Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Jak w temacie - SOMIC V2 opisywane jako objawienie w swojej grupie cenowej przed laty, powróciły do sprzedaży - jeżeli ktoś szuka pierwszych porządnie wyważonych i zbalansowanych słuchawek, podobno warto od nich zacząć  przygodę z dobrym dźwiękiem.

Napisano
1 godzinę temu, TechBringer napisał:

Jak w temacie - SOMIC V2 opisywane jako objawienie w swojej grupie cenowej przed laty, powróciły do sprzedaży - jeżeli ktoś szuka pierwszych porządnie wyważonych i zbalansowanych słuchawek, podobno warto od nich zacząć  przygodę z dobrym dźwiękiem.

Te somic będzie dużo lepszy od superluxow HD 669??

Napisano
1 godzinę temu, Sqter83 napisał:

Te somic będzie dużo lepszy od superluxow HD 669??

HD662 to słuchawki zamknięte o charakterystyce szerokiego U. Somic V2 to słuchawki otwarte z lekko złagodzonymi skrajami pasma, czyli odwróconym U z lekką ekspozycją średniego i wyższego basu. 

Napisano

Meridian Explorer 2 nie jest chyba wystarczająco mocny do HD699. Wydaje mi się że do niego potrzeba słuchawek bardziej wydajnych, dość dynamicznych z wyrazista górą pasma np. ENCORE ROCKMASTER OE, ISK HD9999, ewentualnie Meizu HD60 . Te ostatnie mimo że bezprzewodowe, to mogą sprawdzić się z nich najlepiej na kablu. Brał bym jeszcze pod uwagę Creative Labs Aurvana Live2.

Napisano (edytowany)
16 godzin temu, MobyDick napisał:

Brał bym jeszcze pod uwagę Creative Labs Aurvana Live2.

Też bym brał, je pod uwagę, to bezpieczne brzmienie. Kiedyś miałem okazję je rekblować koledze i po "operacji" nie mogłem się od nich oderwać. 

https://audio.com.pl/testy/stereo/sluchawki/przewodowe/1216-auravana-live2

A dla basolubów może Takstar Pro82 😉

https://www.audiokrytyk.pl/recenzja-sluchawek-takstar-pro-82/

Edytowano przez DiBatonio
Napisano
8 godzin temu, Sqter83 napisał:

Trochę niepokoi mnie Twoje stwierdzenie "wydaje mi się"😉  tak czy inaczej dzieki za propozycje, będę miał jakis punkt startowy.

Twój DAC/Amp jest niewielkim urządzeniem dedykowanym do sprzętów przenośnych z zasilaniem z portu USB. To sprawia ze nie można oczekiwać po nim zbyt dużej mocy. Nigdzie nie znalazłem podanej jej wartości. HD669 są pod tym względem zaskakująco wymagające i to jest chyba głównym problemem.

• 4 weeks later...
Napisano
Dnia 31.12.2021 o 08:21, MobyDick napisał:

Twój DAC/Amp jest niewielkim urządzeniem dedykowanym do sprzętów przenośnych z zasilaniem z portu USB. To sprawia ze nie można oczekiwać po nim zbyt dużej mocy. Nigdzie nie znalazłem podanej jej wartości. HD669 są pod tym względem zaskakująco wymagające i to jest chyba głównym problemem.

Wyczytałem gdzieś że ten DAC/Amp ma 120mW. Jakie można do niego dobrać zamknięte  i neutralne słuchawki ? powiedzmy do 300 zł

Napisano
28 minut temu, DiBatonio napisał:

Dla jakiej impedancji sluchawek?

nie znalazłem 

podali tylko że jest  zasilane wzmacniaczem o bardzo niskiej impedancji wyjściowej (0,47 oma)

Superluxy HD669 mają 56ohm i czulosci 98dB i słucham normalnie na okolo 1/3 głośności, czasem 1/2

Napisano

To moze inaczej :) . Napisz czego byś oczekiwał innego w dźwięku w stosunku do posiadanych Superlux HD669. Bo w tej cenie dość trudno o bardziej neutralnie brzmiące słuchawki zamknięte, o cechach monitorowych. Może chcesz cieplejszego brzmienia? Z tego co piszesz nie potrzebujesz słuchawek głośniejszych. Może właśnie nie chodzi o neutralność brzmienia.

Napisano

Chodzi o ogólną poprawę jakości, te superluxy to budżetowe grajki, wolałabym jakieś w miarę neutralne słuchawki które nie podbijają żadnego pasma. Ale jak już miałbym wybierać to raczej w kierunku cieplejszego i miękkiego dźwięku.  

Napisano

Myślę że Creative Labs Aurvana Live2 powinny być ok. Takstar Pro82 też bym nie skreślał, bo umożliwiają regulację ilości basu, dając mozliwość wyboru jednej z trzech charakterystyk brzmienia. Meizu HD60 to słuchawki najbardziej efektowne i myślę że w połączeniu z firmowym brzmieniem Meridiana powinny zagrać najprzyjemniej z nich. Do tego mogą działać bezprzewodowo. Tu basu jest jednak dość sporo, choć bez przesady. Jest on jednak dobry i na pewno nie jest monotonny. Ma sporo energii i kiedy trzeba potrafi schodzić dość nisko. Są to jednak słuchawki mobilne o charakterze jaki ma sprawiać przyjemność ze słuchania muzyki, a nie poddawać bezwzględnej analizie. Myślę ze chyba właśnie w tym tkwi problem z Superluami HD669. To bardzo liniowo grające słuchawki w sporym zakresie pasma o charakterze chłodno monitorowym, niezbyt efektowne w brzmieniu, za to dość mocno pokazujące detale. Ich wykonanie jest też dość spartańskie. Na ich tle Meizu HD60 wypadają bardzo luksusowo :) . Z resztą CAL2 i Takstar Pro82 również są znacznie bardziej przyjemne organoleptycznie :) .