szermac Napisano 17 lipca 2022 Udostępnij Napisano 17 lipca 2022 witam, chciałbym wymienić ampli, coś w okolicach 2-3 k, może być używka czytałem dużo na temat yamahy rx v 685 moim celem jest uzyskanie dobrego kd i dodatkowo (mniej istotne) stereo Kolumny to zestaw dali zensor 7, zensor 3 oraz vocal + sub klipsch sw450 czyli 5+1 (mogę na boki dokupić jakieś zensory 1 jeśli jest potrzeba) wyświetlanie będzie na projektorze infocus + playbox Pokój to strychu 48 m2 po podłodze (są skosy) bdb wygłuszony co myślicie o takim zestawie jakbym wrzucił taka yamahe czy może inne propozycje ? dziękuję Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 18 lipca 2022 Udostępnij Napisano 18 lipca 2022 Witaj, Zapewne celujesz w używane modele amplitunerów. Model 685 był udanym i fajnym modelem. W jakiej cenie go masz? Ilo letni? W porównaniu do stereo Harmana którego miałeś Zensor 7 zyskają blasku i przestrzeni. Trop jest dobry. zalezy od budżetu i stanu urządzenia. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szermac Napisano 18 lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 lipca 2022 2 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Witaj, Zapewne celujesz w używane modele amplitunerów. Model 685 był udanym i fajnym modelem. W jakiej cenie go masz? Ilo letni? W porównaniu do stereo Harmana którego miałeś Zensor 7 zyskają blasku i przestrzeni. Trop jest dobry. zalezy od budżetu i stanu urządzenia. Piotr tak celuje w używkę chce go kupić w usa, ok 350-380 dolaórw (przesyłkę mam gratis) nie wiem ilo letni- pewnie ok 2 lat Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 18 lipca 2022 Udostępnij Napisano 18 lipca 2022 Jeśli priorytetem jest kino domowe, Yamaha rzeczywiście będzie jednym z lepszych wyborów a a serie z cyferką 6 z przodu zawsze prezentowały już fajny poziom a w trybie pure direct nie kaleczyły nawet stereo Uważam nawet, że im starsze modele w kwestii stereo, tym lepsze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szermac Napisano 18 lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 lipca 2022 (edytowany) 3 godziny temu, Q21 napisał: Jeśli priorytetem jest kino domowe, Yamaha rzeczywiście będzie jednym z lepszych wyborów a a serie z cyferką 6 z przodu zawsze prezentowały już fajny poziom a w trybie pure direct nie kaleczyły nawet stereo Uważam nawet, że im starsze modele w kwestii stereo, tym lepsze. podasz prosze modele które są warte uwagi ? ja chce mieć 2 przyciski do kina i stereo - nie potrzebuje więcej opcji a co powiecie jakbym dokupił jeszcze boczne głośniki np zensor 1 po sztuce żeby było 7.1 czy pomoże to w dolby atmos do uzyskania jeszcze lepszego efektu ? Edytowano 18 lipca 2022 przez szermac Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szermac Napisano 18 lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 lipca 2022 28 minut temu, J4Z napisał: Kiedy chcesz kupić amplituner? Mam tę Yamahę i możliwe że będę chciał sprzedać, ale to za jakiś czas. nie mam terminu ale fajnie jakby była jutro, ale może tez być za 2 tyg brak ciśnienia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 19 lipca 2022 Udostępnij Napisano 19 lipca 2022 20 godzin temu, szermac napisał: chce go kupić w usa, ok 350-380 dolaórw (przesyłkę mam gratis) nie wiem ilo letni- pewnie ok 2 lat Tylko pamiętaj że tam amplitunery pracuja z innym napięciem. Musisz mieć do tego przetwornice jeszcze. 12 godzin temu, szermac napisał: ja chce mieć 2 przyciski do kina i stereo - nie potrzebuje więcej opcji No to od tego są tryby SCENE 12 godzin temu, szermac napisał: a co powiecie jakbym dokupił jeszcze boczne głośniki np zensor 1 po sztuce żeby było 7.1 Lepiej modele typu Monitor Audio FX 12 godzin temu, szermac napisał: czy pomoże to w dolby atmos do uzyskania jeszcze lepszego efektu ? Dolby Atmos to na tym amplitunerze 5.1.2 a nie 7.1 7.1 to nie Atmos. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szermac Napisano 22 lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 lipca 2022 Dnia 19.07.2022 o 07:50, Piotr Sonido napisał: Tylko pamiętaj że tam amplitunery pracuja z innym napięciem. Musisz mieć do tego przetwornice jeszcze. No to od tego są tryby SCENE Lepiej modele typu Monitor Audio FX Dolby Atmos to na tym amplitunerze 5.1.2 a nie 7.1 7.1 to nie Atmos. Piotr Ok będzie 5.1.2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 22 lipca 2022 Udostępnij Napisano 22 lipca 2022 Ale piszesz o skosach, jest szansa na jakieś zdjęcie jak to wygląda? Bo może lepiej wziąć coś do zabudowy jak jest to pokój na strychu, jeżeli iść w ATMOS z możliwością ukierunkowania tweetera, bo tutaj jeszcze wszystko zależy od tego gdzie będziesz je montował, czy masz jakąś belkę i na niej, czy też jedynie na skosie wchodzi w grę. Pytanie kolejne czy też wizualnie będzie Ci to pasowało jak będziesz musiał zamontować je na skosie, czy jest to wyłącznie pomieszczenie przeznaczone na salkę i nie musimy się tym przejmować? