majkel74 Napisano 1 października Udostępnij Napisano 1 października A ty jak Mastalerek dziś u Olejnik… Wiec jeszcze raz: po co Twoim zdaniem Marantz wsadził większe trafo w nowym modelu? I czemu przy większym trafie Marantz w końcu nie notuje drastycznych spadków mocy przy podłączeniu dwóch kanałów przy 4 ohm? Ps. Marantz może napisać że trafo z cedeka ma 600W a Ty i tak to łykniesz jak na gorliwego fanboy’a przystało 😁 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 1 października Udostępnij Napisano 1 października Już nie jeden się na tym Marantzu przejechał. Najpierw grymaszenie, a jak przychodziło do porównania VA, to się okazywało, że transformator w ich wzmacniaczach... słabszy;). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 1 października Udostępnij Napisano 1 października Wiec jeszcze raz: po co Twoim zdaniem Marantz wsadził większe trafo w nowym modelu? I czemu przy większym trafie Marantz w końcu nie notuje drastycznych spadków mocy przy podłączeniu dwóch kanałów przy 4 ohm? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pacman Napisano 2 października Udostępnij Napisano 2 października Wracając do tematu, znalazłem taką oferte https://www.olx.pl/d/oferta/marantz-pm8003-jak-pm8005-pm-ki-pearl-lite-wzmacniacz-pilot-CID99-IDVR4Ph.html Mam około 80km do gościa więc można podjechać, tylko czy on coś nie kombinował, piszę o jakiś otworach, srubkach, co sądzicie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 2 października Udostępnij Napisano 2 października Ewidentnie wzmacniacz po przejściach , jakich? Tego się pewnie nie dowiesz. Widać że koleś coś dłubie w tych sprzętach, pytanie czy tylko śrubki przekładał czy inne rzeczy tez. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gargan Napisano 2 października Udostępnij Napisano 2 października 1 godzinę temu, Pacman napisał: Wracając do tematu, znalazłem taką oferte Nie ten konkretny egzemplarz. Zbyt czysty w środku, a przez dziury w obudowie potem go nie odsprzedasz. 8 godzin temu, majkel74 napisał: Wiec jeszcze raz: po co Twoim zdaniem Marantz wsadził większe trafo w nowym modelu? Nowsze mają większą moc i niższą impedancję wyjścia. To odrobinę inne konstrukcje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 2 października Udostępnij Napisano 2 października (edytowany) 2 godziny temu, Gargan napisał: Nowsze mają większą moc i niższą impedancję wyjścia. To odrobinę inne konstrukcje. Nie taką odrobinę skoro - mimo większej mocy! - mają aż o 13 dB gorszą dynamikę:(. Edytowano 2 października przez Kraft 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gargan Napisano 2 października Udostępnij Napisano 2 października 5 minut temu, Kraft napisał: Nie taką odrobinę skoro - mimo większej mocy! - mają aż o 13 dB gorszą dynamikę:(. No niestety. Twój Marantz jest jeszcze z czasów Kena. Wtedy takiej fuszerki nie było. Późniejsze modele poszły w podkręcanie tabelki z cyferkami w punktach, gdzie klienci czytają oraz w oszczędności materiałowe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 2 października Udostępnij Napisano 2 października Być może zmiana modelu trafa podyktowana została tym, że stare modele były robione w Japonii, a nowe w Wietnamie. Może postanowili zaopatrzyć się lokalnie (tak na oko, to starsze trafo wygląda ładniej;). