Zloty Napisano 6 lipca 2021 Udostępnij Napisano 6 lipca 2021 (edytowany) Witam wszystkich serdecznie, Właśnie kończę kompletować mój pierwszy zestaw audio, tak jak w temacie: Wzmacniacz Cambridge Audio 651A Kolumny Heco Aurora 700 Źródło: "skrzynka" z systemem Daphile Jakie przewody polecicie do podłączenia tego wszystkiego? Jeśli chodzi o głośnikowe, polecone mi zostały Tellurium Blue. Nie uśmiecha mi się jednak wydawać na nie +/- 500zł, myślałem raczej o czymś w granicach 200-250zł. Spotkałem się z opinią: "tanie przewody typu Melodika spowodują, że kolumny zagrają jak pod kocem". Może jednak lepiej dołożyć? Sam nie wiem, dlatego zwracam się do Was o pomoc. Możecie polecić coś konkretnego? Jeśli chodzi o RCA, nie mam typów, czekam na podpowiedzi. W grę wchodzą oczywiście ewentualne używki. Z góry dzięki i pozdrawiam 😉 Edit: Długość 2x2m 😉 Edytowano 6 lipca 2021 przez Zloty Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 6 lipca 2021 Udostępnij Napisano 6 lipca 2021 Jeśli chodzi o głośnikowe, to w bardzo rozsądnej cenie znajdziesz niemieckie kable Klotz, a co do Melodiki.. to raczej duży marketing i dla mnie nie warto przepłacać za coś, przy czym nie zobaczysz różnicy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LBX Systemy Audio Napisano 6 lipca 2021 Udostępnij Napisano 6 lipca 2021 Kup po prostu miedziane kable o przekroju 2x2,5mm2. Ile musisz na nie wydać? Tyle ile chcesz przeznaczyć 😉 Do 250 zł zmieścisz się z kablami w gotowej konfekcji. (Klotz, Cross-Tech, Melodika) a czy usłyszysz różnicę? Sam oceń... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 6 lipca 2021 Udostępnij Napisano 6 lipca 2021 4 godziny temu, Zloty napisał: Właśnie kończę kompletować mój pierwszy zestaw audio, tak jak w temacie: Wzmacniacz Cambridge Audio 651A Kolumny Heco Aurora 700 Źródło: "skrzynka" z systemem Daphile Jakie przewody polecicie do podłączenia tego wszystkiego? Dokladnie jak w poprzednim poscie. Zacznij od standartowych. Posłuchaj na nich kilka miesiecy. Gdy juz bedziesz znał kazda płytę na pamięć jak brzmi na tym systemie mozesz wówczas spróbować cos tam zmienić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 6 lipca 2021 Udostępnij Napisano 6 lipca 2021 Do tej pory mam polskie miedziaki 2,5mm bodajże z Zamel. Warto polutować dobre końcówki np kacsa bp303 bo dobre połączenie bez zbędnego oporu zawsze na plus 👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 6 lipca 2021 Udostępnij Napisano 6 lipca 2021 (edytowany) 8 godzin temu, no_i_fajnie napisał: Jeśli chodzi o głośnikowe, to w bardzo rozsądnej cenie znajdziesz niemieckie kable Klotz, a co do Melodiki.. to raczej duży marketing i dla mnie nie warto przepłacać za coś, przy czym nie zobaczysz różnicy. Podpisuję się pod powyższym. Sam mam masę kabli Klotz i są to super przewody. Głośnikowe RCA Nie wywalaj pieniędzy na żadne audiofilskie, magiczne kable - przewody nie wpływają na jakość dźwięku. Edytowano 6 lipca 2021 przez Dzik Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zloty Napisano 7 lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 lipca 2021 Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Stanęło w końcu na przewodach DaVinci 4mm2 bez żadnych końcówek, które w sumie dostałem w gratisie do kolumn od sprzedawcy - zestaw gra sztos (nawet z telefonem jako źródło) i wygląda tak samo 🙂. Czekam jeszcze na skrzynkę z Daphile, którą prawdopodobnie podłączę polecanym przewodem Klotz, chyba, że u Pana Pumpurka znajdę jeszcze coś fajnego, albo sprzedawca Daphile będzie miał coś w zanadrzu. Pozdrawiam wszystkich 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 7 lipca 2021 Udostępnij Napisano 7 lipca 2021 No to elegancko, jak się udaje coś dostać w gratisie, albo za mniej, niż normalnie, to tylko brać i korzystać! Jak nie ruszasz i nie zmieniasz co chwilę kolumn, to spokojnie goły kabel wystarczy, a wtyki zawsze dla wygody można dokupić, za parę złotych. No i te aurory to fajne kolumny Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zloty Napisano 7 lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 lipca 2021 Jestem bardzo zadowolony, w porównaniu do początkowych zestawów, których słuchałem (między innymi Yamaha RN i kolumny Nota) jest przepaść, ale wiadomo, że to subiektywna opinia 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 7 lipca 2021 Udostępnij Napisano 7 lipca 2021 Te Indiany nie są złe, ale przy Heco na pewno lepiej, niż Nota wypadłyby któreś Tesi jak dla mnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts