Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam wszystkich!
Jestem tu nowy i potrzebował będę wielu rad ale od początku- jak w temacie!
Mam używany amplituner Marantz SR 7000 (kupiłem go sugerując się w zasadzie renomą marki).
Teraz potrzebuję zestawu kolumn do niego!!!
Budżet to ok 2000tyś PLN. Pokój to ok. 25m2 a słucham szeroko pojętego rocka z przewagą cięższych brzmień, ale oczywiście jakiś film lub dobry koncert też chciałbym obejrzeć, stosunek muza/film 90/10%.
Myślałem o zestawie 5.0 a o sub pomyśleć później. W grę wchodzi też sam zestaw stereo, wtedy myślę byłyby to nawet niezłe kolumny.
A może coś używanego doradzicie?
Jestem z Leszna w Wlkp. więc na odsłuch mam najbliżej do Poznania.
Zależy mi żeby to ładnie zagrało z tym Marantzem, a ponieważ poczytałem trochę opinii wiem że nie każde kolumny zagrają z tą marką dobrze.

Proszę mnie za bardzo nie wyśmiać za to co poniżej przeczytacie (chyba że taka będzie potrzeba)!!!
Czy wchodzi w grę coś takiego że kupię "lepsze" kolumny stereo, a z centralnym i satelitami pokombinuję tańszymi i/lub gorszymi używkami, lub za satelity tymczasowo podepnę kolumienki od pseudominiwieży Philipsa którą do tej pory używałem (z płyty wiórowej i plastikowymi frontami)?
Napisano
Ja bym na razie widział to tak .Najpierw zakup dwóch frontów do stereo .Za tą kasę powinny być już niezłe .A potem w miarę przybywania kasy ,dokupić pozostałe elementy systemu 5,1. Popatrz na kolumny z oferty Magnata.ładnie grają i w danej serii są do kupienia osobno pozostałe kolumny do KD.
Napisano
Co myślicie o Pro Tonsil Siesta (stereo)- mają dobre opinię (jak za tą cenę) i niby w wadach wymienia się mało szczegółową górę co przy niby bardzo szczegółowym Marantzie może się zrównoważy? (co do szczegółowej góry w Marantz to też tylko zasłyszane opinię coś i fruwających żyletkach)
Napisano
A może coś z JBL z serii ES np. 80. Słuchałem JBL-i ES80 w połaczeniu z Marantzem i było całkiem fajnie. Dodatkowo później bez problemu można dokupić resztę z tej samej serii, albo surroundy nawet z poprzedniej E (centralny raczej powinien być z tej samej).
Napisano
A co myślicie o Mission M35i, lub M64i? Te kolumny też mają dobre opinię, choć nie znalazłem w czym jedne są lepsze od drugich M35i- 3 drożna, pasmo przenoszenia od niższych rejestrów i większa moc, no i większe. Z kolei "wyższe" oznaczenie sugeruję że M64i powinny być lepsze a o 250zł droższe? Nie orientuje się czy impedancja 8 ohm to problem dla 6 ohmowego Marantza?
I czy ktoś słuchał Marantza z Missionami?
Napisano
Bez problemu możesz podłączyć kolumny 8omowe lub 6 omowe do tego Marantza.
Obowiązuje zasada, że można podłączać kolumny o wyższej impedancji - czyli w tym przypadku 8 omów.

A przy okazji warto skorzystać z FAQ na Forum Audio i poczytać na ten temat
http://audio.com.pl/index.php?page=faq&katId=3

Co do kolumn - nie zawsze kolumny z 3 głośnikami są lepsze od kolumn z 2 głośnikami (w porównywalnych cenach). Bo jednak wszystko to kosztuje i zamiast 3 tańszych głośników można dać 2 droższe i efekt może być lepszy. icon_wink.gif
Więc tutaj należałoby posłuchać obu modeli Mission, najlepiej jak weźmiesz swój wzmacniacz i podłączysz w salonie audio do M35 oraz M64. W końcu Twoje odczucia z odłuchu są najważniejsze!

Wracająć do JBLa - przy powierzchni 25m^2 mogą prawidłowo zagrać zarówno ES80 jak i ES90 (ES100 zaleca się stosować dopiero od 30m^2).

Wzmacniacz