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gargan Napisano 2 października Udostępnij Napisano 2 października Zauważ, że sporo firm zaczęło wycofywać się z rynku home audio. Wtedy trzeba szukać nowych dostawców. Mogą wystąpić problemy jakościowe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 2 października Udostępnij Napisano 2 października 1 godzinę temu, Kraft napisał: Być może zmiana modelu trafa podyktowana została tym, że stare modele były robione w Japonii, a nowe w Wietnamie. Może postanowili zaopatrzyć się lokalnie (tak na oko, to starsze trafo wygląda ładniej;). Może być. Jest tez opcja, że czym większe trafo, tym potencjalnie większy szum, ale tu by się musiał wypowiedzieć ktoś, kto zna się na rzeczy. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pacman Napisano 2 października Udostępnij Napisano 2 października 5 godzin temu, majkel74 napisał: Ewidentnie wzmacniacz po przejściach , jakich? Tego się pewnie nie dowiesz. Widać że koleś coś dłubie w tych sprzętach, pytanie czy tylko śrubki przekładał czy inne rzeczy tez. Dzięki w takim razie go odpuszczę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 2 października Udostępnij Napisano 2 października Lepiej dorzucić 5 stówek i mieć coś pewnego i odsprzedawalnego, widziałem że jest parę sztuk na olx i Allegro. Trzeba się tez trochę potargować 😊. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burz Napisano 2 października Udostępnij Napisano 2 października (edytowany) Tamten szrot sobie odpuść. Na olx jest pm8003 m.in. za 2090 do targowania (czarny) czy Pearl Lite za 2300 do targowania. Jedna uwaga - koniecznie trzeba sprawdzić wzmak przy zakupie, bo w tym dość leciwym już sprzęcie padają styki w przekaźnikach (zdjęcie) na wyjściach głośnikowych (dźwięk cichnie w kanale, trzeszczy itp). Wymiana dwóch przekaźników to jakieś 50-60 zł plus robota. Edytowano 2 października przez burz 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pacman Napisano 3 października Udostępnij Napisano 3 października A i jeszcze jedno pytanie, czy do tego marantza będą pasować kolumny Monitor Audio Silver rx6, budżet 2000-2500 tys. Chciałbym je też wykorzystać do kina Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 5 października Udostępnij Napisano 5 października Dnia 1.10.2024 o 09:18, Pacman napisał: Dzięki Piotrze za odpowiedź, dźwięk marantza bardzo mi się podoba, póki co gra on z heco sm b230, jeśli ten 8003 to krok do przodu a nie w bok to pójdę ta drogą, mieszkam w bloku i salony niewielkie, streaming mi jest niepotrzebny ale zależy mi aby wzmacniacz robił też za końcówkę a ten pm 8003 ma taką możliwość w przyszłości chce też wymienic denona avr x1600 na coś z wyjściem pre out i wykorzystać do tego jedna parę kolumn, czy dobrze kombinuje nie wiem, jakieś rady? Pozdrawiam Uważam że fajny wzmacniacz. No to w Denonie to seria X3. Chyba że taniej to Onkyo 6100 albo Yamaha V6a Dnia 2.10.2024 o 05:33, Pacman napisał: Wracając do tematu, znalazłem taką oferte https://www.olx.pl/d/oferta/marantz-pm8003-jak-pm8005-pm-ki-pearl-lite-wzmacniacz-pilot-CID99-IDVR4Ph.html Mam około 80km do gościa więc można podjechać, tylko czy on coś nie kombinował, piszę o jakiś otworach, srubkach, co sądzicie Rysy po bokach sa niepokojące. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pacman Napisano 5 października Udostępnij Napisano 5 października 8 godzin temu, Piotr Sonido napisał: Uważam że fajny wzmacniacz. No to w Denonie to seria X3. Chyba że taniej to Onkyo 6100 albo Yamaha V6a Rysy po bokach sa niepokojące. Tak zgadza się, odpuściłem temat, na obecną chwilę zakupiłem dzisiaj kolumny Monitor Audio Silver rx6 i teraz pojawił się piękny bas, jestem bardzo zadowolony, jeśli z marantz pm 8003 będzie lepiej to idę za ciosem 🤪 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burz Napisano 6 października Udostępnij Napisano 6 października Nie wiem skąd jesteś, jeśli z centrum, to zapraszam do posłuchania PM8003. