Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Hej,

Mam zbity narożnik w kolumnie. Okleina to naturalny fornir (oryginał -20 lat). Czy macie jakieś pomysły jak to w domowych warunkach mógłbym to troszkę zamaskować/ogarnąć? Jakieś narożniki? Szpachla? Podmalowanie?

Wiadomo, żeby uzyskać efekt fabryka trzeba by było zdjąć fornir, oszlifować i położyć raz jeszcze nowy, ale to nie wchodzi w grę bo cała reszta obudowy jest 10/10 :)

6F89E25A-7985-4015-A29C-1FB8AAF473C4.jpeg

Napisano

Ciężko będzie to zamaskować bez położenie nowego forniru :/ 

Możesz spróbować wyrównać powierzchnie (szlifowanie + szpachla do drewna) i później to delikatnie tuszować woskiem o odpowiednim kolorze. Na 100% nie uda się jednak tego zrobić tak żeby nic nie było widać z bliska.

Napisano
3 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał:

Zgadzam sie z kolegą powyżej. 

Czy ta kolumna to obudowa typu closed? Czy te pęknięcia w narożniku rozszczelniły obudowę? 

Nie, to zwykła otwarta obudowa - Elac 510 jet. Kupiłem eksperymentalnie bo podobno należy ona do tak zwanych białych kruków wśród podstawkowców. Zobaczymy ile w tym prawdy. Narożnik ogarnalem za pomocą farby akrylowej, i kleju do drewna - prawie niewidoczny. Faktycznie, żeby tutaj zrobić coś aby wyszła fabryka to trzeba by było kłaść od nowa fornir, a inne rzeźbienia to strata kasy i pieniędzy :)

7957FCC7-DD80-4229-B693-2106B45457A5.jpeg

Napisano
20 godzin temu, mateolo2 napisał:

Nie, to zwykła otwarta obudowa - Elac 510 jet. Kupiłem eksperymentalnie bo podobno należy ona do tak zwanych białych kruków wśród podstawkowców. Zobaczymy ile w tym prawdy. Narożnik ogarnalem za pomocą farby akrylowej, i kleju do drewna - prawie niewidoczny. Faktycznie, żeby tutaj zrobić coś aby wyszła fabryka to trzeba by było kłaść od nowa fornir, a inne rzeźbienia to strata kasy i pieniędzy :)

7957FCC7-DD80-4229-B693-2106B45457A5.jpeg

To teraz juz tylko opis brzmienia w dziale "Nasze testy"...