mateolo2 Napisano 26 grudnia 2021 Napisano 26 grudnia 2021 Hej, Jak wielu z nas nienawidzę braku porządku w kablach. Dzisiaj usiadłem, wziąłem trytytki i uporządkowałem wszystkie kable w zestawie. Pojawia się tylko pytanie z zakresu elektryki, na której się nie znam. Pozwijalem kable zasilające jak na zdjęciu poniżej i połapałem trytykami bo nie potrzebuje ich pełnej długości. To samo zrobiłem z kablem od listwy zasilającej. Nie lecą nimi duże napięcia… wzmacniacz 150w, lampka… Czy kabel zasilający może być tak zwinięty? Nie jest to ryzykowne pod kątem grzania się? To zaledwie 2-3 pętle… i nie 2kw tylko 150 watt, wiec cewka się chyba nie zrobi? Odpisz, cytując
nowy78 Napisano 26 grudnia 2021 Napisano 26 grudnia 2021 Możesz być spokojny. Nawet, gdyby było 100 zwojów i odbiornik 2kW 1 Odpisz, cytując
mateolo2 Napisano 26 grudnia 2021 Autor Napisano 26 grudnia 2021 19 minut temu, nowy78 napisał: Możesz być spokojny. Nawet, gdyby było 100 zwojów i odbiornik 2kW Tak? Odpisz, cytując
nowy78 Napisano 26 grudnia 2021 Napisano 26 grudnia 2021 19 godzin temu, mateolo2 napisał: Tak? Tak. Kabel z Twojego zdjęcia (o ile jest to standardowe 3x0,75mm^2) wytrzyma nawet wspomniane 2kW. Choć zapewne byłby nieco ciepły przy dłuższym użytkowaniu pod takim obciążeniem. Natomiast biorąc pod uwagę kierunki przepływu prądu w poszczególnych przewodach, o żadnej cewce oczywiście nie może tu być mowy. Zresztą sam mam w ten sposób zwinięty głośnikowy przy jednej z kolumn. Jak zrobić "spaghetti" ze zdjęcia powyżej, pytaj @audiowit 'a Odpisz, cytując
Recommended Posts