Mageot Napisano 6 grudnia 2021 Napisano 6 grudnia 2021 Mam już rozstrój nerwowy... Kolumny STX Quant300, stwierdziłem że zmienię wzmacniacz (ze starego Sony STR D315) - i to był bład. Marantz PM7000 (7001), Cambridge AXR100 czy NAD c725... czy inny który wpada w oczy do 2500 - masakra ile tego jest. Co forum to każdy zachwyca się nad sponsrem plując na inne modele. Proszę o pomoc, bo zaraz dostanę szału - pomieszczenie ok. 35m2, odsuch gramofonu i stream z IEast m30. Odpisz, cytując
S4Home Napisano 7 grudnia 2021 Napisano 7 grudnia 2021 A czemu zmieniłeś Sony? Co później sprawdziłeś? No sprzetu używanego jest dużo na rynku nie bardzo rozumiem Twoją rozterkę. Trzeba się wziać w garść i zacząć coś słuchać. Masz jakiś komis pod ręką? Piotr Odpisz, cytując
Mageot Napisano 7 grudnia 2021 Autor Napisano 7 grudnia 2021 (edytowany) Sony nie zmieniłem - mam wciąż. Po prostu spodziewałem się lepszego dzwięku, więc zdecydowałem się na zmianę wzmacniacza - D315 nie jest jakiś super pod względem parametrów. Tym bardziej że na nowych głośnikach wyszło iż Sony tłumi jeden z kanałów (dźwięk na lewym kanale jest nieco przytłumiony) - na Altusach 80 nie było tego słychać Odschłuchowo sprawdzałem tylko Quant300 z Marantz sr6006 i któreś z STX Gravi ze wzmacniaczem AXR100 - dzwięk o niebo lepszy od D315 (jak na moje amatorskie uszy). Komisu pod ręką nie mam, byłem w kilku sklepach audio, lecz tam po okazaniu się że ustawiłem granicę na 2,5k byłem kierowany do drzwi z tekstem "Nie ma takich tanich". Potrzebuję porady osoby obeznanej z tematem która skieruje mnie w stronę konkretnej firmy czy tez linii produktów z założeniem iż nie potrzebuję sprzętu do słuchania "mocnego środka i kwaśnego finiszu" (słowa z jednej ze stron HiFi odnośnie wzmacniacza), tylko do delektowania się wieczorem głosem Niny Simone a w południe wycia wraz z Fish'em Misplace Childhood z analogów.. Jak już pisałem wcześniej - pomieszczenie ok. 35m2, głośniki STX Quant300, możliwość dokupienia suba, sprzęt do odsłuchu analogów oraz stream z sieci lokalnej (za pomocą posiadanego Ieast m30) Edytowano 7 grudnia 2021 przez Mageot Odpisz, cytując
Q21 Napisano 7 grudnia 2021 Napisano 7 grudnia 2021 W takiej kwocie zostaje raczej rynek wtórny. Jeśli AXR100 przypadł Ci do gustu to spójrz na Atoll IN100 lub poszukaj starszych hybrydowych wzmacniaczy Vincent, niekiedy można było je znaleźć w kwocie poniżej 3000zł. Nie patrzyłem jednak dawno na rynek wtórny z Vincentami. Odpisz, cytując
Mageot Napisano 7 grudnia 2021 Autor Napisano 7 grudnia 2021 Rynek wtórny mnie nie przeraża - potrzebuje po prostu skierowania w odpowiednia stron. Odpisz, cytując
S4Home Napisano 8 grudnia 2021 Napisano 8 grudnia 2021 No to znowych AXR 100. Mony, jasny, konturowy wzmacniacz. Z uzywanych NAD 372,375 albo Atoll IN 100. Dociazone wzmacniacze. O miekszym basie i łagodniejszej górze. Ale to musisz odsłuchac. Szukaj komisu albo uzytkownika ktory wypozyczy. Piotr Odpisz, cytując
Mageot Napisano 8 grudnia 2021 Autor Napisano 8 grudnia 2021 AXR100 nowy mogę kupić za 2500 (taką ofertę otrzymałem). Co do NAD - muszę o nich poczytać. Odpisz, cytując
S4Home Napisano 9 grudnia 2021 Napisano 9 grudnia 2021 Damy Ci taką cenę. To dobry amplituner. Zachęcam Cie szczególnie do jego sprawdzenia w domu. Piotr Odpisz, cytując
Recommended Posts