Trias Napisano 4 lipca 2021 Udostępnij Napisano 4 lipca 2021 Witam forumową Brać. Rozglądam się za rozsądnej jakości sprzętem pozwalającym na przyjemny (zarówno jakościowo, jak i w kategoriach łatwości obsługi sprzętu) odsłuch internetowych stacji radiowych, pokroju Radia 357, czy RNŚ. Dodatkowo chciałbym żeby sprzęt można było podłączyć do głośników zewnętrznych (sztuk 2) Wszelkie dodatkowe funkcje, typu wbudowana apka spotify itp itd byłyby miłym dodatkiem. Jeżeli chodzi o budżet, to miałem nadzieje zamknąć się w tysiącu złotych, ale jestem otwarty na wszystkie uzasadnione propozycje Polecicie coś? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 lipca 2021 Udostępnij Napisano 5 lipca 2021 Dodatkowo? Czyli raz w domu raz na zewnątrz? Czy w tym samym czasie? To w cenie do 1000 zł tylko sprzęt używany. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trias Napisano 5 lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 lipca 2021 1 godzinę temu, S4Home napisał: Dodatkowo? Czyli raz w domu raz na zewnątrz? Czy w tym samym czasie? To w cenie do 1000 zł tylko sprzęt używany. Nieprecyzyjnie się wyraziłem. Nie chce sprzętu z głośnikiem wbudowanym, ale takiego który będzie korzystał z głośników zewnętrznych. Jeżeli chodzi o cene, to niech będzie to kwestia otwarta - mogę rozważyć sprzęt używany, lub nowy w cenie wyższej niz wspomniana w pierwszym poście. Na ten moment moje rozeznanie w temacie jest dość marne - zacząłem od forum, licząc na podpowiedzi z Waszej strony, więc początkowy próg cenowy był wziety z kapelusza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 6 lipca 2021 Udostępnij Napisano 6 lipca 2021 No to szukasz po prostu amplitunera/ wzmacniacza. Cokolwiek co nagłośni Twoje zewnętrzne głośniki. Pytanie czy oprócz nich będą podłączane także inne wewnętrzne? Co ma być źródłem? Co to za głośniki na zewnątrz? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trias Napisano 6 lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 lipca 2021 14 godzin temu, S4Home napisał: No to szukasz po prostu amplitunera/ wzmacniacza. Cokolwiek co nagłośni Twoje zewnętrzne głośniki. Pytanie czy oprócz nich będą podłączane także inne wewnętrzne? Co ma być źródłem? Co to za głośniki na zewnątrz? Piotr Dzięki za odpowiedź Piotrze. Prawdę mówiąc początkowo miałem cichą nadzieję, że uda się kupić coś co bardzie będzie pasowało do kategorii "radio" niż "amplituner", ale patrząc na oferty sklepów i to co chciałbym żeby sprzęt miał chyba faktycznie skończy się na amplitunerze. Niech tam, raz się żyje Odpowiadając na pytanie o głośniki - mam parę kolumn B&W 685, podłączania niczego innego nie planuję. Źródło - głównie radio internetowe i serwisy streamingowe, typu spotify. Skoro sprzętem bedzie amplituner, to chetnie podłączyłbym go też pod TV, ale w przeszłości miałem z tym cyrki - miałem amplituner pioneera, który bedac podłączonym do TV włączał go automatycznie nawet gdy chciałem posłuchac radia, z kolei wyłączenie TV wyłączało amplituner. Skończyło sie na tym, że amplituner od TV odłączyłem i koniec końców sprzedałem. Jeśli nowy sprzęt będzie można ustawić tak, zeby odpalenie TV odpalało amplituner, ale odpalenie amplitunera nie odpalało TV, to bedzie to z pewnością wartość dodana Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 7 lipca 2021 Udostępnij Napisano 7 lipca 2021 Po protu nie spinasz ich przez HDMI tylko na przykład optyk i już. Jeśli masz Bowersy to polecam Denona DRA 800. Ale nie spiętego przez HDMI z TV tylko optyk. Żeby nie było problemu z gaszeniem i tak dalej Możesz tam podłączyć dwie pary kolumn. Jest także sieć. Alternatywą dla głośników zewnętrznych jest urządzenie pokroju Topping MX3 , SMSL Q5PRO. A Bowersy podłączysz osobno do innego systemu. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LBX Systemy Audio Napisano 7 lipca 2021 Udostępnij Napisano 7 lipca 2021 10 godzin temu, Trias napisał: miałem amplituner pioneera, który bedac podłączonym do TV włączał go automatycznie nawet gdy chciałem posłuchac radia, z kolei wyłączenie TV wyłączało amplituner. W zależności od tego co to był za telewizor mogłeś wyłączyć HDMI control/ Power control i sprawa rozwiązana 10 godzin temu, Trias napisał: Jeśli nowy sprzęt będzie można ustawić tak, zeby odpalenie TV odpalało amplituner, ale odpalenie amplitunera nie odpalało TV, to bedzie to z pewnością wartość dodana to raczej działa w obie strony Ampli Denona DRA-800 będzie ok, zerknij również na Yamahę R-N602 Ewentualnie mniejsze i tańsze urządzenia od Denona (RCD) lub Yamahy (Pianocraft) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 7 lipca 2021 Udostępnij Napisano 7 lipca 2021 11 godzin temu, Trias napisał: Prawdę mówiąc początkowo miałem cichą nadzieję, że uda się kupić coś co bardzie będzie pasowało do kategorii "radio" niż "amplituner", ale patrząc na oferty sklepów i to co chciałbym żeby sprzęt miał chyba faktycznie skończy się na amplitunerze. Amplituner stereo będzie najprostrzym rozwiazanie bo załatwi oba tematy z bowersami oraz głośnikami zewnętrznymi. Łatwe połączenie z tv, obsługa radia i serwisów