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szermac Napisano 22 lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 lipca 2022 (edytowany) 2 godziny temu, S4Home napisał: Ale piszesz o skosach, jest szansa na jakieś zdjęcie jak to wygląda? Bo może lepiej wziąć coś do zabudowy jak jest to pokój na strychu, jeżeli iść w ATMOS z możliwością ukierunkowania tweetera, bo tutaj jeszcze wszystko zależy od tego gdzie będziesz je montował, czy masz jakąś belkę i na niej, czy też jedynie na skosie wchodzi w grę. Pytanie kolejne czy też wizualnie będzie Ci to pasowało jak będziesz musiał zamontować je na skosie, czy jest to wyłącznie pomieszczenie przeznaczone na salkę i nie musimy się tym przejmować? Są tam belki i chciałem zamontować kolumny w odlegości od siebie 150 cm na "płaskim" to jest trapez na zdjęciu tyl pokoju teraz pytanie czy głośniki nad czy w połowie odsłuchu ? Edytowano 22 lipca 2022 przez szermac Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 25 lipca 2022 Udostępnij Napisano 25 lipca 2022 Tak myślałem że to będzie właśnie wyglądało. W takim wypadku 1,5 [m] patrząc na skalę to będzie dość wąsko, bo biorąc pod uwagę, że jednak jeszcze każdy z tych głośników będzie miał swoją szerokość (załóżmy nawet 20 cm - wariant optymistyczny) to pomiędzy osiami zrobi się około 1,3 [m]. Nie jest to oczywiście niemożliwe żeby zagrało, ale na pewno efekty będą słabsze niż gdyby były nieco szerzej, bo tutaj pewnie masz około 6 [m] na szerokość, więc odejmując skosy, to pewnie na około 4 [m] będą rozstawione kolumny frontowe. Co do rozmieszczenia kolumn i głośników w konfiguracji ATMOS 5.1.2 to podsyłam niżej grafikę jak to powinno wyglądać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szermac Napisano 26 lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 lipca 2022 4 godziny temu, S4Home napisał: Tak myślałem że to będzie właśnie wyglądało. W takim wypadku 1,5 [m] patrząc na skalę to będzie dość wąsko, bo biorąc pod uwagę, że jednak jeszcze każdy z tych głośników będzie miał swoją szerokość (załóżmy nawet 20 cm - wariant optymistyczny) to pomiędzy osiami zrobi się około 1,3 [m]. Nie jest to oczywiście niemożliwe żeby zagrało, ale na pewno efekty będą słabsze niż gdyby były nieco szerzej, bo tutaj pewnie masz około 6 [m] na szerokość, więc odejmując skosy, to pewnie na około 4 [m] będą rozstawione kolumny frontowe. Co do rozmieszczenia kolumn i głośników w konfiguracji ATMOS 5.1.2 to podsyłam niżej grafikę jak to powinno wyglądać. tak bedzie ok ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szermac Napisano 26 lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 lipca 2022 1 godzinę temu, szermac napisał: update "projektu" z tym że głośniki sufitowe beda od siebie 300 cm ale wysokość nie będzie maksymalna bo są skosy ( okolo 200cm) Teraz pytanie, lepiej 300 cm od siebie na wysokości 200 cm czy odloglosci od siebie 150 na maxymalnej wysokości. Oczywiście zakładamy ze odlegości od ekranu to 200 cm a od słuchacza 300 cm Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 27 lipca 2022 Udostępnij Napisano 27 lipca 2022 Tak na oko będzie jak najbardziej ok. Jeżeli chcesz totalnie zmieścić się w kątach, to jak mi tylko zwymiarujesz jeszcze sofę i w jakiej odległości będą surroundy od sofy, to Ci mogę nawet obliczyć dokładnie kąty jakie Ci wyjdą pomiędzy tymi głośnikami Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szermac Napisano 28 lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 28 lipca 2022 22 godziny temu, S4Home napisał: Tak na oko będzie jak najbardziej ok. Jeżeli chcesz totalnie zmieścić się w kątach, to jak mi tylko zwymiarujesz jeszcze sofę i w jakiej odległości będą surroundy od sofy, to Ci mogę nawet obliczyć dokładnie kąty jakie Ci wyjdą pomiędzy tymi głośnikami 1 rysunek przedstawia rzut z góry i odległości 2 rzut tak jak siedzę i patrze przed siebie (wysokości) 3 rzut z belkami na których mogę zawiesić kolumny na sufit Teraz tylko pytanie która odległość i wysokość kolumn sufitowych ps wysokość kolumn sufitowych mogę zmieniać kosztem odległości ich od siebie ( czym wyżej kolumny zawieszone tym bliżej siebie będą i odwrotnie ) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szermac Napisano 7 sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2022 wszystko podłączone i wymierzone. Dziękuje szczególnie S4home za pomoc. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2022 Również pozdrawiam, cieszę się, że udało się pomóc i do usłyszenia 😎 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts