KarolPiotr Napisano 30 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 stycznia 2022 Ok, dziekuję. Zrozumiałem i przyznaję rację. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 31 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2022 Myślisz o stereo ale nadal rozważasz amplituner? No to chwila. Musimy się cofnąć. Chcesz to kino czy system stereo wsparty subem? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarolPiotr Napisano 31 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 31 stycznia 2022 No właśnie nie wiem, co jest lepszym rozwiązaniem. Ale szczerze mówiąc nie przesłuchałem jeszcze nigdy dobrego stereo (choć ciągle trzeba pamiętać, że ograniczam się do podstawkowych), więc wątpię w jego możliwości co do ciężkiego brzmienia. A jest możliwość stereo wspartego subem? Bo nie sądziłem, że to możliwe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 1 lutego 2022 Udostępnij Napisano 1 lutego 2022 Jest. ale sub do stereo jest drogi. To nie jest sub do kina ktory kupisz za 1000-1500 zł. No to czy wolisz stereo czy kino to nie jest pytanie do nas. To sam albo z domownikami musisz ustalić. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolekdrugi Napisano 1 lutego 2022 Udostępnij Napisano 1 lutego 2022 11 godzin temu, KarolPiotr napisał: No właśnie nie wiem, co jest lepszym rozwiązaniem. Ale szczerze mówiąc nie przesłuchałem jeszcze nigdy dobrego stereo (choć ciągle trzeba pamiętać, że ograniczam się do podstawkowych), więc wątpię w jego możliwości co do ciężkiego brzmienia. A jest możliwość stereo wspartego subem? Bo nie sądziłem, że to możliwe. Jak chcesz kino domowe i stereo to nic się nie musisz martwić. Kup sobie tego Denona x3600 albo x3700 one mają DAC na odpowiednim poziomie oraz wyjścia pre-out. Zrobisz sobie kino i posłuchasz jak gra. Jak Ci będzie mało to do wyjść pre-out pod fronty podepniesz sobie wzmacniacz stereo a sam Amplituner będzie wtedy robił tylko za DAC. Mało tego, jeżeli będziesz bardzo tego chciał to możesz tego Denona wykorzystać jako PRE bo ma taką funkcję a ze względu na bardzo dobrego DAC jak najbardziej się kwalifikuje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarolPiotr Napisano 11 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 lutego 2022 W tym problem, że u mnie niestety nie mieszczą się podłogowe fronty. W tej sytuacji pytanie: czy jest sens iść w głośniki przednie stereo (nawet te DAC z ampi i wzm stereo) (podstawkowe), pamiętając o tym, że lubię ciężkie, pełne brzmienia. Niestety nie widzę innego rozwiązania, niż fronty typu zensor 3, może zensor 1 z tyłu, plus subwoofer. Pytanie tylko czy Ampli typu avr-x2500h lub starszy model x4200W (choć chyba odpuszczę te starsze modele) nie są za słabe na takie głośniki. Nie ukrywam, że cena syba (3k) z serii Zensor przytłacza, choć można wyrwać używkę taniej. Czy jest jakaś alternatywa? Czy mój tok myślenia jest błędny? No i jeszcze jedno pytanie. Czy jest sens kupować np. q750 (strasznie mi się podobają, może je upchnę) pod tą opcję stereo, jeśli będą musiały stać max. 10 cm od ściany, a kanapa znajduje się 2,5m od głośników? Przypomnę, że mieszkam w bloku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolekdrugi Napisano 12 lutego 2022 Udostępnij Napisano 12 lutego 2022 8 godzin temu, KarolPiotr napisał: Pytanie tylko czy Ampli typu avr-x2500h lub starszy model x4200W (choć chyba odpuszczę te starsze modele) nie są za słabe na takie głośniki. starszy amplituner nie koniecznie oznacza niższą moc. Tutaj w dodatku jest przeskok dwóch półek czyli model x4200 jest dużo bardziej zaawansowany w stosunku do x2500h. Dodatkowo one są tak jakby z tego samego okresu technologicznego czyli oba wspierają 4K UHD, ARC (nie mylić z eARC), Atmosa itp itd. Tylko ten x4200 będzie miał funkcje których x2500 raczej nie otrzyma ze względu na niższy model. Jak chcesz zmiany jakościowej to ta u Denona nastąpiła dopiero od modeli xX600 gdzie zmieniono coś przy projektowaniu. Ostatecznie z tych dwóch to x4200W będzie mocniejszy pytanie czy nie kupić lepiej Marantza SR1710 które jest mały i ma pre-outy i do niego podpiąć jakąś końcówkę? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarolPiotr Napisano 13 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 lutego 2022 (edytowany) Dnia 12.02.2022 o 08:53, lolekdrugi napisał: starszy amplituner nie koniecznie oznacza niższą moc. Tutaj w dodatku jest przeskok dwóch półek czyli model x4200 jest dużo bardziej zaawansowany w stosunku do x2500h. W zasadzie to nie miałem na myśli mocy, a po prostu jakość odtwarzanego dźwięku. No i czy wgl wspomniane kolumny mają sens przy takim ustawieniu. I czy te dwie kolumny dostarczą wystarczająco ciężkiego brzmienia. (Muszę przyznać, że ich nie słuchałem). Bo jeśli tak, to może lepiej wgl nie pchać się w Ampli i kupić wzmacniacz stereo. Zaoszczędzę w sumie przy tym trochę. Edytowano 13 lutego 2022 przez KarolPiotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolekdrugi Napisano 13 lutego 2022 Udostępnij Napisano 13 lutego 2022 46 minut temu, KarolPiotr napisał: W zasadzie to nie miałem na myśli mocy, a po prostu jakość odtwarzanego dźwięku. w pewnym stopniu jedno z drugim jest związane. Większa moc wzmacniacza/amplitunera zazwyczaj oznacza większą dynamikę. 47 minut temu, KarolPiotr napisał: No i czy wgl wspomniane kolumny mają sens przy takim ustawieniu. I czy te dwie kolumny dostarczą wystarczająco ciężkiego brzmienia. (Muszę przyznać, że ich nie słuchałem). Bo jeśli tak, to może lepiej wgl nie pchać się w Ampli i kupić wzmacniacz stereo. Zaoszczędzę w sumie przy tym trochę. Nie wiem ostatecznie które kolumny ale jak dla mnie na tak małym metrażu nie pchałbym się w żadne podłogówki. Jakieś monitory wsadzić i do tego subwoofer który musi tutaj zrobić resztę. Czy chcesz 5.1 czy stereo to zależy czy chcesz mieć fajne efekty w kinie czy nie. Jak Ci zależy tylko na tąpnięciu to może wzmacniacz 2.1 wystarczy. Wtedy może i taki Loxije A30 załatwiłby temat? Nie wiem, sam się musisz określić. Można kupić dwa głośniki które mają robić na fronty. Następnie wypożyczyć wzmacniacz stereo i posłuchać przez tydzień. Jak to nie będzie to, no to kupujesz ampli. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 14 lutego 2022 Udostępnij Napisano 14 lutego 2022 Upychanie to nie jest dobry pomysł. Bo dzwie także będziesz miał taki upychany właśnie. Rozłożenie kina ale także i stereo to jednak podstawa. Możesz nam pokazać jak to będzie stało? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarolPiotr Napisano 15 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 lutego 2022 (edytowany) Niestety nie ma mnie obecnie w domu, ale zdjęcie umieściłem w pierwszym poście (z prawej szafka pod tv. Tv będzie wisiało na ścianie, no a monitory na szafce tv.) Chyba drogą eliminacji i priorytetów wybraliśmy dla mnie odpowiednie rozwiązanie - stereo 2+1. Pewnie najpierw powinienem się zabrać za wybór wzmacniacz, a dopiero następnie głośników i suba. Długo studiowałem Ampli i orientuję się w modelach (zdecydowany byłem na polowanie na nowszy model Denona - ze względu na cieplejsze, niższe brzmienie), a się okazuje że nie będę żadnego kupował, więc jestem w punkcie wyjścia. Jednak chciałbym szukać wzmaka o podobnym brzmieniu. Dlatego proszę Was o radę. Wspomniany wcześniej nie ma wejść HDMI, na których jednak mi zależy. (Czy mi się wydaje, czy wzmacniacze nie mają HDMI? ) Natrafiłem na ofertę Adam Audio (ponoć bardzo wysokiej klasy syby). https://www.fan.com.pl/pl/p/Adam-T5V-Adam-T10S-zestaw-2.1-para-monitorow-aktywnych-subwoofer-aktywny/55725?gclid=CjwKCAiA9aKQBhBREiwAyGP5lfAokqYRQe_KQgqaIBgdeBrwpG9ZtZ063ieQE2K24Ata33EgOfrTSBoCzPQQAvD_BwE Tak wiem, że to żadna promocja. Ale jest to komplet - ryzyko braku współgrania że sobą głośników wyeliminowane. Co o tym sądzicie? Bo jeśli chodzi o suby (gdybym miał kupić używki, sklejać oddzielnie setup) , to naczytałem się o Rel T5 lub 3. Natrafiłem też na KLIPSCH R...