Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

To będzie trudniejsze niż myślałem :D 

Q21 proponował mi kolumny Polk T531, jak one się mają do zestawu Polk Audio Monitor XT60 + XT15 + XT30? W zestawie z Denonem AVR-X1700H wychodzi ok 6k PLN.

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Precell napisał:

Widzę, że te polki różnią się tylko frontami.

Jak to? Cała reszta też się różni, to inna - nowsza seria. Zwróć uwagę, że oba modele mają dwie bierne membrany, basu w małym pomieszczeniu będzie nawet sporo, ale do imprezy raczej się nie nadają :) A z tych 5999 pln na ich stronie, to pewnie coś jeszcze utargujesz.

Edytowano przez no_i_fajnie
Napisano
11 minut temu, Precell napisał:

To ma być do oglądania filmów, nie imprez :P

To jeszcze suba muszę dobrać. Jakieś propozycje? 🙂

Wtedy wspomniany Klipsch będzie najlepszym, ale i najdroższym wyborem, w kinie nie będzie męczył, jak tu ktoś wspomniał - w muzyce fakt, jest taka szansa :)
Zobacz jeszcze na zestawy Magnata 1002 ~ 2500 pln. Jeśli jednak budżet gra tu istotną rolę, a nie jesteś super wymagający, to ja nawet zastanawiałbym się nad Polkami T50, zamiast XT60, bo jest po prostu taniej, a różnica w cenie wg mnie nie jest tego warta. Wtedy w 3000 zmieścisz się razem z subem :) 

Napisano (edytowany)
30 minut temu, no_i_fajnie napisał:

Wtedy wspomniany Klipsch będzie najlepszym, ale i najdroższym wyborem, w kinie nie będzie męczył, jak tu ktoś wspomniał

To w końcu jak jest z tymi Klipschami pod kątem oglądania filmów? Bo byłbym wstanie je kupić.

Edytowano przez Precell
Napisano
21 godzin temu, Precell napisał:

To będzie trudniejsze niż myślałem :D 

Q21 proponował mi kolumny Polk T531, jak one się mają do zestawu Polk Audio Monitor XT60 + XT15 + XT30? W zestawie z Denonem AVR-X1700H wychodzi ok 6k PLN.

To jednak słabsze granie. Seria XT jest lepsza.

3 minuty temu, Precell napisał:

To w końcu jak jest z tymi Klipschami pod kątem oglądania filmów? Bo byłbym wstanie je kupić.

Będzie jasno, żywo, momentami ostro. Agresywnie. To taki przekaz że keidy oglądasz filmy Marvela po 2-3 godzinach głośniejszego grania możesz odczuwać zmęczenie. Ale w pierwszych chwilach powiesz WOW.

Polki tak nie zrobią.

Gdy nie Denon to też bym podał Magnaty 1002.

Z nim to zagra dość ciężko, wolno.

Opcja Polka albo Heco jest dobra.

Piotr

Napisano (edytowany)

Do filmów ciężko znaleźć coś lepszego jak Klipsch w tym przedziale cenowym. To energetyczne i bardzo efekciarskie granie, potrafi zaangażować. I dość łatwo je napędzić, ich realna skuteczność nie jest tak wysoka jak sugeruje producent, ale i tak jest w czołówce i byle amplituner da z nimi czadu. Z muzyce np. elektronicznej typu techno też będą super.

Edytowano przez Butler
Napisano
15 minut temu, Piotr Sonido napisał:

To taki przekaz że keidy oglądasz filmy Marvela po 2-3 godzinach głośniejszego grania możesz odczuwać zmęczenie.

Filmy głównie oglądam wieczorem lub w nocy, więc z głośnym graniem nie będzie problemu. Poza tym raczej nie zdarza mi się oglądać dwóch filmów pod rząd, więc te 2-3 godziny wystarczy 🙂

To mamy dwóch faworytów, Klipsch i polki seria XT. Jaki subwoofer pod jedną i drugą opcję? 

Napisano (edytowany)
13 minut temu, Precell napisał:

Jaki subwoofer pod jedną i drugą opcję? 

Generalnie suba nie trzeba dopasowywać dźwiękowo pod konkretne kolumny. Jaki budżet tu przewidujesz?

Edytowano przez Butler
Napisano
13 minut temu, Precell napisał:

To mamy dwóch faworytów, Klipsch i polki seria XT. Jaki subwoofer pod jedną i drugą opcję? 

A jaki budżet Ci zostanie? Do jednego i drugiego np. Klipsch R-12SW, sprawdzony i cenowo przystępny, nie musisz tu patrzeć 'pod markę'.

Napisano
5 minut temu, Butler napisał:

Są lepsze, ale tu już z innym budżetem trzeba by było startować. Chyba że używka...

Spojrzałem na ceneo, najtańsza opcja 1489 PLN, także mieści się w budżecie 🙂

Napisano

Z takich typowo kinowych propozycji możesz jeszcze spróbować się przyjrzeć JBL serii Stage, które będą trochę odpowiednikiem Klipsch. Polk z serii XT jak najbardziej też ciekawa opcja do rozważenia. 

Napisano

Jeśli zostanie Ci 1500 na suba to polecał bym Heco 30A to lepszy sub od Klipsch R12SW.

A jak nie uda się znaleźć to właśnie Magnat RS12 albo Klipsch R12SW

Dnia 13.07.2022 o 13:33, Precell napisał:

Tak te.

co prawda A170 są dużo mniejsze od Klipsch 620.

Ale tu masz lepszy centralny w komplecie.

To znowu można by się zastanawiać nad Acustic Energy Ae109 + 100 + 107 i sub albo Heco Aurora.

Piotr

Napisano
3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ale tu masz lepszy centralny w komplecie.

Do Klipsch-a mam dwa centralne do wyboru w moim budżecie, R-34C i R-52C. Ten pierwszy jest długi jak soundbar 😉

Napisano

Tylko tutaj cenę mamy trochę wyższą.

Zagadaj do dobrego salonu i negocjuj. Ten komplet malo kiedy pojawia się w ofertach jako zestaw.

Autor artykułu poleca zestaw Q Acoustics 3050i 5.1, które cenowo wyglądają lepiej niż te zaproponowane przez Ciebie.

Moim zdaniem QA to lepsze kolumny od tych Klipsch. Tak samo jak AE.

Zadzwoń do Q21 do Nautilus 2 w Rzeszowie do LBX Audio i zapytaj o ceny na te komplety.

Piotr