Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam.

Mam zamiar kupić pierwszy zestaw stereo - wzmacniacz + kolumny + kable. Maksymalna kwota jaką mogę przeznaczyć na całość to 4 tys. Myślę raczej o nowym sprzęcie, który posłuży kilka lat. Pomieszczenie w którym będzie grał sprzęt ma ok 15m2, ale dobrze gdyby dawał radę też przy 20m2+. Źródłem sygnału będzie komputer z kartą dźwiękowa Creative Sound Blaster ZxR. Słucham najczęściej muzyki elektronicznej: house, drum&bass, hip-hop, r&b, funk. Nie wiem jakie kolumny pasują do jakiego wzmacniacza, więc jak na razie szukałem gotowych zestawów.  Aktualnie zastanawiam się nad zakupem NAD C316BEE V2 + ELAC Debut Reference B6. Taki wybór z uwagi na to, że te głośniki mają bass reflex z przodu - chciałbym ustawić je blisko ściany (mało miejsca). Myślę jednak, że skomponowanie własnego zestawu może się okazać lepszym wyborem. Właśnie dlatego zwracam się z prośbą o pomoc w tym temacie.

Z góry wielkie dzięki za każdą odpowiedź.

Napisano
3 godziny temu, Peaceful napisał:

Witam.

Mam zamiar kupić pierwszy zestaw stereo - wzmacniacz + kolumny + kable. Maksymalna kwota jaką mogę przeznaczyć na całość to 4 tys. Myślę raczej o nowym sprzęcie, który posłuży kilka lat. Pomieszczenie w którym będzie grał sprzęt ma ok 15m2, ale dobrze gdyby dawał radę też przy 20m2+. Źródłem sygnału będzie komputer z kartą dźwiękowa Creative Sound Blaster ZxR. Słucham najczęściej muzyki elektronicznej: house, drum&bass, hip-hop, r&b, funk. Nie wiem jakie kolumny pasują do jakiego wzmacniacza, więc jak na razie szukałem gotowych zestawów.  Aktualnie zastanawiam się nad zakupem NAD C316BEE V2 + ELAC Debut Reference B6. Taki wybór z uwagi na to, że te głośniki mają bass reflex z przodu - chciałbym ustawić je blisko ściany (mało miejsca). Myślę jednak, że skomponowanie własnego zestawu może się okazać lepszym wyborem. Właśnie dlatego zwracam się z prośbą o pomoc w tym temacie.

Z góry wielkie dzięki za każdą odpowiedź.

Witaj,

Wybrałeś rozsądną kombinację. Większy metraż nie będzie stanowił problemu dla tej wielkości monitorów. Jeżeli nie potrzebujesz więcej wejść i wyjść, to ten model Nada powinien Ci wystarczyć. Pozostaje najważniejsza kwestia dotycząca dotycząca jakości dźwięku. Czy ta kombinacja po prostu Ci się spodoba. Z jakiego miasta do nas piszesz? Ustawilibyśmy Ci taki zestaw (bądź inny) w jednym z naszych salonów Tophifi

Napisano

Bass reflex nie ma tu znaczenia.

Ale sam zestaw NAD 316 + B6 to dobry pomysł.

Ewentualnie SMSL + KEF Q 350. KEfy to lepsze kolumny, nie przejmuj się wylotem bass reflexu.

W cenie zmieścisz się też z nowymi jaśniejszymi, bardzo przestrzennymi Magnatami Signature 703.

Zapraszam na odsłuchy oraz po wyceny.

Piotr

Napisano

@Peaceful bass reflexem się nie sugeruj bo bardzo mocno ograniczasz sobie wybór kolumn.

Zestaw NAD C316BEE V2 + ELAC Debut Reference B6, który wskazałeś jest ok ale skonfrontowałbym go np. z Marantz PM6007 + Polk Audio s20e lub wspomniany SMSL (Q5 pro lub AD18) + Kef Q350. Zawsze warto posłuchać przed zakupem bo być może najbardziej Ci spasuje coś czego nawet nie brałeś pod uwagę ;) 

Zapraszam do kontaktu i na odsłuch.

Piotr

Napisano

Ostatnio testuje zestaw Nad326bee + polk audio signature S20 + dac Ca magic 100 i w tej cenie gra to naprawdę dobrze, byś miał tutaj lepszy wzmacniacz + przetwornik cyfrowy całkiem niezły, z elacami na pewno będzie bardziej ciepło, muzykalnie z polkami dynamiczniej, z pazurem, jaśniej, mógłbyś je też ustawić blisko ściany że względu na konstrukcję, a jak wiadomo i tak najlepiej wypożyczyć sprzęt i sprawdzić na własne uszy ;)