Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam,

Obecnie używam KD 5.1 gdzie kolumny na froncie to B&W DM603s3 a amplituner to Marantz SR5014. W stereo gra to ładnie jednak wiem, że może być lepiej. Natomiast nie jestem pewien jak to sensownie rozbudować i mam też pewne wątpliwości. Opcje widzę takie:

1.      Oddzielny system stereo czyli DAC, wzmacniacz stereo i przełącznik wzmacniaczy. Wadą tego rozwiązania jest koszt oraz brak możliwości podłączenia suba a jednak wolałbym w stereo też mieć subwoofer.

2.      Końcówka mocy podpięta pod amplituner. Myślę albo o używanie za ok. 1200 zł albo o np. nowym Atollu MA100. Ale tu mam wątpliwości. Po 1, czy zagra to lepiej skoro przedwzmacniaczem jest amplituner i czy on nie określi brzmienia? 2. Wybór końcówek mocy za 1200 jest dość ograniczony, mało też jest wzmacniaczy z wejściem bezpośrednio na końcówkę mocy. A jeśli podłączy się z pre out amplitunera na zwykłe wejście wzmacniacza stereo (czyli, jak mi się wydaje, przez 2 przedwzmacniacze)  to nie będzie jakiejś tragedii?

Jak to widzicie?

I czy to temat na stereo czy na KD? :)

Napisano
8 minut temu, janist napisał:

Oddzielny system stereo czyli DAC, wzmacniacz stereo i przełącznik wzmacniaczy. Wadą tego rozwiązania jest koszt oraz brak możliwości podłączenia suba a jednak wolałbym w stereo też mieć subwoofer.

Piszesz o DAC-u , mam więc mam pytanie co jest źródłem ?

Na Boga , po cholerę Ci przy tych podłogówkach subwoofer , jak nie masz do nagłośnienia 300 m2 to daj spokój. I jeszcze jedno , rozumiem , że masz suba w KD , nie każdy subwoofer sprawdzi się w stereo , a te co jakoś się sprawdzają to spory koszt , więc patrz punkt pierwszy , nie widzę sensu.

15 minut temu, janist napisał:

Ale tu mam wątpliwości. Po 1, czy zagra to lepiej skoro przedwzmacniaczem jest amplituner i czy on nie określi brzmienia?

Nie zagra , kolumny dostaną więcej prądu , ale sygnatura sygnału będzie identyczna jak masz obecnie z racji pre amplitunera KD.

Jak nie chcesz się bawić w półśrodki które z czasem okazują się zbędnym kosztem , rozdziel systemy. 

Napisano
27 minut temu, tomek4446 napisał:

Piszesz o DAC-u , mam więc mam pytanie co jest źródłem ?

Na Boga , po cholerę Ci przy tych podłogówkach subwoofer , jak nie masz do nagłośnienia 300 m2 to daj spokój. I jeszcze jedno , rozumiem , że masz suba w KD , nie każdy subwoofer sprawdzi się w stereo , a te co jakoś się sprawdzają to spory koszt , więc patrz punkt pierwszy , nie widzę sensu.

Nie zagra , kolumny dostaną więcej prądu , ale sygnatura sygnału będzie identyczna jak masz obecnie z racji pre amplitunera KD.

Jak nie chcesz się bawić w półśrodki które z czasem okazują się zbędnym kosztem , rozdziel systemy. 

Dzięki za odpowiedź.

Jeszcze nie wiem co będzie źródłem ale na pewno cyfrowe. Może na początek jeżynka a może jakiś streamer a może coś integrujące wszystko. Jestem nastawiony na to, żeby przez jakiś czas zmieniać dość często zaczynając od używanych wzmacniaczy i powoli dojść do czegoś fajnego. Na razie musze sie zdecydować na koncept. No i to co napisałeś chyba do mnie przemawia. Bardziej skomplikowane i taniej nie będzie ale liczy się końcowy efekt. 

Napisano
34 minuty temu, janist napisał:

Jestem nastawiony na to, żeby przez jakiś czas zmieniać dość często zaczynając od używanych wzmacniaczy i powoli dojść do czegoś fajnego

To bardzo słuszna droga , moja rada jest taka by bazować na najwyższych modelach wzmacniaczy w danym budżecie.

36 minut temu, janist napisał:

No i to co napisałeś chyba do mnie przemawia. Bardziej skomplikowane i taniej nie będzie ale liczy się końcowy efekt. 

Czy będzie drożej to zależy od Ciebie , mógłbyś kupić końcówkę mocy podłączyć do amp. KD ale .... no właśnie , postęp to żaden i doświadczenie marne.