1Ender Napisano 27 marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 marca 2023 (edytowany) Tomek dziękuję za miłe słowa. @elektron6. Zobacz post wyżej. Edytowano 27 marca 2023 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 27 marca 2023 Udostępnij Napisano 27 marca 2023 Polecam kondensatory serii K40-Y, czy też stare dobre Telpody w hermetycznie zamkniętych obudowach. Można tez polować na amerykańskie olejaki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 29 marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 marca 2023 Kupiłem elektrolit 47uf. Jutro montaż. 😉 https://allegro.pl/oferta/kondensator-mundorf-m-lytic-hv-mlal-47-uf-500v-13117770773 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 16 kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 16 kwietnia 2023 (edytowany) Trochę o zmianach i ogólnie o dźwięku. Minęło 18 dni od wlutowania elektrolitu. Dzisiaj wyleciały kamyki z pod kolumn. Tonacja przesunięta w dół! I oto chodziło! 😁. Kolumny, kolce wybite bezpośrednio w dywan. Wymieniony jakiś czas temu interkonekt ze srebrzonego OFC na miedź Neotecha Up-Occ. Wymieniony został kondensator w zasilaniu anodowym lampy z Mundorfa M-cap MKP (foliowy, biały) o pojemności 6,8 uF na elektrolit również Mundorf M-lytic HV MLAL o pojemności 47 uf 500V. Pojemności zwiększona prawie 7 razy !! Jeszcze wcześniej zostały wymienione kondensatory na wyjściu z 1 uF na Kondensator z Ugody - Jantzen Audio Superior Z-Cap 4,7uF MKP, który wrócił do Ugody, a obecnie zastąpiony kondensatorem foliowym Muzga o pojemności 10 uF. Dzisiaj też przeszlifowane zostały nóżki lamp. Efekt bardzo mnie zaskoczył. Suma summarum. Gra to teraz bajecznie (płyta Sade). Pojawiło się więcej niskiego dołu, dociążenia. (Nie na wszystkich płytach, kwestia realizacji) Preamp ożył. Dźwięk się przyciemnił, ale bez utraty szczegółu. Wymiana lamp: obecnie wróciłem do Toshiby, wcześniej Raytheony od @Melo-man ale te wróciły do pudełka. Na chwilę zmienione zostało źródło na CD. Sprawdzę później na Tidal, ale tu może być problem źródła bo apka w TV. Tam był permanentny niedobór niskiego basu. Cdn. Pozdrawiam Edytowano 16 kwietnia 2023 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 2 maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 maja 2023 (edytowany) Kolejne 2 tygodnie przyniosły wyraźnie odczuwalną poprawę w zakresie niskich tonów. Dźwięk nabrał masy, jest dociążenie. Pojawił się niski bas, który jest obecny nawet przy cichym słuchaniu. Z efektu jestem zadowolony. Teraz będę musiał popracować nad Ugodą. Pozdrawiam Edytowano 2 maja 2023 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 25 maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 maja 2023 (edytowany) Po około 280 godzinach, może 300 bas jest jeszcze mocniejszy. Czuje się masę i dociążenie. Z moich obserwacji wynika, zmiana kondensatorów w zasilaniu lampy na dużo większe pojemności dała więcej niż zmiana lamp, czy kabli. Efekt brzmieniowy jest lepszy niż zadowalający. Edytowano 25 maja 2023 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pjasio253 Napisano 26 maja 2023 Udostępnij Napisano 26 maja 2023 (edytowany) 10 godzin temu, 1Ender napisał: zmiana kondensatorów w zasilaniu lampy na dużo większe pojemności Cześć, prośba o podanie ostatecznej konfiguracji pojemności w zasilaniu anodowym na której stanęło, bo było trochę eksperymentów Jeśli masz jakieś zdjątka, to też wrzuć. Fajnie, że zagrało Ci to jak chciałeś, gratulacje za wytrwałość Edytowano 26 maja 2023 przez pjasio253 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 26 maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 maja 2023 (edytowany) C3 idzie bezpośrednio na lampę i tam jest 47uF Mundorf MLitic 500VDC (teoretycznie można dać 100uF), C2 Mundorf M-Cap MPK 5,6uF. W C2 warto pomyśleć nad jakimś bardzo dobrym jakościowo kondkiem. To będzie słychać. Za jakiś czas będę myślał nad zmianą. Edytowano 26 maja 2023 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domas59 Napisano 31 stycznia Udostępnij Napisano 31 stycznia Witam Postanowiłem jak najmniejszym kosztem stworzyć kopię przedwzmacniacza lampowego PV12, korzystając z komponentów z średniej półki. Mam pytanie, czy ta płyta PCB różni się od musztardowej, ponieważ kupiłem ją okazyjnie za 50 zł. Czy ktoś może polecić tani transformator, który spełni wymagania AC1---High voltage:0-AC280V (0.1A) AC2---filament:0-AC9V (2.5A) AC3-- delay:0-AC8V (0.5A) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 1 lutego Autor Udostępnij Napisano 1 lutego (edytowany) Różni się kolorem wg mnie. Możesz użyć trafo Ogonowskiego TS40. Na zasilaniu nie oszczędzaj, jest bardzo ważne. https://muzgaudio.com/produkt/transformator-do-lampizacji-cd-dac-ts40-ogonowski/ Możesz oszczędzić na kondensatorach. Zamiast jakichś miedzianych dać porządne elektrolity lub dobre foliowce. Rezystory nie muszą być Dale. Możesz dać inne niskoszumowe. R19, R20, R21, R27, R28 R29- Możesz użyć 2W zamiast 3W tolerancja 1%. Masz jakieś jeszcze pytania? Pozdrawiam Edytowano 1 lutego przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domas59 Napisano 1 lutego Udostępnij Napisano 1 lutego Części nie chce stosować najdroższych ani najtańszych, wiec pójdę czasem na jakiś kompromis. chce wykorzystać do regulacji głośności niebieskiego alpsa sterowanego przez selektor muffsy. pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 2 lutego Autor Udostępnij Napisano 2 lutego Powodzenia! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 25 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 25 kwietnia (edytowany) Mundorf 100uF (elektrolit) na C3, kupiony w sierpniu 2023r. Dopiero po takim czasie zaczęło to grać głębokim niskim basem. Bez zachodzenia na resztę pasm. Nie potrzeba podbijać na EQ. Gra bez korekcji. Jestem zadowolony. 47 uF zmienił miejsce na C2. Poniżej zdjęcie. Pozdrawiam Edytowano 25 kwietnia przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts