MichalN Napisano 11 maja 2021 Udostępnij Napisano 11 maja 2021 (edytowany) Witajcie, Posiadam amplituner Yamaha R-N602 z kolumnami podstawkowymi Polk Audio TSx 110B. Sprzęt gra w pomieszczeniu o łącznym metrażu ok. 24m2 (pokój z aneksem kuchennym). Poniżej schemat pomieszczenia i ustawienie sprzętu. Generalnie z jakości dźwięku jestem zadowolony, brakuje mi tylko trochę niskich tonów, bas mógłby być głębszy. Słucham głównie rocka, ale też spokojniejszych klimatów, czasem jakiś lekki jazz. Od razu nadmienię, że nie wchodzi w grę wymiana kolumn na podłogowe, muszą być podstawkowe w kilku względów... Do tego nie mam też miejsca na suba. Czy możecie polecić jakieś kolumny podstawkowe które zagrałyby głębiej niż moje Polki? Czy np. zmiana na Dali Zensor 3 (mogę teraz kupić w przyzwoitej cenie) cokolwiek pomoże i ma sens? Budżet na inne kolumny jaki mógłbym przeznaczyć to powiedzmy kwota 1500zł. Używki biorę pod uwagę. Mam trochę obawy, że ograniczeniem nie są moje kolumny lecz ampli. Pożyczałem od znajomego stary wzmacniacz Denon (modelu nie pamiętam) i różnica była znacząca. Polki grały zdecydowanie mocniej. Wolałbym nie zmieniać Yamahy na wzmacniacz, po to ją kupiłem żeby mieć sprzęt typu all-in-one. Proszę o poradę czy wymiana kolumn na inne w takim budżecie może przynieść zauważalną zmianę? pozdrawiam Michal Edytowano 11 maja 2021 przez MichalN Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 12 maja 2021 Udostępnij Napisano 12 maja 2021 ELAC B6.2, Polk S20 Szukaj używanych albo zapraszam do nas po wycenę nowych. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 12 maja 2021 Udostępnij Napisano 12 maja 2021 (edytowany) 18 godzin temu, MichalN napisał: Czy możecie polecić jakieś kolumny podstawkowe które zagrałyby głębiej niż moje Polki? Czy np. zmiana na Dali Zensor 3 (mogę teraz kupić w przyzwoitej cenie) cokolwiek pomoże i ma sens? Budżet na inne kolumny jaki mógłbym przeznaczyć to powiedzmy kwota 1500zł. Używki biorę pod uwagę. Pożycz te Dali jak masz możliwość i sprawdź jak u Ciebie zagrają w systemie. Jeśli coś innego to naturalną kolej rzeczy będą kolumny Polk Audio S20E i basu nie powinno brakować. Napisz o wyceny do kilku sklepów, a przedtem wypożycz do odsłuchu w domu. 18 godzin temu, MichalN napisał: Mam trochę obawy, że ograniczeniem nie są moje kolumny lecz ampli. Pożyczałem od znajomego stary wzmacniacz Denon (modelu nie pamiętam) i różnica była znacząca. Polki grały zdecydowanie mocniej. Podłączając wydajniejszy wzmacniacz, każde kolumny pokażą wyższą jakość brzmienia! Edytowano 12 maja 2021 przez lysyrafal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 12 maja 2021 Udostępnij Napisano 12 maja 2021 Cześć, Jeśli chciałbyś postawić na dynamiczne brzmienie z mocniejsza podstawą basową to zwróciłbym uwagę na Polk Audio S20e. Cieplejszy charakter brzmienia zapewnią Ci Dali Oberon 3 ale tutaj bas będzie bardziej poluzowany względem Polków. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalN Napisano 12 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 maja 2021 Bardzo Wam dziękuję za sugestie. Zaintrygowaliście mnie monitorami Polk Audio S20e. Jestem generalnie zadowolony z jakości dźwięku swoich TSx 110B, więc może taka zmiana ma sens, jeśli w S20e będzie więcej basu. Niestety nie mam możliwości wypożyczyć Dali, zakup byłby w ciemno, dlatego zapytałem tutaj czy zmiana coś poprawi. Te monitory są chyba dość chodliwe więc byłem skłonny podjąć ryzyko i w razie czego odsprzedać. Michał Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 13 maja 2021 Udostępnij Napisano 13 maja 2021 To napisz do nas to Ci je po prostu pozyczymy. Nie siądą do oddasz. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 13 maja 2021 Udostępnij Napisano 13 maja 2021 (edytowany) 17 godzin temu, MichalN napisał: Niestety nie mam możliwości wypożyczyć Dali, zakup byłby w ciemno, dlatego zapytałem tutaj czy zmiana coś poprawi. Te monitory są chyba dość chodliwe więc byłem skłonny podjąć ryzyko i w razie czego odsprzedać. Zakup w ciemno nie jest dobrym rozwiązaniem, a ja po prostu myślałem iż może to zakup od kolegi. Te kolumny grają zdecydowanie spokojniej od Polk Audio i jednak są bardziej wymagające co do wzmacniacza. Edytowano 13 maja 2021 przez lysyrafal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts