Mateusz Słapek Napisano 17 maja 2021 Udostępnij Napisano 17 maja 2021 (edytowany) Hej, na wstępie zaznaczę ze jestem totalnym laikiem w temacie audio. Naczytałem się, ze kolumny będą dużo lepszym rozwiązaniem niż soundbar, stad ten temat. Szukam tanich, ale jak najlepszych kolumn do 1500zl. Jeśli będzie naprawdę warto dołożyć pare stówek do max 2000zl to dołożę, ale załóżmy te 1500zl. Ze względu na niski budżet kieruje się w stronę używek. Póki co myślałem o kolumnach aktywnych, ale czym więcej czytam tym głupszy jestem. Nie wiem też czy lepszym rozwiązaniem będą kolumny aktywne czy pasywne+wzmacniacz. A może używany soundbar? Myślałem o focal dimension. Ale nigdzie go nie ma. Głośniki maja być do TV. Pokój ok 16m2. Bardzo proszę o pomoc i o konkretne modele. Edytowano 17 maja 2021 przez Mateusz Słapek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 17 maja 2021 Udostępnij Napisano 17 maja 2021 Np takie kolumny : https://m.olx.pl/d/oferta/glosniki-podstawkowe-kef-q350-biale-2-szt-CID99-IDJLMmv.html A do nich taki wzmacniacz: https://www.google.com/shopping/product/1?q=smsl+q5+pro&client=ms-android-samsung-ss&biw=412&bih=728&tbs=vw:l,ss:44&prmd=sivn&sxsrf=ALeKk03ApzEEHS3mL6M5q8jDuKDQ-C3IEw:1621227511039&prds=num:1,of:1,eto:11563024040676948591_0,prmr:1,pid:11563024040676948591,cs:1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 maja 2021 Udostępnij Napisano 17 maja 2021 Focal Dimension sam nie gra. Do tego musiał byś mieć suba do kompletu. A tego raczej nie znajdziesz w tej cenie. Na 16m być może wystarczy Ci SMSL Q5 PRO lub Topping MX3 z KEF Q 350 lub ELAC Debut Reference Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Słapek Napisano 17 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 maja 2021 (edytowany) Ciężko o używki tych głośników. Chyba są zbyt nowe. Osobiście myślałem o takich używkach: 1. https://m.olx.pl/d/oferta/bowers-wilkins-b-w-kolumny-podlogowe-dm-309-CID99-IDJO1gG.html?reason=observed_ad 2. https://m.olx.pl/d/oferta/kolumny-podlogowe-heco-xt501-cena-za-pare-CID99-IDI7tgl.html?reason=observed_ad To jedne z pierwszych modeli, które znalazłem i maja dobre opinie. Co będzie lepszym wyborem, któreś z tych co wysłałem czy kef q350 ze wzmacniaczem SMSL Q5 PRO? Edytowano 17 maja 2021 przez Mateusz Słapek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 17 maja 2021 Udostępnij Napisano 17 maja 2021 A nie przeszkadza Ci, że te bowersy i heco są delikatnie sfatygowane ? Nie wiem jakie są "walory artystyczne" tych kolumn, ale wygląda pozostawia wiele do życzenia. Poza tym warto się zastanowić czy do tak niewielkiego pokoju, potrzebujesz kolumn podłogowych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Słapek Napisano 17 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 maja 2021 (edytowany) Kolumny podłogowe idealnie wpasują mi się do pokoju w katach obok mebli i TV. Te, które wysłałeś nie bardzo będę miał gdzie dać. HECO nie wyglądają źle, i to ku nim bym się skłaniał. Edytowano 17 maja 2021 przez Mateusz Słapek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 17 maja 2021 Udostępnij Napisano 17 maja 2021 1 godzinę temu, Mateusz Słapek napisał: Kolumny podłogowe idealnie wpasują mi się do pokoju w katach obok mebli i TV Wyczuwam tu potencjalny dramat. Rzuć kolego choćby okiem na poniższy temat, czy też inne tematy, w których poruszana jest kwestia akustyki i ustawienia instrumentów i zrewiduj swoje zapędy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 18 maja 2021 Udostępnij Napisano 18 maja 2021 To sa też późniejsze Metasy. Miałem je. Zdecydowanie polecam. Bardzo dobre brzmienie. Ale do nich nie Topping. tu by się przydał fajny wydajniejszy wzmacniacz. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 18 maja 2021 Udostępnij Napisano 18 maja 2021 Ja bym w tym budżecie wybrał Edifier S2000 MKIII. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Słapek Napisano 18 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 maja 2021 2 godziny temu, Tomasz S. napisał: Ja bym w tym budżecie wybrał Edifier S2000 MKIII. Tez o nich myślałem, Można je czasem wyrwać za 1350zl co wydaje się naprawdę dobra oferta. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 18 maja 2021 Udostępnij Napisano 18 maja 2021 @Mateusz Słapekno wtedy to była bombowa cena. Myślę ,że nawet za 1800 nie będziesz żałował. Moim zdaniem za tą cenę oferują więcej niż klasyczne zestawy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 19 maja 2021 Udostępnij Napisano 19 maja 2021 Wypadają lepiej niż Metasy XT 501? ? ! ? Nie chce mi się wierzyć. Dodałem tylko żeby do nich zastosować używany wzmacniacz a nie Topping. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 19 maja 2021 Udostępnij Napisano 19 maja 2021 Nie słyszałem Metas 501. Poruszamy się w zakresie 1500-2000. Po zakupie Metasów ile zostanie na nawet używany wzmacniacz z pilotem , 500 zł ? A wejscie cyfrowe do TV, ewentualnie bluetooth, kable ? Funkcjonalnie Edifier oferują więcej. Dzwiękowo chętnie bym je porównał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts