to dobrze przemyśleć ale myślę że już widząc co nie co, łatwiej będzie podjąć decyzję. :D