Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć,

Słuchajcie, potrzebuję dla koleżanki jakiejś alternatywy dla Chromecast audio, żeby mogła sobie po streamingu puścić jakieś dźwięki z Tidal'a, czy YT. Oczywiście urządzenie budżetowe, również na poziomie CA ;) 

Czy Audio pro link 1 będzie dobrym wyborem? Czy są może inne, lepsze w tych pieniądzach? A może jednak lepiej sprawdzi się właśnie CA, więc lepiej upolować jakąś używkę?!

Napisano

Nigdy (może poza właśnie CA) nie kręciłem się wśród budżetowych streamerów, a tak trochę studiuję właśnie temat i tu pojawia mi się jeszcze pytanie - czy zarówno Audio pro link, jak i wspomniany przez Ciebie Piotrze @LBX Systemy Audio AudioCast M5 mają podobną prostotę funkcjonalności, jeżeli chodzi o udostępnianie treści, poprzez chromecast? Czy na tych urządzeniach można bezproblemowo np. ze smartphone'a strumieniować takiego podstawowego YT? Czy to jest tylko domena CA, a te urządzenia ograniczają się jedynie do funkcjonalności "connect" np. takiego Tidala i nie ma możliwości na nich uruchomienia żadnych treści z YT?

Napisano

Ostatnio miałem okazję prezentować klientowi działanie Audio Pro Link 1 podczas odsłuchu. Klient sam streamował muzykę z YT oraz Apple Music (Iphone) a jak twierdził jest laikiem więc na tej podstawie wiem, że obsługa nie jest trudna :). Co do AudioCasta sam go testowałem i muszę przyznać, że również miło mnie zaskoczył.

W obu przypadkach możesz streamować poprzez aplikację urządzenia lub Airplay.

Piotr

Napisano
11 godzin temu, Markcox napisał:

Cześć,

Słuchajcie, potrzebuję dla koleżanki jakiejś alternatywy dla Chromecast audio, żeby mogła sobie po streamingu puścić jakieś dźwięki z Tidal'a, czy YT. Oczywiście urządzenie budżetowe, również na poziomie CA ;) 

Czy Audio pro link 1 będzie dobrym wyborem? Czy są może inne, lepsze w tych pieniądzach? A może jednak lepiej sprawdzi się właśnie CA, więc lepiej upolować jakąś używkę?!

Mam chromecasta audio od 3lat, żadnych problemów nigdy nie miałem,tidal natywnie śmiga, urządzenie warte nagrody Nobla jeśli chodzi o cenę i bezproblemowe działanie, pozdrawiam.

Napisano
18 minut temu, zbynio napisał:

Mam chromecasta audio od 3lat, żadnych problemów nigdy nie miałem,tidal natywnie śmiga, urządzenie warte nagrody Nobla jeśli chodzi o cenę i bezproblemowe działanie, pozdrawiam.

Zgadza się, trzeba wydać sporo więcej żeby usłyszeć relatywnie niewielką poprawę dźwięku 👍

Napisano (edytowany)

Ale to nie jest kwestia, że jakoś wzbrania się na siłę przed CA (sam ją na takie rozwiązanie cały czas namawiam), tylko po prostu chciałaby urządzenie nowe ;) Stąd właśnie pytam o istniejące na rynku alternatywy. Zaznaczę, że nie szukam urządzenia, które będzie lepsze/tańsze/etc. tylko takie, które pod względem brzmienia/funkcjonalności można z CA zestawić, powiedzmy 1:1 

@LBX Systemy Audio dzięki Piotr!

Edytowano przez Markcox
Napisano

Jak YT to musi chyba też przetwarzać obraz, z CA dźwięk z YT raczej nie poleci chyba że są jakieś patenty i się mylę? Jest jeszcze opcja Chromecast Video 3 czy 4. Jak ampli nie ma HDMI to na Ali są adaptery HDMI-Toslink za 40zł. Mam u córki właśnie taką kombinację i działa bez zarzutu. Jakość dźwięku porównywalna do CA.

Napisano
20 godzin temu, Markcox napisał:

więc lepiej upolować jakąś używkę?!

15 godzin temu, LBX Systemy Audio napisał:

a używanego ChromeCasta możesz znaleźć w dobrej cenie ;) .

No własnie nie. Uzywany za 400 zł. Kiedy nowe chodziły za 150 zł to moim  zdaniem nie jest dobre wyjście.

39 minut temu, Józef Herczek napisał:

Jak YT to musi chyba też przetwarzać obraz, z CA dźwięk z YT raczej nie poleci chyba że są jakieś patenty i się mylę? Jest jeszcze opcja Chromecast Video 3 czy 4. Jak ampli nie ma HDMI to na Ali są adaptery HDMI-Toslink za 40zł. Mam u córki właśnie taką kombinację i działa bez zarzutu. Jakość dźwięku porównywalna do CA.

No i taki Chromecast kosztuje zdecydowanie mniej.

Piotr

Napisano
2 godziny temu, Józef Herczek napisał:

Jak YT to musi chyba też przetwarzać obraz, z CA dźwięk z YT raczej nie poleci chyba że są jakieś patenty i się mylę?

Nie ma problemu z puszczaniem YT na CA i żaden obraz nie jest do tego niezbędny. A chromecast video nie wchodzi w grę - to ma być po analogu/optyku do stereo, nie po HDMI. 

Przyznam, że ciekawie wygląda AudioCast M5, wypisz wymaluj CA, nawet z wyglądu ;) Jeżeli jest ta sama funkcjonalność i zbliżone granie, to może to być strzał w dychę na początek