GMateusz19921212 Napisano 8 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2021 Jak w tytule. Jakie są różnice brzmieniowe pomiędzy kolumnami Monitor Audio Silver 100 i Gold 100. Głównie chodzi mi o bas, ze względu na różnicę wielkości wooferów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 9 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 9 sierpnia 2021 16,5 cm na membramie basowej to wystarczający głośnik w monitorze. To w Silver jest on po prostu wyjątkowo duży. Silvery mogą zagrać głośniej. Ale czy głębiej? Czy zejdą niżej na basie? Jeśli nawet w niektórych otworach to jednak ten z Gold jest lepszej klasy. Mamy oba zapraszam Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 9 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 9 sierpnia 2021 Zdecydowanie bardziej zróżnicowany bas będzie w Gold 100. Silver 100 nie schodzą tak nisko ale w mojej ocenie średnica jest naturalniejsza w serii Silver. Najlepiej byłoby posłuchać i ocenić samemu. Zapraszamy na odsłuchy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GMateusz19921212 Napisano 9 sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 sierpnia 2021 Jakość basów na Goldzie na pewno będzie lepsza, bo jednak z czegoś musi wynikać spora różnica w cenie. Silvery zainteresowały mnie głównie ze względu na to, że posiadają 8 calowy woofer. Obecnie posiadam aktywny zestaw Klipsch The Sixes, basu nie jest w nim mało, ale chciałbym go trochę więcej. Dlatego zastanawiam się nad wymianą na coś podobnego wielkością, ale z potężniejszym basem (niekoniecznie niżej schodzącym) i podstawkowce z 8 calowym wooferem wydały mi się oczywistym kierunkiem, w którym powinenem spoglądać. Miałem kiedyś podłogówki, ale to nie zdało egzaminu, pewnie przez zbyt małe pomieszczenie odsluchowe, a eksperymenty z subwooferem okazały się jeszcze większą klapą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GMateusz19921212 Napisano 9 sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 sierpnia 2021 Około 12m2. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GMateusz19921212 Napisano 9 sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 sierpnia 2021 Na razie się zastanawiam czy w ogóle warto zmieniać, wiem że Monitor Audio mają niską skuteczność. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GMateusz19921212 Napisano 9 sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 sierpnia 2021 (edytowany) 11 minut temu, engajner napisał: Ja kierowałem się brzmieniem a nie skutecznością. Co kto lubi. Chodziło mi tylko o to, że wiem że musi być dosyć mocny (ze względu na niską skuteczność kolumn), a wiadomo najważniejsze jest brzmienie. Edytowano 9 sierpnia 2021 przez GMateusz19921212 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 10 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 10 sierpnia 2021 Ona będa miały lepszy bas niż obecne Klipsche. I moim zdaniem jeśli masz na to budżet to jednak Goldy. Ale jak mówię mogę Ci pożyczyć obydwie konstrukcję. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts