Skocz do zawartości

Podłączenie pianina elektrycznego do systemu.

mateolo2

Recommended Posts

Panowie,

Mam nietypowe pytanko. Mam zestaw stereo oparty na wzmacniaczu primare i21. No i mam tez pianino elektryczne (keyboard), który ma fatalne wbudowane głośniki. No wiec kupiłem kabel duży jack ( wyjście z piano) na RCA i podłączyłem do wzmaka. No i jak gram teraz to czuje się jak na sali koncertowej i jest kosmos. Tylko moje pytanie jest teraz takie - bo przeczytałem gdzieś na zachodnich forach, ze można podłączając takie pianino jako instrument zniszczyć/spalić wzmacniacz…? To prawda? Pianino ma swoje pokrętło glosnosci i trzeba je ustawić na maxa, żeby było coś słychać. Tak samo wzmacniacz tez muszę dużo wyżej kręcić bo poziom glosnosci jest dużo niższy niż w przypadku cdeka itd.

Dnia 1.03.2022 o 19:40, mateolo2 napisał:

Panowie,

Mam nietypowe pytanko. Mam zestaw stereo oparty na wzmacniaczu primare i21. No i mam tez pianino elektryczne (keyboard), który ma fatalne wbudowane głośniki. No wiec kupiłem kabel duży jack ( wyjście z piano) na RCA i podłączyłem do wzmaka. No i jak gram teraz to czuje się jak na sali koncertowej i jest kosmos. Tylko moje pytanie jest teraz takie - bo przeczytałem gdzieś na zachodnich forach, ze można podłączając takie pianino jako instrument zniszczyć/spalić wzmacniacz…? To prawda? Pianino ma swoje pokrętło glosnosci i trzeba je ustawić na maxa, żeby było coś słychać. Tak samo wzmacniacz tez muszę dużo wyżej kręcić bo poziom glosnosci jest dużo niższy niż w przypadku cdeka itd.

Jakbyś podał model tego pianina to byłoby łatwiej podpowiedzieć. Ale generalnie takie pianina zazwyczaj mają wyjścia słuchawkowe  (phones) i liniowe (output L i R). Powinieneś korzystać wyłącznie z wyjść liniowych, na pewno nie z wyjścia słuchawkowego. Co do przewodu to powinien zostać zastosowany przewód 2 x TRS (jack) - 2 x RCA (chinch).

Edytowano przez greg235

41 minut temu, greg235 napisał:

Jakbyś podał model tego pianina to byłoby łatwiej podpowiedzieć. Ale generalnie takie pianina zazwyczaj mają wyjścia słuchawkowe  (phones) i liniowe (output L i R). Powinieneś korzystać wyłącznie z wyjść liniowych, na pewno nie z wyjścia słuchawkowego. Co do przewodu to powinien zostać zastosowany przewód 2 x TRS (jack) - 2 x RCA (chinch).

Przepraszam, masz rację. Pianino to yamaha np32 i ma tylko wyjście oznaczone phones/out słuchawkowe, które ma bardzo niski poziom czułości i trzeba je ustawiać prawie na maxa, żeby w ogóle było coś słychać. I tam mam podłączone duży jack do RCA na wejściu we wzmacniaczu. Tak w instrukcji pianina to wyglada. Wszystko działa, ale ten wzmacniacz muszę ustawiać dwa razy głośniej niż normalnie, żeby mieć wystarczająca głośność na kolumnach, a na pianinie max… 

C59CF10D-51B5-4EF1-8944-89EA780AA44C.png

2EF1235B-F9FD-4F47-A7CA-56E51708D7EC.png

5 godzin temu, S4Home napisał:

W chwili, gdy potencjometr na pianinie odkręcony jest w zakresie 0-80 to% to jest czysty jak łza, w chwili gdy przekracza 80% to niezależnie czy jest podłączony do mojego systemy stereo, czy słuchawek czy gram na jego wbudowanych głośnikach to zawsze przy mocniejszych uderzeniach w klawiaturę pojawia się zniekształcenia (jakby głośnik przysłowiowo pierdzial)

4 godziny temu, mateolo2 napisał:

W chwili, gdy potencjometr na pianinie odkręcony jest w zakresie 0-80 to% to jest czysty jak łza, w chwili gdy przekracza 80% to niezależnie czy jest podłączony do mojego systemy stereo, czy słuchawek czy gram na jego wbudowanych głośnikach to zawsze przy mocniejszych uderzeniach w klawiaturę pojawia się zniekształcenia (jakby głośnik przysłowiowo pierdzial)

Faktycznie to dość prosty model pianina cyfrowego, który ma tylko wyjście słuchawkowe. Pianino powinno być podłączone do wzmacniacza przewodem symetrycznym (dwie żyły najlepiej w oddzielnych ekranach i izolacjach), od strony pianina zakończonym symetrycznym wtykiem TRS 1/4 (duży jack stereo), a z drugiej strony dwoma wtykami RCA (chinch) podłączonymi do wzmacniacza na wejście Line 1 lub 2. Głośność na pianinie nie powinna przekraczać 70%, albo inaczej powinna być ustawiona tak, że przy najmocniejszym uderzeniu w klawisze obojętnie czy na dole czy na górze skali, nie powinny być generowane żadne zniekształcenia/przesterowania dźwięku (charczenie w głośnikach). I nic nie powinno się dziać.

19 godzin temu, mateolo2 napisał:

gdy przekracza 80% to niezależnie czy jest podłączony do mojego systemy stereo, czy słuchawek czy gram na jego wbudowanych głośnikach to zawsze przy mocniejszych uderzeniach w klawiaturę pojawia się zniekształcenia (jakby głośnik przysłowiowo pierdzial)

Dnia 1.03.2022 o 19:40, mateolo2 napisał:

Tylko moje pytanie jest teraz takie - bo przeczytałem gdzieś na zachodnich forach, ze można podłączając takie pianino jako instrument zniszczyć/spalić wzmacniacz…? To prawda?

No to nie spalisz wzmacniacza ale uszkodzisz kolumny.

Piotr