(różne), których jest dużo używanych na olx. Edytowano 15 lutego 2022 przez KarolPiotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 16 lutego 2022 Udostępnij Napisano 16 lutego 2022 Tego modelu nie słuchałem, ale firma robi dobre monitory aktywnego pola. Warto je wypożyczyć. 9 godzin temu, KarolPiotr napisał: Natrafiłem też na KLIPSCH R...(różne), których jest dużo używanych na olx. No bo tak grają. Cchesz być kolejnym ich sprzedawcą? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarolPiotr Napisano 18 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 lutego 2022 Ok, zachęciły mnie recenzje do wykupienia na próbę tych adam audio 2.1. Jednak pozostaje kwestia wzmacniacza? Doradzicie coś? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 21 lutego 2022 Udostępnij Napisano 21 lutego 2022 To nie aktywne w końcu Adam audio? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarolPiotr Napisano 22 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 lutego 2022 Dnia 21.02.2022 o 08:57, S4Home napisał: To nie aktywne w końcu Adam audio? Piotr No ale one są aktywne przecież. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 23 lutego 2022 Udostępnij Napisano 23 lutego 2022 No to? Dnia 18.02.2022 o 22:23, KarolPiotr napisał: Jednak pozostaje kwestia wzmacniacza? Doradzicie coś? ? O co tu chodzi? Coś przegapiłem? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarolPiotr Napisano 25 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 25 lutego 2022 Dobra, brakowało mojej wiedzy tutaj. Pytanie brzmi. Jest jakieś urządzenie, które będzie podawać sygnał na monitory i subwoofer przez XLR lub RCA jednocześnie z tv lub telefonu przez bluetooth? (chodzi mi o to, żeby nie zmieniać ciągle kabli). Oczywiście chciałbym mieć utrzymać jak najwyższą jakość dźwięku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolekdrugi Napisano 25 lutego 2022 Udostępnij Napisano 25 lutego 2022 23 minuty temu, KarolPiotr napisał: bluetooth 23 minuty temu, KarolPiotr napisał: chciałbym mieć utrzymać jak najwyższą jakość dźwięku. zdecyduj się najpierw na jedno. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarolPiotr Napisano 25 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 25 lutego 2022 (edytowany) Więc jak to jest, że w najdroższych amplitunerach jest bluetooth. Chciałbym mieć taką możliwie najlepszą po prostu. Edytowano 25 lutego 2022 przez KarolPiotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolekdrugi Napisano 25 lutego 2022 Udostępnij Napisano 25 lutego 2022 7 godzin temu, KarolPiotr napisał: Więc jak to jest, że w najdroższych amplitunerach jest bluetooth. jest to czego chcą ludzie. BT jest wygodny to trzeba przyznać i w sumie to tyle. Jestem w stanie zrozumieć chęć posiadania bo w przypadku salonu to się naprawdę może przydać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarolPiotr Napisano 26 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 lutego 2022 No i mi na tym zależy. Kupuję 2.1 aktywne, a nie mam tam komputera ani niczego innego, a czymś muszę nadawać ten sygnał. Wygodnie byłoby przez bluetooth, dlatego cmoje pytanie. Dodatkowo, Fajnie byłoby podłączyć tv. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts