S4Home Napisano 28 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2022 20 godzin temu, Philantrop napisał: Tutaj rzeczywiście nic złego nie słyszałem o tym modelu, z wyjątkiem ewentualnych zastrzeżeń ogólnie co do małej opłacalności subwoofer-ów marki REL od osób, które bardziej skupiają się na walnięciu niż na różnorodności. A to tak. REL nigdy nie stawiał na suby do gniecenia jelit. To faktycznie domena amerykanów. 20 godzin temu, Philantrop napisał: Nie jestem pewien na ile istotne jest to zejście do 20 Hz. Ten model widzę, że schodzi "tylko" do 22 Hz. W pomieszczeniu 16m2 możliwe, że i tak zejdzie niżej dzięki room gain. Wiesz o tym że na 16m i tak nie uzyskasz 20Hz a ich także nie słyszysz? Zobacz jak wygląda fala dźwięku 20Hz 20 godzin temu, Philantrop napisał: No to czas na poszukiwania z Google Translatorem. Przeglądałem wcześniej jedno forum niemieckie, ale przyjrzę się dokładniej po pracy. W każdym razie dzięki. Kojarzysz może co wynikało z tych danych? nie przykładam do nich jakiejś wyjątkowej uwagi. znalazłem to bo szukałem czegoś innego. Tak to przeważnie jest Z tego co kojarzę to mozna w nim dośc mocno zmieniać barwę dzwieku. 20 godzin temu, Philantrop napisał: Nie wiem czemu, ale ciągnie mnie coś do XTZ. Może to chęć wzięcia czegoś rzadszego niż najpopularniejsze SVS... Z Bk Elec jest trochę problem po wyjściu UK z Unii Europejskiej. Pytałem jakoś w grudniu o wstępną wycenę kosztów transportu i do dziś nie dostałem odpowiedzi, więc podejrzewam, że to mało opłacalne. Nie wątpliwie to dla nich teraz mocne ograniczenie to prawda No i tak XTZ dobrze wypada cenowo. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Philantrop Napisano 28 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 28 stycznia 2022 4 godziny temu, S4Home napisał: Wiesz o tym że na 16m i tak nie uzyskasz 20Hz a ich także nie słyszysz? Zobacz jak wygląda fala dźwięku 20Hz Hmm, szczerze mówiąc to nie wiedziałem i z chęcią się dowiem więcej o co chodzi. Mógłbyś skrótowo opisać lub podać jak to wyszukać / ewentualnie linki. Z tego co samemu udało mi się zrozumieć to pomieszczenie ma swoje Resonance Frequency, co się oblicza z uwzględnieniem najdłuższej ściany pomieszczenia i prędkości dźwięku. Według jakiegoś kalkulatora z neta wyszło mi 35 Hz. Rozumiem, że od tej częstotliwości (w dół) dźwięk będzie tworzył rezonanse i problemy z dźwiękiem w pokoju. Myślałem, że niezależnie od tego warto by subwoofer schodził jak najniżej. Czy jest inaczej? Wszystko poniżej 35 Hz będzie szkodliwe? Jest to o tyle ciekawe, że REL HT 1205 właśnie trochę mnie odrzucał, gdyż jako jedyny nie schodził do 20Hz, co teraz może się jednak okazać pomocne... 4 godziny temu, S4Home napisał: A to tak. REL nigdy nie stawiał na suby do gniecenia jelit. To faktycznie domena amerykanów. Skoro nie gniecienie jelit to zapewne szczegółowość i kontrola basu, która jak wiem jest lepsza od SVS. Czy masz może jednak porównanie w tym zakresie z XTZ lub Elac 3030? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Philantrop Napisano 11 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 lutego 2022 Hej, obecnie jest niezła promocja na Monolith THX 10. Osiągi wyglądają na dosyc zbliżone do PB 1000 pro i XTZ 12.7 edge, mimo dużo niższej ceny. Czy ktoś z Was miał styczność z tym modelem i jak go oceniacie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts