1Ender Napisano 12 maja 2022 Udostępnij Napisano 12 maja 2022 (edytowany) Do szczura dokup igłę od Jico. Najlepiej HE (hypereliptyk). Kupowałem od nich. Super sklep. Kod 192-95HE. Koszt 136.78 €+ wysyłka 12 € lub Eliptyk kod 192-95ED. Koszt 67.90 € + wysyłka 12 €. Lepszy HE i ten bym Ci polecał. https://www.dacapoaudio.com/2665-Shure-N-95-styli.html Edytowano 12 maja 2022 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gogiel Napisano 12 maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 maja 2022 A nie lepiej od razu kupić taką wkładkę z igłą https://www.tophifi.pl/gramofony/wkladki-i-igly-gramofonowe/audio-technica-vm540ml.html?gclid=Cj0KCQjw4PKTBhD8ARIsAHChzRI5mFAcGusZXgl0Tw2nJKNBOW9zHqc9eIpJGIuqWxrj-4udziUbp2IaAqCdEALw_wcB Czy nie ma sensu się pakować Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 12 maja 2022 Udostępnij Napisano 12 maja 2022 Masz bardzo dobrą wkładkę. Najpierw osłuchaj się. Zakup dobrej igły to wyższy level. Ja jestem za igłą. HE będzie w sam raz. Będziesz zadowolony. Podstawa to dobra kalibracja wkładki przy nowej igle. Oprócz siły nacisku ważny też jest antyscating. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 13 maja 2022 Udostępnij Napisano 13 maja 2022 7 godzin temu, gogiel napisał: Czy nie ma sensu się pakować Jest , też bym zaczął . Będziesz miał porównanie z Shure który u mnie przynajmniej gra miękkim ciepłym dźwiękiem. Zobaczysz która prezentacja Ci bardziej pasuje i w jakim kierunku iść. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 13 maja 2022 Udostępnij Napisano 13 maja 2022 @tomek4446. Tomek! U mnie szczur gra z pazurem, bardzo dobrą dynamiką. I tak zacząłbym od wymiany igły. Dobra igła, lepsza dynamika, więcej szczegółów tak po krótce. :)))) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gogiel Napisano 13 maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 maja 2022 Zobaczę jak będzie współgrał z moim wzmacniaczem i wtedy pomyślę, na razie czekam na przejściówkę z din na rca. A oto to mój gramofon😀 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 13 maja 2022 Udostępnij Napisano 13 maja 2022 9 godzin temu, gogiel napisał: na razie czekam na przejściówkę z din na rca. Potrafisz lutować ? Olej tą przejściówkę , kup https://www.czakmusic.pl/proel-hpc305-dwuzylowy-plaski-kabel-2-x-0-21-mm2,3,9199,26461 i wlutuj kabel bezpośrednio w płytkę wewnątrz plinty / choć ja lutuję bezpośrednio pod kable ramienia , początkującym nie polecam , można spalić cieniutkie kabelki /. To prosty zabieg. Jak nie dasz rady sam to zanieś drapaka do pierwszego lepszego serwisu elektroniki. Tutaj masz schematy podłączeń Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 13 maja 2022 Udostępnij Napisano 13 maja 2022 10 godzin temu, gogiel napisał: A oto to mój gramofon😀 Qrcze, zacnie ten gramofon wygląda 😀 oby służył jak najdłużej. @tomek4446 tymi schematami to tylko Kolegę 😄. @gogiel możesz też obciąć wtyk din i pod obecny przewód podłączyć rca. Środkowy pin we wtykach din to masa sygnałowa i te oploty dajesz na masę rca z rozbiciem na kanały. Typową masę GND musisz podpiąć dodatkowym przewodem choćby z obudowy gramofonu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gogiel Napisano 13 maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 maja 2022 (edytowany) Chciałem tak zrobić żeby wlutować kabel. Ale doszedłem do wniosku niech zostanie w oryginale. Edytowano 13 maja 2022 przez gogiel Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 13 maja 2022 Udostępnij Napisano 13 maja 2022 Jak będziesz brać przejściówkę z din na RCA to koniecznie z uziomem. Np. https://allegro.pl/oferta/adapter-przejscie-din-3-5-2x-rca-do-gramofonu-10232659854?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=supercena&utm_term=desc-yes&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_rtvagd_pla_ss_sc&ev_adgr=rtvagd_sc&ev_campaign_id=15023900828&gclid=Cj0KCQjwg_iTBhDrARIsAD3Ib5irC0A2llBTYCz4jp4GCOT5q8JG5QTFufhhLvAhfStWh_VdhLVM7OcaAqIkEALw_wcB Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gogiel Napisano 14 maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 maja 2022 Zamówiłem z uziemieniem. Mam nadzieję że dzisiaj przyjdzie. Mam pytanie odnośnie klapy, chodzi o jakiś skuteczny domowy sposób zpolerowania jej, bo ma widoczne rysy pod światło. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 14 maja 2022 Udostępnij Napisano 14 maja 2022 2 godziny temu, gogiel napisał: skuteczny domowy sposób zpolerowania jej, bo ma widoczne rysy pod światło. Możesz spróbować pastą polerską samochodową do karoserii. Są różne gradacje zaczynasz od grubszej a następnie tej do polerowania. Zapytaj w sklepach motoryzacyjnych. Ja usuwałem grubsze rysy taką https://lakierniczy-malarski.pl/pl/p/Pasta-polerska-K2-ULTRA-CUT-skuteczna-do-usuwania-nawet-duzych-rys-100-ml/6929?utm_source=shoper&utm_medium=shoper-cpc&utm_campaign=shoper-kampanie-google&shop_campaign=1082046494&gclid=Cj0KCQjwg_iTBhDrARIsAD3Ib5iw-BAWfoRnZMs5fpzY2E3-zVYwScstxcm4UP5OVjkvPNBrt9T4lsUaAuKwEALw_wcB Do polerowania musisz zdemontować pokrywę ! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 14 maja 2022 Udostępnij Napisano 14 maja 2022 14 godzin temu, Chilli napisał: @tomek4446 tymi schematami to tylko Kolegę 😄. hehe zniknęło słówko wystraszysz. PS fajnie, sam sobie odpisuje. @gogiel co do polerowania, to ręcznie urobisz się po pachy, dobrze byłoby gdybyś miał dostęp do polerki a jeśli tak to wybierz gąbkę średnią lub miękką i uważaj, by nie przegrzać pokrywy, Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gogiel Napisano 14 maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 maja 2022 Myślałem o papieże wodnym i wypolerowaniu to filcem który zakłada się do wrzeciona wiertarki oczywiście z pastą polerską Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 14 maja 2022 Udostępnij Napisano 14 maja 2022 2 godziny temu, gogiel napisał: Myślałem o papieże wodnym Wg. mnie zbyt drastycznie , chociaż to zależy od głębokości rys. Po papieże przez miesiąc będziesz to polerował 2 godziny temu, Chilli napisał: fajnie, sam sobie odpisuje. Krzysiek , w tym wieku już tak jest i lepiej nie będzie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 14 maja 2022 Udostępnij Napisano 14 maja 2022 Przyszedł mi do głowy zestaw do polerowania reflektorów samochodowych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 14 maja 2022 Udostępnij Napisano 14 maja 2022 To dobra opcja Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gogiel Napisano 14 maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 maja 2022 Spróbuję tą pastą do reflektorów Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 15 maja 2022 Udostępnij Napisano 15 maja 2022 https://youtu.be/yy6nfc0fG1Q Obejrzyj ciekawy film. A propos polerki. Później można wykorzystać do samochodu. :))))) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gogiel Napisano 16 maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 maja 2022 Przejściówka doszła co do jakości odsłuchu na moim sprzęcie mam mieszane uczucia, brakuje tego analogowego ciepła i na dodatek po podpięciu masy do wzmacniacza z tej przejściówki słychać buczenie a jak jest nie podpiętą to buczenia nie ma ale za to słychać trzaski jak gramofon nie jest włączony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 16 maja 2022 Udostępnij Napisano 16 maja 2022 Dlatego lepszym pomysłem jest jednak przelutowanie DIN na RCA. Z tymi przejściówkami zwykle są jakieś problemy Trzeba tylko uważać na łączenie mas. Najlepiej byłoby odkręć dolną pokrywę i oddzielić masę urządzenia od masy sygnałowej (w przypadku wtyków DIN są one połączone). Można ją wyciągnąć dowlnym cieniutkim przewodem na zewnątrz (do podłączenia do GND we wzmacniaczu). Wtyki RCA lutujesz tak jak napisał @Chilli - środkowy pin RCA do środkowego przewodu kabla, a ekran do zewnętrznej części RCA. No i tak dla obu kanałów Polerka - jeżeli pokrywa nie jest mocno porysowana (nie ma głębokich rys), to wystarczy pasta polerska (a w zasadzie z dwie gradacje). Jeżeli są głębokie zarysowania, to bez przejechania wodnym papierem raczej się nie obejdzie. Ostrzegam - sporo jest z tym pracy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 16 maja 2022 Udostępnij Napisano 16 maja 2022 7 minut temu, Audio Autonomy napisał: Najlepiej byłoby odkręć dolną pokrywę i oddzielić masę urządzenia od masy sygnałowej Mówiłem przecie, to mi zaraz napisali , że straszę itd. Nawet schemacik zamieściłem 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gogiel Napisano 16 maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 maja 2022 I chyba trzeba będzie przelutować kable, bo ta przejściówka to niezbyt dobry pomysł już przy lekkim ruchu są trzaski. Dobrze ze tomek4446 zapodał schemacik to może polutuje. Gorzej jak rozkręcę dolną obudowę i będzie problem co z czym😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 16 maja 2022 Udostępnij Napisano 16 maja 2022 @gogiel Zdejmij pokrywę , talerz , zablokuj ramię / taśmą lub drucikiem/ , ustaw dwa pudełka na stole o wysokości większej niż ramię gramofonu. Odwróć plintę i jej boki połóż na pudełkach . Odkręć pokrywę dolną , będziesz miał w środku płytkę z jednej strony dolutowanymi kablami ramienia z drugiej kablami sygnałowymi. Jak nie chcesz robić radykalnej przeróbki to nie ruszasz kabli ramienia a odlutowujesz tylko sygnałowy i zastępujesz go np. Proelem. Na płytce powinien być jeden styk kabli czarnych , to połączenie mas z ramienia , silnika itp. Tutaj wlutujesz jeden cienki miedziany kabel i wyprowadzasz go na zewnątrz. Nie łączysz z sygnałowym. I tyle. Przed chwilą, tomek4446 napisał: Tutaj wlutujesz jeden cienki miedziany kabel i wyprowadzasz go na zewnątrz. Nie łączysz z sygnałowym. Lub robisz wg. tego schematu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gogiel Napisano 16 maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 maja 2022 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: @gogiel Zdejmij pokrywę , talerz , zablokuj ramię / taśmą lub drucikiem/ , ustaw dwa pudełka na stole o wysokości większej niż ramię gramofonu. Odwróć plintę i jej boki połóż na pudełkach . Odkręć pokrywę dolną , będziesz miał w środku płytkę z jednej strony dolutowanymi kablami ramienia z drugiej kablami sygnałowymi. Jak nie chcesz robić radykalnej przeróbki to nie ruszasz kabli ramienia a odlutowujesz tylko sygnałowy i zastępujesz go np. Proelem. Na płytce powinien być jeden styk kabli czarnych , to połączenie mas z ramienia , silnika itp. Tutaj wlutujesz jeden cienki miedziany kabel i wyprowadzasz go na zewnątrz. Nie łączysz z sygnałowym. I tyle. Lub robisz wg. tego schematu. Ten kabel co wyżej podałeś to jakiś dobry, czy zamówić lepszej jakości? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts