Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Uzywam zestawu heco aurora 5.1 + denon 2700. 

Zestaw uzywany jest do filmu, grania i sluchania muzyki przez spotify(apka w avr). Wszystko leci przez eARC(oczywiscie poza spotify ktore dziala bezposrednio).

Telewizor podaje dzwiek uzywajac bypass w bitstream.

Teraz mam problem z ustawieniem odciecia dla glosnikow i suba.

Glosniki: wszytkie male, 80 Hz. Ok?

Sub: LFE odciecie 120 Hz. Ok?

Teraz jak gra audio 2.0 - np. filmik YT lub Spotify to sub zupelnie nie gra. Calosc idzie przez front kolumny. Nie powinno byc tak ze crossover w LFE przezkazuje niskie na suba? Jak przestawie na LFE+MAIN to tak sie dzieje.

Dodatkowo dochodzi przy dzwieku 5.1 do dziwnej rzeczy. Jak dlugo nic nie jest podane na LFE to sub wchodzi w jakis stan oszczedzania energii czy cos takiego i slychac wyraznie "PYK" w subie czasami. Tak jakby bylo przepiecie lub sie zalaczal. Nie wiem jak to wyeliminowac.

Czy moje ustawienie jest ok czy cos powinienem zmienic?

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, LukeWookiee napisał:

Glosniki: wszytkie male, 80 Hz. Ok?

OK.

Sub: LFE odciecie 120 Hz. Ok?

OK.

Teraz jak gra audio 2.0 - np. filmik YT lub Spotify to sub zupelnie nie gra.

I TAK MA BYĆ !

Calosc idzie przez front kolumny. Nie powinno byc tak ze crossover w LFE przezkazuje niskie na suba?

A skąd w stereo weźmie ten kanał LFE ?

Jak przestawie na LFE+MAIN to tak sie dzieje.

Wówczas załączasz sztucznie suba i ten sam sygnał idzie zarówno na fronty jak i suba.

Dodatkowo dochodzi przy dzwieku 5.1 do dziwnej rzeczy. Jak dlugo nic nie jest podane na LFE to sub wchodzi w jakis stan oszczedzania energii czy cos takiego i slychac wyraznie "PYK" w subie czasami. Tak jakby bylo przepiecie lub sie zalaczal. Nie wiem jak to wyeliminowac.

Powtórzę się i tak ma być :) Jak chcesz by sub się nie wyłączał zmień funkcję AUTO na ON w subwooferze.

Edytowano przez tomek4446