Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam serdecznie.

Naszło mnie na przemyślenia :) Mam do forumowiczów pytanie związane z DAC z sprzęcie DENON PMA 1600 oraz w odtwarzaczu strumieniowym DNP 800 (czy tutaj jest DAC?)

Nie wiem czy dobrze rozumuje - możliwości połączenia pomiędzy DNP 800 a PMA 1600 są następujące: kabel RCA - wejście o stałym sygnale oraz zmiennym (absolutnie lepsza jakość jest przy połączeniu do gniazda o stałym sygnale), trzecią opcją jest wejście OPTICAL. 

I teraz co następuje - przy połączeniu poprzez kabel RCA obu sprzętów pytanie brzmi czy sygnał przechodzi przez DAC w odtwarzaczu strumieniowym (teoretycznie gorszym) a nie przez DAC w PMA 1600, który jest przyzwoitej jakości? Który DAC ma pierwszeństwo?

Druga rzecz jest taka - czy po podłączeniu sprzętów kablem optycznym nie jest czasem tak, że odtwarzacz strumieniowy DNP jest tylko transportem i w tym momencie DAC w PMA 1600 jest tym właściwym?

Dajcie znać jak to wygląda. Pewnie pogmatwałem ale może ktoś zrozumie powyższe :)

Napisano

We wzmacniaczu i odtwarzaczu jest DAC.

W odtwarzaczu masz wyjście regulowane żeby z niego zrobić przedwzmacniacz a z 1600 końcówkę mocy - ale po co?

Sądzę, że połączenie po RCA będzie lepsze a niż po optyku w tej kombinacji

Napisano

Do przemyśleń skłoniła mnie następująca sytuacja:

1. Przy połączeniu kablami RCA - wejście o zmiennym sygnale w DNP - PMA 1600 jakość mocno średnia

2. Przy połączeniu kablami RCA - wejście o stałym sygnale w DNP - PMA 1600 jakość BARDZO DOBRA

3. Przy połączeniu kablem optycznym DNP - PMA 1600 - mam wrażenie, że jest jeszcze lepiej niż przy kablu RCA (wejście stałe)

I nasunęło mi się pytanie czy 3 opcja dopiero teraz nie spowodowała, że priorytet ma DAC w PMA 1600 a nie w DNP. I czy w opcji 2 nie było tak, że słabszy DAC miał priorytet.

hmm?

Napisano
1 godzinę temu, TomekWawa napisał:

Do przemyśleń skłoniła mnie następująca sytuacja:

1. Przy połączeniu kablami RCA - wejście o zmiennym sygnale w DNP - PMA 1600 jakość mocno średnia

2. Przy połączeniu kablami RCA - wejście o stałym sygnale w DNP - PMA 1600 jakość BARDZO DOBRA

3. Przy połączeniu kablem optycznym DNP - PMA 1600 - mam wrażenie, że jest jeszcze lepiej niż przy kablu RCA (wejście stałe)

I nasunęło mi się pytanie czy 3 opcja dopiero teraz nie spowodowała, że priorytet ma DAC w PMA 1600 a nie w DNP. I czy w opcji 2 nie było tak, że słabszy DAC miał priorytet.

hmm?

Witam,a jednak optyk i dac we wzmacniaczu, ostatnio takie połączenie radziłem pewnemu panu w rozmowie telefonicznej.

Napisano (edytowany)

Przy połączeniu streamera i wzmaka za pomocą RCA obsługiwany jest dac w strumieniowcu - dac w 1600 wchodzi w grę przy połączeniu optycznym. Posiadam ten sam sprzęt i przed zakupem osobnego dac-a używałem połączenia RCA ( czyli dac-a zawartego w DNP-800 ) w opcji użycia wyjść nieregulowanych (ze stałym poziomem napięcia). Dla mnie osobiście to była najlepsza jakość ( w 800 i 1600 użyty jest ten sam dac chip Burr Brown PCM1795 ) ale to moje uszy 😁🥃

Edytowano przez Aprox
Napisano

Oba urządzenia mają wbudowanego DACa także możesz kombinować i testować, który DAC w dany momencie jest dla Ciebie lepszy. Plusem jest to, że uzyskasz 2 charaktery brzmienia i może się okazać, że jedna płyta lepiej brzmi na DACu we wzmacniaczu, a inna na DACu w odtwarzaczu strumieniowym. 

Pozostaje tylko testować i nie czytać specyfikacji technicznych ;)