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pacman Napisano 7 października Udostępnij Napisano 7 października 19 godzin temu, burz napisał: Nie wiem skąd jesteś, jeśli z centrum, to zapraszam do posłuchania PM8003. Bardzo chętnie bym posłuchał ale jestem z Tarnowa, napisz może swoje wrażenia, z jakimi kolumnami to gra😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burz Napisano 7 października Udostępnij Napisano 7 października Gra z Focalami Chorus 826V, modyfikowane zwrotnice i okablowanie wewnętrzne. Niestety gra to już na tyle długo w tej samej konfiguracji, że nie mam punktu odniesienia. Ale uważam, że dźwiękowo bardzo fajnie, chce się słuchać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pacman Napisano 7 października Udostępnij Napisano 7 października 5 minut temu, burz napisał: Gra z Focalami Chorus 826V, modyfikowane zwrotnice i okablowanie wewnętrzne. Niestety gra to już na tyle długo w tej samej konfiguracji, że nie mam punktu odniesienia. Ale uważam, że dźwiękowo bardzo fajnie, chce się słuchać No to super, widocznie trafiłeś z zestawem, ja niestety nie mam punktu odniesienia i kombinuje, kiedyś czytałem dużo pochlebnych opini na temat marantz pm 6010 ki, na zagranicznych forach również, trafiła się okazja to kupiłem, grało to z monitorami heco sm b230 (lubię vintage) ale teraz kupiłem Monitor Audio Silver rx6 (pokój 15m2) no i jakoś to gra, na pewno więcej niższego rejestru, ale chyba średnica jest troszkę wycofana, mam takie wrażenie, no i nie wiem czy wymieniać na tego pm 8003 czy może coś innego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 12 października Udostępnij Napisano 12 października Dnia 5.10.2024 o 19:12, Pacman napisał: Tak zgadza się, odpuściłem temat, na obecną chwilę zakupiłem dzisiaj kolumny Monitor Audio Silver rx6 i teraz pojawił się piękny bas, jestem bardzo zadowolony, jeśli z marantz pm 8003 będzie lepiej to idę za ciosem 🤪 Super! Dnia 7.10.2024 o 17:06, Pacman napisał: No to super, widocznie trafiłeś z zestawem, ja niestety nie mam punktu odniesienia i kombinuje, kiedyś czytałem dużo pochlebnych opini na temat marantz pm 6010 ki, na zagranicznych forach również, trafiła się okazja to kupiłem, grało to z monitorami heco sm b230 (lubię vintage) ale teraz kupiłem Monitor Audio Silver rx6 (pokój 15m2) no i jakoś to gra, na pewno więcej niższego rejestru, ale chyba średnica jest troszkę wycofana, mam takie wrażenie, no i nie wiem czy wymieniać na tego pm 8003 czy może coś innego. Pamiętaj że stare modele moga być po różnych serwisach i nie grac jak te z katalogowych testów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pacman Napisano 13 października Udostępnij Napisano 13 października 23 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Super! Pamiętaj że stare modele moga być po różnych serwisach i nie grac jak te z katalogowych testów. Dzięki, zrezygnowałem z tego marantza mój pm 6010 ki idzie na sprzedaż, a w jego miejsce pojawić się może Musical Fidelity M2Si, za rada kolegów w innym wątku, również i Twoją Piotrze Dzięki wszystkim i pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 16 października Udostępnij Napisano 16 października Dnia 13.10.2024 o 09:31, Pacman napisał: Dzięki, zrezygnowałem z tego marantza mój pm 6010 ki idzie na sprzedaż, a w jego miejsce pojawić się może Musical Fidelity M2Si, za rada kolegów w innym wątku, również i Twoją Piotrze Dzięki wszystkim i pozdrawiam Rozumiem że po odsłuchu się może pojawić? To dość popularny model nie będziesz miał problemów z jego wypożyczeniem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts