Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, Artur Brol napisał:

A jakie miałeś wcześniej kolumny? Pytam, bo może coś co słyszałem, można by, powiedzmy porównać 😊

Kolumny podstawkowe na standach  Monitor Audio Bronzer br2. Po przesiadce na Fyne Audio jest duży skok na każdej płaszczyźnie ale przede wszystkim na basie i ogólnej "głośności"

Edytowano przez James74
Napisano

@Artur Brol, @James74 pozwólcie że się wtrącę, wg producenta 150mm (6 cali) z zawieszeniem bez kosza. W F502 200mm (8 cali) z zawieszeniem bez kosza. Mierząc na głośniku około 190mm, ale całego zawieszenia się nie zmierzy bo część zasłania mocowanie. W każdym razie FA podaje rozmiar membran bez kosza, a sporo producentów z koszem i tak np. wyglądają FA502 i Klipsch RF82 w obu przypadkach wg producenta głośniki 8cali czyli ~200mm

IMG_3979.jpeg.2d6a13db7839554a7e285c481730ae02.jpeg

@James74 gratuluję i ważne że jesteś zadowolony, ja po zmianie z RF82 też do dziś mam banana na twarzy 😀

Napisano

Ja podałem średnicę głośnika bez obudowy, to są moje pierwsze  droższe kolumny , wahałem się przy zakupie bo nie znałem firmy. Okazało się na odsłuchu w salonie że pozostałe kolumny w podobnej cenie ,  są po prostu dla mnie słabsze a słuchałem MA, Dali. Teraz jestem mega zadowolony ze je wybrałem . 

Napisano

@James74 a pozwól że zapytam za ile udało Ci się nabyć F501, ja za moje F502 podczas "wyprzedaży" poprzedniego dystrybutora dałem 4900 PLN za parę.

10 godzin temu, Artur Brol napisał:

200  to juz spory glosniczek 😊

no nie powiem robi wrażenie zarówno wizualne jak i muzyczne 🙂, chociaż to drugie ważniejsze. Klipsch-e też fajnie grały, nie żebym je krytykował tyle że trochę zaczęła mnie męczyć średnica i góra w ich wydaniu, w Fyne jest wszystko względem poprzedników bardziej wyważone, no i zdecydowanie fajniejsza stereofonia - może też lepiej zgrywają się z pomieszczeniem.

Napisano
53 minuty temu, tomek72 napisał:

@James74 a pozwól że zapytam za ile udało Ci się nabyć F501, ja za moje F502 podczas "wyprzedaży" poprzedniego dystrybutora dałem 4900 PLN za parę.

no nie powiem robi wrażenie zarówno wizualne jak i muzyczne 🙂, chociaż to drugie ważniejsze. Klipsch-e też fajnie grały, nie żebym je krytykował tyle że trochę zaczęła mnie męczyć średnica i góra w ich wydaniu, w Fyne jest wszystko względem poprzedników bardziej wyważone, no i zdecydowanie fajniejsza stereofonia - może też lepiej zgrywają się z pomieszczeniem.

Kupione już jakiś czas temu w 2021 r 3499 za parę warte każdej złotówki

Teraz mam rozkminkę, mam fajne kolumny, wzmacniacz Audiolab 7000a, streamer Audiolab 7000n play i gramofon Regap1 Plus. mam spory zbiór płyt CD i zatstanawiam sie czy dokupić transport cd Audiolab 7000 cdt byłby cały komplet , z drugiej strony trochę mi szkoda wydać prawie 3 tysiące zł na cd bo wiem z przeszłości że mało słucham muzuki z cd . Poprzedni Onkyo c 7030 sprzedałem właśnie z powodu prawie "nieużywania"

Napisano
16 minut temu, Artur Brol napisał:

CD kupiłeś chyba zamiarem ich słuchania? 

W takim razie cd transport, to nie taki znów chybiony pomysł. 

Chyba tak😃, albo z zamiarem posiadania. Teraz , gdy dosłownie wszystko mam na Spotify, CD jakby odchodzi powoli do historii. Na razie rozważam za i przeciw, zobaczymy co wygra.

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, James74 napisał:

mam spory zbiór płyt CD i zatstanawiam sie czy dokupić transport cd Audiolab 7000 cdt byłby cały komplet , z drugiej strony trochę mi szkoda wydać prawie 3 tysiące zł

Co to w Twoim przypadku znaczy „spory”? Nie znając wagi tego słowa w tym kontekście trudno cokolwiek doradzić.;)

Widzę jednak, że masz „gołe” ściany za kolumnami na pierwszych odbiciach dźwięku, choć brawo za gruby dywan. W tych warunkach zastanowiłbym się czy nie lepiej przeznaczyć kwotę planowaną na CD właśnie na kupno ustrojów akustycznych. Przyrost jakości dźwięku powinien być zauważalny, co może okazać się zdecydowanie większym „game changerem” niż zakup CD.

Edytowano przez sonique
Napisano
1 godzinę temu, sonique napisał:

Co to w Twoim przypadku znaczy „spory”? Nie znając wagi tego słowa w tym kontekście trudno cokolwiek doradzić.;)

Widzę jednak, że masz „gołe” ściany za kolumnami na pierwszych odbiciach dźwięku, choć brawo za gruby dywan. W tych warunkach zastanowiłbym się czy nie lepiej przeznaczyć kwotę planowaną na CD właśnie na kupno ustrojów akustycznych. Przyrost jakości dźwięku powinien być zauważalny, co może okazać się zdecydowanie większym „game changerem” niż zakup CD.

Dla mnie sporo to około 200 płyt CD głównie rock, metal np. Metallica, Slayer, Sepultura, Pink Floyd, Led Zeppelin, Black Sabbath, Deep Purple, Nirvana, Alice in Chains itp. 

Napisano

Przy takiej ilości płyt,  transport jak najbardziej.

Chyba ze wszystko ze streaming. To w takim razie się nie ma co zastanawiać nad zakupem transportu, bo po co.

Najwyraźniej jest Ci bardziej po drodze ze streamingiem, inaczej cd transport juz by dawno stał na półce.