Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam

Padły mi przednie głośniki przy kinie domowym Panasonic SA-HT540. Czy mogę zastąpić je kolumnami Tannoy Mercury M3 ?
Dotychczas używałam ich z głośnikiem centralnym, oraz subwooferem z zestawu. Tylne satelitki padły dawno temu.

Według informacji z sieci Tannoy ma 120 albo 140W szczytowe i 60/70/90W RMS - co strona piszą inaczej
Przy Panasonicu napisali iż przednie głośniki mają 110 W RMS : http://www.telekom.com.pl/panasonic/opisy_dvd_mag/sc-ht540.htm
W przypadku gdy nie używam tylnych satelitek moc zwiększyła się ???

Wyczytałam że warto zwrócić uwagę na Ohmy. A co w tym chodzi?

Mogę podłączyć Tannoye bez ryzyka że coś wysiądzie ?

Napisano

Chciałabym podłączyć te same głośniki co są obecnie (za wyjątkiem przednich, które rzecz jasna trzeba wymienić na coś działającego). Według opisu wymagają 160 W rms głośniki centralny, oraz 225 W rms subwoofer

Przeglądałam wzmacniacze które polecasz, a dokładniej SMSL SA300, Topping MX3, NFJ & FX-Audio D502BT, oraz SMSL Q5 Pro, lecz nie widzę szans dla tak zaawansowanej kablologii

Skoro Tannoy lepiej nie podłączać, poszukam innych głośników
Nie zamykam tematu !
Liczę na Waszą pomoc przy wyborze używanych. Może uda się upolować zestaw 5.1 pasujący do Panasonica *-*