Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
12 minut temu, gogiel napisał:

Ten kabel co wyżej podałeś to jakiś dobry, czy zamówić lepszej jakości? 

Oooo ! Klient bogatszy ! :)

No to możesz zaszaleć i nabyć ten

https://www.audiofan24.pl/p527,sc-onyx-2025-mk2-kabel-instrumentalny-wysokiej-klasy-2-zyly-w-ekranach-kolor-niebieski-320-0102.html

Dźwiękowo oba kable nie do odróżnienia . Tutaj głównie chodzi o jak najniższą pojemność kabelka.

Do tego możesz zastosować wtyki :

https://muzyczny.pl/148561_Amphenol-ACPRRED-wtyk-RCA-na-kabel-czerwony.html

https://muzyczny.pl/122736_Amphenol-ACPRBLK-wtyk-RCA-na-kabel-czarny.html

lub lekkie wtyki typu :

https://blackdotaudio.eu/wtyk-rca-cinch-kacsa-rp-201g-9---zlocony-24k---na-kabel-9mm,74,10631.html

Napisano
3 minuty temu, gogiel napisał:

Kable wtyki zamówione, w środę będą, klapa wypolerowana trochę było zataczania kółek.

No i elegancko :) Jak da radę to postaraj się nie przekraczać 1 metra długości kabla. Ogólnie im krótszy tym lepiej.

Jaki kabel zamówiłeś ?

Jak wrócę z pracy podeślę jakieś zdjęcia jak to u mnie w środku drapaka wygląda.

Napisano

@gogiel tak jak obiecałem , w załączniku zdjęcia .

- opcja pierwsza kable wlutowane w oryginalną płytkę ale rozdzielona masa gramofonu od mas sygnałowych.

- opcja druga , pominięcie płytki i kable ramienia połączone bezpośrednio z kablem IC . Masy j.w.

Olej estetykę , to ma być po prostu trwałe. Zwróć uwagę na zablokowanie kabla IC przy wyjściu z plinty. Jak nie da się oryginalną blaszką to musisz pokombinować . Zwykle oryginalny kabel jest cieńszy i trzeba poszerzyć np. pilnikiem wycięcie w dolnej płycie.

20211206_203715.jpg

20211206_213600.jpg

Napisano
3 godziny temu, tomek4446 napisał:

No i elegancko :) Jak da radę to postaraj się nie przekraczać 1 metra długości kabla. Ogólnie im krótszy tym lepiej.

Jaki kabel zamówiłeś ?

Zamówiłem ten droższy 😁 1m, bo właśnie czytałem że to max. 

Ja zamówiłem 1 m kabla podwójnego. A u Ciebie na zdjęciu widzę dwa podwójne kable?

Napisano
33 minuty temu, gogiel napisał:

Ja zamówiłem 1 m kabla podwójnego. A u Ciebie na zdjęciu widzę dwa podwójne kable?

Eeee , chyba zapomniałem Ci o czymś napisać :) 

Zacznijmy od początku :) Masz dwa kanały lewy i prawy. każdy z tych kanałów ma dwa piny do podłączenia. Żyłę sygnałową i masę sygnałową. Ile to będzie razem kabelków ? :) 

A teraz spójrz na zdjęcie ile ma zamówiony przez Ciebie kabelek ? :) 

Sorry , nie mogłem się powstrzymać :) 

Aby zrobić metr kabla IC musisz kupić 2 metry Sommera. Ten kabel ma dwie żyły i ekran. to bardzo ułatwia sprawę . Odizolowujesz dłuższy odcinek ok. 7 cm każdego z dwóch kabli . Ekrany skręcasz razem / ekran z dwóch żył jednego kabla i dwóch żył drugiego kabla/ i dolutowujesz do punktu masy w płytce gramofonu / czarne kabelki/ pozostałe cztery kabelki do odpowiednich kabelków ramienia odpowiadających za masy sygnałowe i żyły gorące. Z drugiej strony robisz to samo dolutowując wtyki RCA i do skręconych ekranów po założeniu koszulki termokurczliwej / lub po prostu taśmy izolacyjnej/ dolutowujesz widełki miedziane ze sklepu elektrycznego. Możesz też do skręconych ekranów dolutować zwykły kabelek jednożyłowy , linkę i do niego widełki. Kabel uziemienia powinien być dłuższy , będziesz miał wygodniej przy podłączaniu.

sommer.jpg

Napisano (edytowany)

No tak to dobrze zamówiłem 2x1m. 

1 minutę temu, gogiel napisał:

No tak to dobrze zamówiłem 2x1m.  Bo on jest podwójny czyli dwużyłowy 

Edytowano przez gogiel
Napisano
7 godzin temu, gogiel napisał:

A ta wkładka będzie lepiej grać od tej co mam?

Wkładki nie grają lepiej lub gorzej. Grają inaczej. Ten fakt sprawia , że zabawa zaczyna się robić drogawa , bo żaden Salon nie wypożycza wkładek na testy i kupujemy w ciemno. Cena nie jest tu w pełni wyznacznikiem tego co nam się spodoba . Np. mam Goldringa 2100 za 1200 zł , a wolę dźwięk tej podlinkowanej AT 95 za dwie stówy.

AT zagra po prostu zupełnie inaczej niż Shure , pozwoli Ci to na uzyskanie jakiejś bazy do pójścia do przodu , zorientowania się co Ci w dźwięku z drapaka przeszkadza ,a co nie. 

Jak masz wolne środki to oczywiście możesz kupić 

https://www.tophifi.pl/gramofony/akcesoria-gramofonowe/audio-technica-at-vm95sh.html?gclid=Cj0KCQjw1ZeUBhDyARIsAOzAqQI5St1CEhVJUjWzTKyML-WXq-4jigyy4_OeSXEls2lJVONYIQOj58YaAtuIEALw_wcB

Ale uprzedzam ,szlif shibata jest wymagający co do jakości płyt tak ich stanu technicznego jak i realizacji. 

Napisano
2 godziny temu, tomek4446 napisał:

Wkładki nie grają lepiej lub gorzej.

No tutaj to wdałbym się w polemikę z Tobą Tomek ;) Moim zdaniem grają lepiej lub gorzej. Oczywiście grają też, tak jak piszesz, inaczej. Zresztą generalnie tak jest z całym sprzętem audio. Przykładem najbardziej jaskrawym są chyba kolumny głośnikowe - są te lepsze/gorsze i te prezentujące różne szkoły grania :) 

Napisano
2 godziny temu, Audio Autonomy napisał:

No tutaj to wdałbym się w polemikę z Tobą Tomek

Grzesiek , moja filozofia jest taka , zaczynamy od dołu ,by piąć się do góry. :)

Aby poznać różnice między wkładkami zaczynam od podstawowej i to ona stanowi punkt odniesienia. Jak zacznę kupować jak leci patrząc tylko na cenę ,to sprawa robi się jak dla mnie za bardzo " loteryjna".