Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Hej,

Chciałbym z Wami poruszyć pewien temat dotyczący kabli. Posiadam kabel głośnikowy typu star-quad, w którym jak nazwa wskazują są cztery 4 żyły po 2mm, po dwie na plus i dwie na minus. 

Pewien kolega audiofil zasugerował mi, żeby zrobić konstrukcje typu shotgun, w celu podniesienia jakości dźwięku i idąc myślą Paula z Ps Audio - im więcej miedzi tym lepiej. 

Czyli, żeby na jeden kanał zastosować dwa takie kable głośnikowe - jeden oddzielnie na plus (składający się z 4 mniejszych żył po 2mm) i drugi na minus. Czyli w systemie 4 odcinki po dwa na kanał. 

Nie wiem czy jest na to jakaś inna nazwa niż shotgun. Ktoś z Was przerabiał temat? Faktycznie taka konstrukcja będzie miała pozytywny wpływ na poprawę brzmienia?

Napisano
Dnia 10.03.2022 o 21:58, mateolo2 napisał:

Czyli, żeby na jeden kanał zastosować dwa takie kable głośnikowe - jeden oddzielnie na plus (składający się z 4 mniejszych żył po 2mm) i drugi na minus. Czyli w systemie 4 odcinki po dwa na kanał. 

Czy dobrze zrozumiałem , masz teraz kabel do podłączenia kolumn z czterema gniazdami i wzmacniacza z czterema terminalami głośnikowymi. Chcesz skręcić w tym kablu dwie żyły plusa ze sobą i dwie minusa. Następnie chcesz dokupić taki sam kabel i zrobić to samo.  Uzyskasz w ten sposób to co masz w tej chwili tylko inny przekrój żył przewodzących. Dla mnie sens jest " 0 " , ale zawsze możesz eksperymentować :) 

Żeby nie było , że piszę tą opinię gołosłownie , to robiłem taki eksperyment z Talk Concert 4. Efekt był żaden. A jak chcesz duuużo miedzi to mam kabel Kody , 5 cm średnica i miedzi od cholery :) 

IMG_2214.JPG

koda.jpg

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

Czy dobrze zrozumiałem , masz teraz kabel do podłączenia kolumn z czterema gniazdami i wzmacniacza z czterema terminalami głośnikowymi. Chcesz skręcić w tym kablu dwie żyły plusa ze sobą i dwie minusa. Następnie chcesz dokupić taki sam kabel i zrobić to samo.  Uzyskasz w ten sposób to co masz w tej chwili tylko inny przekrój żył przewodzących. Dla mnie sens jest " 0 " , ale zawsze możesz eksperymentować :) 

Żeby nie było , że piszę tą opinię gołosłownie , to robiłem taki eksperyment z Talk Concert 4. Efekt był żaden. A jak chcesz duuużo miedzi to mam kabel Kody , 5 cm średnica i miedzi od cholery :) 

IMG_2214.JPG

koda.jpg

Prawie dobrze zrozumiałeś.

Juz Wam tłumacze dokładniej :)

Moje kolumny maja dwa gniazda, a nie cztery jak do bi-wiringu. Tak samo wzmacniacz ma klasycznie 4 gniazda (zdjęcia)

Na chwile obecna mama taki kabel jak na zdjęciu (ten szary). Ma on w sobie cztery żyły. Dwie skręca się ze sobą na plus, a drugie dwie na minus. 

I pomysł polega na tym, żeby wszystkie te cztery żyły w jednym kablu skręcić ze sobą i podlaczyc pod jeden banan - na plus. A potem wziąć drugi cały taki kabel i podlaczyc tak samo pod drugi banan i zrobić minus. Czyli z jedna kolumnę ze wzmakiem łączymy dwoma oddzielnymi kablami. Jeden kabel na minusy, a drugi na plusy. I tak samo z druga kolumna. Czyli łącznie mamy 4 odcinki kabla glosnikowego na każdy minus/plus. A prościej mówiąc caly przewod głośnikowy zamiast rozbijać na plus i minus używamy tylko na plus, a drugi na minus.

Na zachodnich forach opisują to jako właśnie shotgun albo double run. Znalazłem to z kumpel w wątku o tym przewodzie, ze ludzie tak robią i znacząco polepsza to granie.

E5846204-971B-4695-AC7A-FA7540524D22.jpeg

0607C09E-B79F-4DC5-92C4-A148868FBE66.jpeg

763E153C-35CA-408E-847D-EF4D5B86F9A9.jpeg

DD9532C7-2DA8-467E-89CF-F209F9C7FDD0.jpeg

Edytowano przez mateolo2
Napisano
11 minut temu, mateolo2 napisał:

I pomysł polega na tym, żeby wszystkie te cztery żyły w jednym kablu skręcić ze sobą i podlaczyc pod jeden banan - na plus.

Na wstępie sprawdź czy jak skręcisz te kable to dasz radę wepchnąć je we wtyki bananowe ?

Napisano
3 minuty temu, tomek4446 napisał:

Na wstępie sprawdź czy jak skręcisz te kable to dasz radę wepchnąć je we wtyki bananowe ?

Sprawdzone, trzeba pokombinować ale do poleconych przez Ciebie Bp-6201 wejdą. Wejdzie przynajmniej sam miedziany przewodnik :) 

11 minut temu, PaVson napisał:

Może ktoś testował z forum musiał byś trochę poszperać w tematach kablarskich, najlepiej sprawdź i napisz swoje spostrzeżenia. Tylko zastanawiam się po co tyle miedzi?

A nie mam pojęcia 😂 po prostu się tym ludzie na zachodzie zachwycają i sam chciałem spróbować.