streamingowych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trias Napisano 7 lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 lipca 2021 7 godzin temu, S4Home napisał: Po protu nie spinasz ich przez HDMI tylko na przykład optyk i już. Jeśli masz Bowersy to polecam Denona DRA 800. Ale nie spiętego przez HDMI z TV tylko optyk. Żeby nie było problemu z gaszeniem i tak dalej Dzięki za odpowiedź Piotr. Przyjrze sie temu Denonowi, a w międzyczasie pytanie o inny sprzet - w innych wątkach polecana była Yamaha R-N602 (wspomina o nim też piotrekb27 - dzięki!) , która na pierwszy rzut oka również prezentuje się przyjemnie, a jest przy tym o kilka stów tańsza. Są jakies przeciwwskazania dla tego sprzętu? Dzięki również za sugestie o kablu optycznym - nie pomyślałem nawet o innym sposobie łączenia amplitunera z TV, zakładając że HDMI to rozwiązanie optymalne, tyle ze oba moje sprzęty sie gryzą. 5 godzin temu, piotrekb27 napisał: W zależności od tego co to był za telewizor mogłeś wyłączyć HDMI control/ Power control i sprawa rozwiązana to raczej działa w obie strony a jest opcja, że włączenie TV włączało amplituner, ale włączenie amplitunera nie włączało TV? ...zresztą, jak juz sprzęt bedzie wybrany bede musiał poeksperymentowac z nim więcej niz miało to miejsce z poprzednim sprzętem, bo wtedy poddałem sie zbyt szybko. Dzieki tez za sugestie R-N602 - na pewno rozważę! 4 godziny temu, Kubad napisał: Amplituner stereo będzie najprostrzym rozwiazanie bo załatwi oba tematy z bowersami oraz głośnikami zewnętrznymi. Łatwe połączenie z tv, obsługa radia i serwisów streamingowych. Nie wątpię, ze najprostszym, choc oryginalnie, wychodząc że z założenia że słucham głównie radia i streamow, liczyłem na to, ze uda mi sie znaleźć cos tańszego niż amplituner - rozbudowany tuner cyfrowy, lub cos w ten deseń. Nie wiem czy tego typu sprzętu nie ma, czy jest go relatywnie mało, ale wygląda na to, że koniec końców pewne jednak będzie amplituner. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 7 lipca 2021 Udostępnij Napisano 7 lipca 2021 Rn602 to często przewijany i polecany model. Jak dla mnie lepsze połączenie ze starymi bowersami minusem jest jednak brak hdmi jeżeli na tym ci zależy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trias Napisano 7 lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 lipca 2021 4 godziny temu, Kubad napisał: Rn602 to często przewijany i polecany model. Jak dla mnie lepsze połączenie ze starymi bowersami minusem jest jednak brak hdmi jeżeli na tym ci zależy. Pytanie co pod HDMI mógłbym podłączyć? TV, jak juz ustaliliśmy wyżej, będzie musiał być podłączony przez kabel optyczny. Rozbudowy zestawu nie przewiduje, może ew. o odtwarzacz CD, ale on się raczej nie łączy przez HDMI, prawda? Konsola, jeśli będę miał kiedyś czas grac i w końcu ja kupie będzie podłączona bezpośrednio pod TV, takze brak HDMI chyba nie powiniec byc specjalnie bolesny, czy moze o czyms zapominam? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 7 lipca 2021 Udostępnij Napisano 7 lipca 2021 Hdmi usprawnia współpracę między tv a amplitunerem. Co do połączeń jest jak mówisz wystarczy optyk a resztę urządzeń można podłączać bezpośrednio pod tv. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LBX Systemy Audio Napisano 8 lipca 2021 Udostępnij Napisano 8 lipca 2021 16 godzin temu, Trias napisał: a jest opcja, że włączenie TV włączało amplituner, ale włączenie amplitunera nie włączało TV? Spotkałem się z opcją, która za to odpowiada. W amplitunerze np. Yamaha Rx-vXXX jest opcja StandBySync, która odpowiada za automatyczne włączanie urządzenia. (wysyłany sygnał z TV) Gdybyś decydował się na amplituner stereo ta sprawa Cię nie będzie dotyczyła. Wspomniałeś też, że rozbudowy systemu nie przewidujesz więc raczej skup się na urządzeniu stereo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 lipca 2021 Udostępnij Napisano 8 lipca 2021 22 godziny temu, piotrekb27 napisał: zerknij również na Yamahę R-N602 Nie do Bowersa Moim zdaniem to bardzo fajny model amplitunera. Ale po prostu nie pod te kolumny. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trias Napisano 8 lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 lipca 2021 7 godzin temu, S4Home napisał: Nie do Bowersa Moim zdaniem to bardzo fajny model amplitunera. Ale po prostu nie pod te kolumny. Piotr Postaram sie porównać oba urządzenia i zobaczyć co jeszcze będzie przemawiało na korzyść Denona Czy ewentualnie są jeszcze jakieś inne, warte wzmianki amplitunery stereo mogące konkurować z 2 w.w.? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 9 lipca 2021 Udostępnij Napisano 9 lipca 2021 Nie ma. Bo masz jeszcze Marantza NR 1200 - który też pasuje średnio I niedostępnego obecnie Onkyo 8270/8390 Ten ostatni byłby najlepszy. Ale brak od blisko roku. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trias Napisano 9 lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 lipca 2021 No dobra, zdaje sie zatem że temat został wyczerpany. Dziękuję wszystkim, którzy się sprawą zainteresowali i podzielili się swoją wiedzą Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts