Kamil009 Napisano 26 maja 2022 Napisano 26 maja 2022 Witam, wszystkich. Zamierzam zmienić swoje stare graty na coś nowszego. Do rzeczy. Posiadam obecnie system oparty na: Wzmacniacz Sansui 5500 + kolumny Wharfedale Linton 3 Xp + Gramofon Adam GS 424. Jako, że przerzucam się na Spotify/Tidal/Youtube z TV potrzebuję "aktualizacji" sprzętu. Grać to wszystko ma w salonie 27m2. Pomysł jest taki: wzmacniacz zostaje, wydaje mi się, że to solidny piec. Obecne kolumny wypadają, grają jak typowe kolumienki z lat 70-80, potrzebuję czegoś bardziej detalicznego, żywszego z niższym basem - wymaganie jest takie, że muszą być to monitory, prawdopodobnie podparte subem. Po głowie chodzą mi następujące typy: Stx Electrino M100 lub Polk Audio S20e. Do tego zestawu sub, prawdopodobnie używany typu Velodyne CHT10 itp, choć obawiam się o awaryjność używanego suba. Do tego najprostrzy DAC taki jak Fiio D03. Czy taka koncepcja jest odpowiednia ? Nie ukrywam, że zatrzymałem się na zestawach vintage i potrzebuję odświeżenia, również jeśli chodzi o wiedzę. Nie ma opcji na kolumny wolnostojące ze względu na szafkę rtv i za "krótką" ścianę. Wszelkie sugestie mile widziane, pozdrawiam. Odpisz, cytując
Q21 Napisano 26 maja 2022 Napisano 26 maja 2022 Cześć, W zakładanym budżecie miałbyś wspomniane Polki S20e, które zapewnią dynamiczne brzmienie z solidną podstawą basową. Subwoofer zawsze z czasem możesz dokupić do nich i Velodyne CHT10 czy SVS SB12 będą dobrym kierunkiem poszukiwań. Warto byłoby także posłuchać Klipsch RP600m, które zagrają typową V-ką ale może przypadną Ci do gustu ze względu na czystość i detal z mocną podstawą basową. Odpisz, cytując
lysy Napisano 26 maja 2022 Napisano 26 maja 2022 3 godziny temu, Kamil009 napisał: Do tego zestawu sub, prawdopodobnie używany typu Velodyne CHT10 itp, choć obawiam się o awaryjność używanego suba. Zawsze można kupić w dobrej coś z ekspozycji na gwarancji np. 1 lub 2 Kolumny Polk Audio, Klipsch Odpisz, cytując
S4Home Napisano 27 maja 2022 Napisano 27 maja 2022 Moim zdaniem jeśli do zakupu są i kolumny i sub to tylko używane. Jasne S20 to fajne kolumny ale to już ile budżetu zuzywasz. Te 2000 to masz i na kolumny i na suba? Piotr Odpisz, cytując
Jurda Napisano 27 maja 2022 Napisano 27 maja 2022 Mogę polecić Polki s20e. U mnie grają z NADem c316bee, podpinałem do niego różne Toppingi i do połączenia z TV polecam d10s. Zamknąłbyś się w 1.700,- za nówki, a do suba gdyby okazał się niezbędny trzeba byłoby dozbierać. ; ) Odpisz, cytując
Recommended Posts