Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Mam pytanie  w temacie audio... muzykę poza standardowymi płytami CD odtwarzam (poza CD playerem) również z laptopa w formatach bezstratnych głównie flac. Mam stary (już) wzmacniacz technicsa i podpięty do niego laptop chinchami. Nurtuje mnie jedna rzecz, mianowicie typowe wzmacniacze i amplitunery nie posiadają wejścia HDMI, natomiast kina domowe i jakieś Chińskie comba (np. od VioceKraft) już tak. Gdyby tak podłączyć do takiego amplitunera laptop przez HDMI i wtedy odtwarzać audio z flac to czy jakość dźwięku będzie lepsza od konfiguracji Mini Jack + Chinch? Czy jakiś Audiofil mógłby coś powiedzieć na ten temat?

Napisano

Ciężko powiedzieć. Najlepiej by było gdybyś zaopatrzył się w jakiś DAC z klasycznym wejściem USB typu B. Na pewno sporo zyskasz na jakości dźwięku w porównaniu do połączenia jack-RCA z laptopem.

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano
Dnia 25.07.2022 o 21:35, 1Ender napisał:

Jaki budżet?

Znalazłem coś takiego https://c4i.com.pl/produkt/audio/wzmacniacze-przedwzmacniacze-audio/hds-b41pa100-przelacznik-hdmi-wzmacniacz-audio/ jakby z nieba spadło :) wymarzone urządzenie pod laptopa, już chyba lepiej się nie da ha ha... ale czy to na prawdę zadziała? Mało jest o tym w sieci i czy w ogóle ktoś testował, no i trochę drogie. Proszę o opinie, cokolwiek, ktokolwiek. Opętało mnie to, muszę się przekonać jak zagra FLAC (laptop przez HDMI do cyfrowego wzmacniacza/urządzenia)...