Wojtek Ko Napisano 3 stycznia 2022 Napisano 3 stycznia 2022 Witam wszystkich. Posiadam wzmacniacz smsl Q5 pro i podłączam do niego telefon (poco f3) poprzez port USB. Zastanawiam się czy przy podłączeniu przez USB z telefonu wychodzi sygnał cyfrowy czy analogowy. Moje wątpliwości wynikają z tego że telefon nie ma wyjścia 3,5 mm i słuchawki podłącza się poprzez przejściówkę do portu USB C. Odpisz, cytując
Sqter83 Napisano 3 stycznia 2022 Napisano 3 stycznia 2022 Idzie cyfrowy sygnał, a nie pokazuje Ci DAC w jakiej jakości ? Rozumiem że w dacu też masz podłączone pod wejście USB ? Odpisz, cytując
MobyDick Napisano 5 stycznia 2022 Napisano 5 stycznia 2022 Dnia 3.01.2022 o 19:15, Wojtek Ko napisał: Witam wszystkich. Posiadam wzmacniacz smsl Q5 pro i podłączam do niego telefon (poco f3) poprzez port USB. Zastanawiam się czy przy podłączeniu przez USB z telefonu wychodzi sygnał cyfrowy czy analogowy. Moje wątpliwości wynikają z tego że telefon nie ma wyjścia 3,5 mm i słuchawki podłącza się poprzez przejściówkę do portu USB C. Generalnie złącze USB-C jest przeznaczone do przesyłania danych. Tylko w telefonach gdzie starano się zaoszczędzić miejsce na gnieździe słuchawkowym używa się go z wykorzystaniem jego pinów do podłączenia słuchawek analogowych. W Q5 pro gniazdo mocroUSB służy do podłączenia komputera PC i sprzętów z OS-ami. Jednak z dniesień wynika ze niektóre telefony z Androidem również się z nim potrafią zgrać. Jeśli chcesz użyć złącza analogowego telefonu, potrzebujesz do tego przejściówki USB-C/jack 3,5mm i kabelka jack-jack3,5mm do podłączenia do gniazda we wzmacniaczu. Ta droga nie jest jednak optymalnym połączeniem z Q5 pro. Odpisz, cytując
Bogusław 66 Napisano 5 stycznia 2022 Napisano 5 stycznia 2022 (edytowany) USB małe czy duże czy micro to uniwersalna magistrala systemowa następca złącza EURO ... czyli do wszystkiego. Kwestia tylko co? z czym? połączysz. Połączysz słuchawki pod fona? będzie sygnał analogowy, podłączysz TV pod fon? będzie audio i video, podłączysz DAC? sygnał będzie cyfrowy, jest jeszcze kwestia oprogramowania, bo te same słuchawki, gdy będą miały w sobie DAC mogą pobierać cyfrę zamiast analogu z tego gniazda. Edytowano 5 stycznia 2022 przez Bogusław Kożyczkowski Odpisz, cytując
MobyDick Napisano 5 stycznia 2022 Napisano 5 stycznia 2022 Coś pokręciłeś . Spotykałem się ze stwierdzeniami że HDMI jest cyfrowym następcą złącza multimedialnego Euro , czyli inaczej SCART. USB z założenia od początku było złączem do przesyłania danych i jego zadaniem było wyprzeć przestarzałe złącza szeregowe rs232 i równoległe ieee 1284 i tak też się stało. To dopiero producenci telefonów i aparatów fotograficznych cyfrowych dla ograniczenia ilości gniazdek w takich miniaturowych sprzętach zaczęli nadawać im dodatkowe funkcje. Są to funkcje ponadstandardowe i często powodują problemy z kompatybilnością. Np. kabelkiem USB-C/jack od słuchawek nie podłączysz telefonu do sprzętu audio. Przejściówki z microUSB/HDMI od niektórych telefonów nie będą działały z innymi. Bo USB to złącze danych, a inne jego zastosowania to już kwestia fantazji konstruktorów. Cytat USB uniwersalna magistrala szeregowa – komputerowe złącze komunikacyjne zastępujące stare porty szeregowe i porty równoległe. Zostało opracowane przez firmy Microsoft, Intel, Compaq, IBM i DEC. Port USB jest uniwersalny w tym sensie, że można go wykorzystać do podłączenia do komputera wielu różnych urządzeń. Odpisz, cytując
Wojtek Ko Napisano 5 stycznia 2022 Autor Napisano 5 stycznia 2022 4 godziny temu, MobyDick napisał: Generalnie złącze USB-C jest przeznaczone do przesyłania danych. Tylko w telefonach gdzie starano się zaoszczędzić miejsce na gnieździe słuchawkowym używa się go z wykorzystaniem jego pinów do podłączenia słuchawek analogowych. W Q5 pro gniazdo mocroUSB służy do podłączenia komputera PC i sprzętów z OS-ami. Jednak z dniesień wynika ze niektóre telefony z Androidem również się z nim potrafią zgrać. Jeśli chcesz użyć złącza analogowego telefonu, potrzebujesz do tego przejściówki USB-C/jack 3,5mm i kabelka jack-jack3,5mm do podłączenia do gniazda we wzmacniaczu. Ta droga nie jest jednak optymalnym połączeniem z Q5 pro. Ok już wszystko jasne. Mogę też potwierdzić że smsl Q5 pro łączy się przez USB z telefonami na androidzie (przynajmniej z wszystkimi jakie mam w domu: honor 8, poco f1, poco f3 - wszystkie mają USB-c). Odpisz, cytując
MobyDick Napisano 5 stycznia 2022 Napisano 5 stycznia 2022 Oficjalnie producent nic nie wspomina o tym aby Android miał współpracować z tym wzmacniaczem. Kiedyś próbowałem telefon Motorolli z microUSB z otg i nie działał. Inny telefon z USB-C również nie działał. Jednak po zainstalowaniu pewnego programu do odtwarzania muzyki zaczął działać. Możliwe ze wpłynęła na to jakaś aktualizacja lub po prostu restart telefonu . Odpisz, cytując
Bogusław 66 Napisano 6 stycznia 2022 Napisano 6 stycznia 2022 17 godzin temu, MobyDick napisał: Coś pokręciłeś Masz racje, troche się rozpędziłem z tym USB. Odpisz, cytując
Recommended Posts