mateolo2 Napisano 22 listopada 2021 Udostępnij Napisano 22 listopada 2021 (edytowany) Panowie, Jesli to jest wykres zakresu częstotliwości mojej kolumny to na jakim poziomie (ile Hz) powinnienem ustawić zwrotnice w swoim subwooferze? Na ucho 60hz wydaje się być idealnym miejscem - od 3 dni po 5 godzin kręcę w tę i z powrotem i czytam jak to ustawić, a na ucho mi ciężko Powyżej 60hz pasma zdają się nakładać. Kolumny to Comete Ez Traingle. Chciałem tez zapytać użytkowników subow jaki maja tez stosunek volume/gain do crossover? Rel na swojej stronie pisze, ze zwrotnica powinna być zawsze ustawiona wyraźnie niżej niż poziom głośności suba i podobno błędem wszystkich nowicjuszy jest to, ze ustawiają zwrotnice wysoko a głośność nisko. U mnie zwrotnica jest na 60 Hz (godzina 9) i tak samo poziom głośności na godzinę 9 - powyżej zaczynam czuć wychodzący przed szereg bas. Czy w takim razie zwrotnica może być ustawiona jednak za wysoko? A tutaj jeszcze inny pomiar, ale wyniki prawie takie same Edytowano 22 listopada 2021 przez mateolo2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 23 listopada 2021 Udostępnij Napisano 23 listopada 2021 To są charakterystyki z laboratorium oraz sygnału stałego. Nigdy tego w warunkach domowych nie uzyskasz. To jedynie pogląd. Dlatego słusznie najpierw ustawiałeś na ucho. Tak zrób. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 23 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 listopada 2021 Ok, jedyne co mnie zastanawia to Paul z PS Audio, który mówi, ze zwrotnice ustawiamy od 40hz idąc w gore do momentu, w którym usłyszmy suba, wtedy lekko cofamy. U mnie to wypada w okolicach 55-60 Hz. A na prawdę wątpie, ze moje kolumny schodzą aż tak nisko. Na słuch brzmi to dobrze, tak jakby bas z kolumn nie nakładał się z tym z subem, ale 100% nie mam. Stad tez moje pytanie, bo nie chciałbym mieć dziury. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts