Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam, wszystkich. Zamierzam zmienić swoje stare graty na coś nowszego. Do rzeczy. Posiadam obecnie system oparty na:

Wzmacniacz Sansui 5500 + kolumny Wharfedale Linton 3 Xp + Gramofon Adam GS 424.

Jako, że przerzucam się na Spotify/Tidal/Youtube z TV potrzebuję "aktualizacji" sprzętu. Grać to wszystko ma w salonie 27m2.

Pomysł jest taki: wzmacniacz zostaje, wydaje mi się, że to solidny piec.

Obecne kolumny wypadają, grają jak typowe kolumienki z lat 70-80, potrzebuję czegoś bardziej detalicznego, żywszego z niższym basem - wymaganie jest takie, że muszą być to monitory, prawdopodobnie podparte subem. Po głowie chodzą mi następujące typy: Stx Electrino M100 lub Polk Audio S20e. Do tego zestawu sub, prawdopodobnie używany typu Velodyne CHT10 itp, choć obawiam się o awaryjność używanego suba. Do tego najprostrzy DAC taki jak Fiio D03. Czy taka koncepcja jest odpowiednia ? Nie ukrywam, że zatrzymałem się na zestawach vintage i potrzebuję odświeżenia, również jeśli chodzi o wiedzę.

Nie ma opcji na kolumny wolnostojące ze względu na szafkę rtv i za "krótką" ścianę.

Wszelkie sugestie mile widziane, pozdrawiam.

Napisano

Cześć,
W zakładanym budżecie miałbyś wspomniane Polki S20e, które zapewnią dynamiczne brzmienie z solidną podstawą basową. Subwoofer zawsze z czasem możesz dokupić do nich i Velodyne CHT10 czy SVS SB12 będą dobrym kierunkiem poszukiwań. 
Warto byłoby także posłuchać Klipsch RP600m, które zagrają typową V-ką ale może przypadną Ci do gustu ze względu na czystość i detal z mocną podstawą basową. 

Napisano
3 godziny temu, Kamil009 napisał:

Do tego zestawu sub, prawdopodobnie używany typu Velodyne CHT10 itp, choć obawiam się o awaryjność używanego suba.

Zawsze można kupić w dobrej coś z ekspozycji na gwarancji np. 1 lub 2

Kolumny Polk Audio, Klipsch

Napisano

Mogę polecić Polki s20e. U mnie grają z NADem c316bee, podpinałem do niego różne Toppingi i do połączenia z TV polecam d10s. Zamknąłbyś się w 1.700,- za nówki, a do suba gdyby okazał się niezbędny trzeba byłoby dozbierać. ; )