Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam,

Zastanawiam się nad zakupem, któregoś z powyższych wzmacniaczy. Posiadam kolumny Polk s20e, a muzyki słucham z TV (jack-rca), odtwarzacza CD (Harman Kardon hd710) oraz gramofonu (Rega Planar 1 + art dj pre II). Który z wymienionych w tytule wzmacniaczy polecilibyście przy takim zestawieniu? Muzyka to głównie rock.

Edytowano przez Jurda
Napisano

Witaj,

NAD 328 jest nowszy i lepiej wyposażony. Za to płacisz. Pod kątem brzmienia powiedział bym jednak że model 316 da od siebie więcej dobrego z Polk S20.

Czego słuchasz z TV w ten sposób połączony? Bo jeśli spotify, radio internetowe to ten DAC w 328 może Ci się przydać.

Zależy więc od Ciebie.

Z brzmienia 316. ale może 328 bym po prostu bardziej uniwersalny dla Ciebie.

Piotr

Napisano (edytowany)
51 minut temu, S4Home napisał:

NAD 328 jest nowszy i lepiej wyposażony. Za to płacisz. Pod kątem brzmienia powiedział bym jednak że model 316 da od siebie więcej dobrego z Polk S20.

I właśnie to mi daje do myślenia, wolałbym chyba wybrać wzmacniacz, który więcej z tych kolumn wyciągnie...

Na tym połączeniu slucham muzyki ze Spotify, nie wiem czy jest jakaś mądra odpowiedz na to pytanie, ale czy dużo tracę na takim połączeniu w porownaniu do tego co oferuje 328?

@S4Home jeszcze jedno pytanie, czy te NADy są dostępne w Waszym sklepie?

Edytowano przez Jurda
Napisano

Witaj!
NAD 316 to absolutny faworyt, ciężko będzie o lepiej grający wzmacniacz w tych pieniądzach ;) 
Warto do niego dokupić mini przetwornik Fiio D03 aby podpiąć telewizor.
Jeśli jednak chciałbyś uzyskać wyższą jakość streamingu, trzeba by było odejść od TV i wybrać jakiś zewnętrzny streamer.
Telewizor niestety jest bardzo kiepskim źródłem dźwięku.

Napisano
Dnia 16.03.2022 o 12:06, Q21 napisał:

Warto do niego dokupić mini przetwornik Fiio D03 aby podpiąć telewizor.

Ten Fiio wygląda ciekawie, ale zastanawiałbym się być może nad chromecastem... Poza Spotify często odpalam sobie też koncerty z YT i zastanawiam się jak wtedy wygląda połączenie go z TV i DAC?

Ogólnie dysponuje takim sprzętem jak Play box tv, który to ma wbudowany chromecast, ale w moim pudełku nie ma innego wyjścia niż Hdmi, który podpinam pod tv i z niego już podłączam się aktualnie do wzmacniacza przez jack - rca lub przez przewód optyczny. Czyli jak rozumiem w takim połączeniu TV wpływa na pogorszenie jakości? 

Co do DACa to zastanawiam sie nad CA dac 100, w tej cenie chyba nic lepszego nie znajdę... chociaż najpierw chciałbym sie osłuchać w tym co oferuje sam NAD, a później być może zastanowiłbym sie nad wypożyczeniem czegoś i sprawdzeniem jak gra...

A czy ktoś jest w stanie powiedzieć mi jak w roli DACa sprawdzi się Topping MX3 (aktualnie posiadam), którego jednak do NADA idzie podłączyć jedynie przez wyjście słuchawkowe?

Ps. Wybór padł na c316. :)

Napisano
Dnia 15.03.2022 o 07:48, Jurda napisał:

@S4Home jeszcze jedno pytanie, czy te NADy są dostępne w Waszym sklepie?

Niestety nie. Nadów obecnie nie ma albo są dostepne tylko w Topach.

Jeśli chcesz używać wzmacniacz do podłączenia TV to taki Fioo Ci wystarczy. ale TV nie jest dobrym źródłem na pewno do muzyki. Tu koniecznie pomyśl o jakimś źrodle.

CA 100 jest super i do tego tani transport i masz fajne źrodło.

Piotr

Napisano

@S4Home

@Q21

Dzięki za wskazówki i tak jak pisałem, wybor padł na NAD C316 i z tego wyboru jestem zadowolony. :) zaszastanawiam się teraz właśnie nad tym jak podpiąć do wzmaka tv, a właściwie boxa  wbudowanym chromecastem. Chciałbym porównać w tym temacie Fiio i CA 100, czy w Waszych sklepach istnieje możliwość wypożyczenia jednego i drugiego?

Napisano

Akurat Dac Magic 100 jest chwilowo niedostępny a szkoda, bo jest to najczęściej wybierany dac w tym budżecie. W obecnej sytuacji wybrałbym Topping D10s. W swojej cenie nie do przebicia no i spełni swoją funkcję. Można go oczywiście wypożyczyć od nas. Zapraszam do kontaktu na priv lub bezpośrednio z salonem.