Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Dzień dobry

Niedawno zakupiłem sobie wieże Panasonic SC-PMX90
Mój telewizor to lg42lb5700
Jakim kablem podłączyć telewizor do wieży aby dźwięk był jak najlepszej jakości? Planuje dokupić chromecast 4.0 lub Xiaomi Mi TV Box S i podczaj oglądania hbo go/netflixa/amazona chciałbym żeby dźwięk był jak najlepszy.
W załączniku pokazuje jak /wyjścia mają i tv i wieża
Dziękuje z góry za odpowiedzi
Pozdrawiam

IMG_5919.JPG

IMG_591_3.jpg

Napisano
43 minuty temu, maciek72 napisał:

Kabel optyczny bezpośrednio z tv do wzmacniacza ( najtańsza opcja )  lub przez DAC zewnętrzny  (  kabel optyczny do DAC , z DAC cich do wzmacniacza ) 

Rozumiem ze wszystko jedno którą opcje wybiorę. Dźwięk będzie ten sam i obie opcje będą w stanie przekazać dźwięk przestrzenny ( bo z tego co wyczytałem to w tej wieży jest taka opcja)

Napisano
4 minuty temu, Iron napisał:

O dźwięku przestrzennym, w sensie kina domowego, to nie masz co marzyć. Po prostu będziesz miał dźwięk stereo, sztucznie podrasowany

To czemu w takim razie producent na stronie podaje taką informacje?

Napisano (edytowany)
3 minuty temu, maciek72 napisał:

Marketing :)

Rozumiem. To w takim razie zakupie kabel optyczny. Czy Warto inwestować w droższy czy to bez różnicy? 

Edytowano przez Widel997
Napisano
1 godzinę temu, Widel997 napisał:

Dźwięk będzie ten sam i obie opcje będą w stanie przekazać dźwięk przestrzenny ( bo z tego co wyczytałem to w tej wieży jest taka opcja)

Z ciekawości zajrzałem do opisu tej wieży. Pomyślałem sobie , że przespałem jakiś nowy wynalazek. Ale nie , choć wg. mnie stereo też można podciągnąć pod dźwięk przestrzenny. Dźwięk przestrzenny kojarzy się i słusznie z KD i min. 5.1. W przypadku Panasonica jednak nie ma tam słowa o dźwięku przestrzennym a więc mogę spać spokojnie :) 

Jest:

"PMX90 wykorzystuje unikatowy system kontrolera DAC i sterownika USB, by zagwarantować, że usłyszysz każdy detal i całe bogactwo współczesnych formatów audio wysokiej rozdzielczości, takich jak DSD, FLAC, WAV i AIFF"

oraz

"Dźwięk pomaga wczuć się w atmosferę filmu, a podczas oglądania koncertu jej jakość jest najistotniejsza. Dlatego firma Panasonic wbudowała w modelu PMX90 wejścia optyczne po to by podłączenie urządzenia do telewizora było proste i intuicyjne. Dzięki temu podczas oglądania seansów możesz cieszyć się dźwiękiem najwyższej jakości. "

Napisano
30 minut temu, tomek4446 napisał:

Z ciekawości zajrzałem do opisu tej wieży. Pomyślałem sobie , że przespałem jakiś nowy wynalazek. Ale nie , choć wg. mnie stereo też można podciągnąć pod dźwięk przestrzenny. Dźwięk przestrzenny kojarzy się i słusznie z KD i min. 5.1. W przypadku Panasonica jednak nie ma tam słowa o dźwięku przestrzennym a więc mogę spać spokojnie :) 

Jest:

"PMX90 wykorzystuje unikatowy system kontrolera DAC i sterownika USB, by zagwarantować, że usłyszysz każdy detal i całe bogactwo współczesnych formatów audio wysokiej rozdzielczości, takich jak DSD, FLAC, WAV i AIFF"

oraz

"Dźwięk pomaga wczuć się w atmosferę filmu, a podczas oglądania koncertu jej jakość jest najistotniejsza. Dlatego firma Panasonic wbudowała w modelu PMX90 wejścia optyczne po to by podłączenie urządzenia do telewizora było proste i intuicyjne. Dzięki temu podczas oglądania seansów możesz cieszyć się dźwiękiem najwyższej jakości. "

💁‍♂️

sfdfsdf.png

Napisano

Dzięki za odpowiedź
Jeszcze chciałem zapytac, troche nie na temat, o przystawki do tv
Planuje kupić i czy w tych popularniejszych jest różnica w dźwięku?
Na przykład chromecast albo mi box s